Effecten en gevolgen van hoge en lage luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid helpt bij het verspreiden van virussen en kan leiden tot aandoeningen van de luchtwegen. Aan de andere kant kan een hoge luchtvochtigheid schimmelgroei veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de luchtvochtigheid stabiel te houden om negatieve effecten te voorkomen.
Effecten en gevolgen van hoge en lage luchtvochtigheid

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vocht heeft een directe invloed op het aantal allergenen en micro-organismen in de omgeving. Met name een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat zowel huisstofmijt als schimmel toeneemt. Dat kan grote gevolgen hebben voor mensen met allergieën.

In het artikel van vandaag zullen we ons concentreren op wat de effecten zijn van de luchtvochtigheid op de gezondheid en welke gevolgen dit kan hebben.

Zelfs mensen zonder allergie kunnen last hebben van de effecten van luchtvochtigheid wanneer deze erg hoog is. We weten dat eigenlijk niemand van plakkerige hitte houdt.

Heb jij je ooit afgevraagd waarom de hete, vochtige lucht ons een ongemakkelijk gevoel geeft? Of waarom extreem droge lucht ons ook ongemak kan opleveren?

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in huis binnen een bepaald bereik te houden, zodat je geen last hebt van de extremen. Het gaat niet alleen om het onder controle houden van allergieën, maar ook om de veiligheid.

De effecten van hoge luchtvochtigheid op het lichaam

Een man die erg zweet

Een hoge luchtvochtigheid bij warm weer maakt de hitte vervelender. Dat komt doordat hoe hoger de luchtvochtigheid is, hoe hoger de temperatuur aanvoelt. Als je je op een plek bevindt met een hoge luchtvochtigheid, kan het thermische gevoel hoger zijn, zelfs als de temperatuur draaglijk is.

Maar waarom zorgt een hoge luchtvochtigheid ervoor dat de temperatuur heter aanvoelt? Om dit te begrijpen, moet je weten hoe je lichaam je afkoelt en hoe het de temperatuur regelt.

Zweten helpt het lichaam om af te koelen

Zweten is een van de belangrijkste afkoelingsmechanismen van het lichaam. Het werkt echter alleen om ons af te koelen als het water via de huid naar buiten komt en vervolgens verdampt.

Hier komt de luchtvochtigheid om de hoek kijken. De concentratie van water in de lucht ten opzichte van de temperatuur bepaalt hoe snel water op de huid kan verdampen. Als de lucht meer vocht bevat, is het moeilijker voor de lucht om zweet van je huid op te nemen.

Hoe droger de lucht is, hoe sneller het zweet zal verdampen en hoe frisser je lichaam zal aanvoelen.

Wat hier het resultaat van is? We zweten en zweten, maar in plaats van verkoeling te voelen, voelen we ons gewoon warm en plakkerig. Wanneer een hoge luchtvochtigheid het koelvermogen van zweten beïnvloedt, moet je lichaam op andere manieren proberen af te koelen.

Als zweten je lichaam niet afkoelt, begin je oververhit te raken. Dit wordt veroorzaakt door het te grote verlies van water, zout en andere verbindingen die je lichaam nodig heeft.

Oververhitting of hitte-uitputting kan leiden tot uitdroging en chemische onevenwichtigheden in het lichaam. Bij ernstige oververhitting kan dit leiden tot onder andere:

  • krampen
  • syncope of flauwvallen
  • uitputting of zwakte
  • zonnesteek

De belangrijkste manier om oververhitting te voorkomen, is door niet alleen rekening te houden met de temperatuur, maar ook met de warmte-index. Daarnaast is het belangrijk om:

  • veel water te drinken.
  • niet te veel lichaamsbeweging te nemen.
  • jezelf op te frissen wanneer je tekenen van vermoeidheid of een verhoogde hartslag opmerkt.

Naast het creëren van een comfortabelere leefomgeving, worden ook allergenen die vaak gedijen in warmere en vochtigere omstandigheden, verminderd.

De effecten van een lage luchtvochtigheid op het lichaam

Vrouw in een gestreept overhemd hoest

Hoewel het niet ongebruikelijk is om in de zomer een luchtvochtigheid van meer dan 80% te zien, kan dat aantal in de winter dalen tot slechts 20%. De effecten van luchtvochtigheid bij lage niveaus manifesteren zich voornamelijk in twee gebieden: de huid en de luchtwegen.

Enkele signalen van het ademhalingssysteem die wijzen op een erg lage luchtvochtigheid zijn onder andere:

  • droge neusgaten
  • zere of krassende keel
  • een grotere verspreiding van ziekten

De effecten van een lage luchtvochtigheid op de huid zijn voornamelijk een droge huid en gebarsten lippen. Er kan ook sprake zijn van droge ogen.

De luchtvochtigheid, zowel hoog als laag, kan negatieve gevolgen hebben voor je lichaam. Onthoud dat de relatieve vochtigheid afhankelijk is van de temperatuur. Deze twee factoren zijn met elkaar verbonden en veranderingen van het een heeft invloed op de andere.

Over het algemeen is een luchtvochtigheid tussen 35% en 50% ideaal. Hierdoor kan niet alleen het lichaam normaal functioneren, maar wordt ook de explosieve groei van allergenen zoals huisstofmijten en schimmels voorkomen.

Nu je weet welke factoren meespelen heb je een beter begrip gekregen van hoe je lichaam werkt in relatie tot zijn omgeving. Op deze manier kun je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat de effecten van vochtigheid negatieve gevolgen opleveren die de kwaliteit van leven aantasten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carrillo, T. (2012). Libro de las enfermedades alérgicas de la fundación BBVA. Alergia al polvo: ¿qué son los ácaros y cómo evitarlos?
  • OpenCourseWare. Universidad Politécnica de Madrid. Tabla para calcular sensación térmica por efecto del calor.
  • ocw.upm.es/ingenieria-agroforestal/climatologia-aplicada-a-la-ingenieria-y-medioambiente/contenidos/tema-13/Tabla-para-calcular-sensacion-termica-por-efecto-del-calor-y-la-humedad.pdf

    • A V Arundel, E M Sterling, J H Biggin, T D Sterling. Indirect health effects of relative humidity in indoor environments. (1986).
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1474709/

    • Baughman, A. Arens, Edward A. Indoor Humidity and Human Health–Part I: Literature Review of Health Effects of Humidity-Influenced Indoor Pollutants. (1996).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.