Studies tonen aan dat flesvoeding veel suiker bevat

Flesvoeding voor baby’s bevat in een aantal gevallen grote hoeveelheden suiker. Dit is aangetoond door wetenschappelijk onderzoek dat ons attent maakt op de secundaire effecten op middellange en lange termijn. Lees er meer over in dit artikel. 
Studies tonen aan dat flesvoeding veel suiker bevat
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen gebruiken flesvoeding ter vervanging van moedermelk en als aanvulling op de voeding van de kleintjes. Recente onderzoeken suggereren echter dat de hoeveelheid suiker die flesvoeding bevat buitensporig hoog is. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby.

Een van deze gevolgen kan een verandering in de microflora zijn, die in de eerste levensfasen erg gevoelig is voor voeding, zoals deze studie (Engelse link) onderzocht heeft. Te veel suiker in flesvoeding kan ervoor zorgen dat de baby vatbaarder is voor het ontwikkelen van obesitas, diabetes en andere complexe ziekten.

Flesvoeding en moedermelk

Idealiter wordt flesvoeding zo ontwikkeld dat deze qua voedingswaarde zoveel mogelijk lijkt op moedermelk. Zo zorgt men ervoor dat baby’s zich goed kunnen ontwikkelen en dat het lichaam goed werkt.

Het kan echter een goed idee zijn om van bepaalde voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren iets hogere niveaus op te nemen in de receptuur (Engelse link). Volgens sommige onderzoeken zijn deze vetzuren gunstig voor de ontwikkeling van de hersenen. En ze hebben zeer gunstige ontstekingsremmende eigenschappen.

Flesvoeding die veel suiker bevat

Baby kruipt naar de camera

Ondanks dat moedermelk lactose bevat, bevat een aantal soorten flesvoeding veel suiker. Dit gaat dan om een overmatige hoeveelheid enkelvoudige suikers. In feite bevat een groot aantal merken flesvoeding en melk voor baby’s meer dan 7,5 gram per 100 ml product. Deze suikerconcentratie is vergelijkbaar met die van sportdranken.

Het is vermeldenswaard dat suiker, naast het verstrekken van bepaald organoleptische eigenschappen, een zeker verslavend effect heeft, zoals in sommige onderzoeken wordt benadrukt (Engelse link).

Het is daarom geen goed idee om baby’s te veel van deze voedingsstof te geven. Door dit te doen, kan het kind in de toekomst aan deze smaak wennen. Dit kan er vervolgens toe kan leiden dat het later in het leven overmatig veel wordt geconsumeerd.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Moeten we suiker consumeren? Ontdek de waarheid

Suiker en complexe ziekten

Steeds meer studies (Engelse link) vinden een verband tussen de suikerconsumptie bij niet-sporters en het risico om in de loop van de tijd complexe ziekten te ontwikkelen.

De relatie tussen het consumeren van overmatig veel enkelvoudige suikers en type 2-diabetes en obesitas is vrij duidelijk . Bovendien hebben onderzoekers de consumptie van deze voedingsstof gekoppeld aan een verhoogd risico op het krijgen van bepaalde vormen van kanker.

Alsof dat nog niet genoeg is, brengen ze het consumeren van veel suikers ook in verband met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij kinderen. Een artikel in het tijdschrift Circulation (Engelse link) ondersteunt deze bewering.

Het toevoegen van kunstmatige zoetstoffen aan producten in plaats van suiker lijkt echter geen oplossing die bijzonder effectief is als het gaat om het bestrijden van het risico op dit soort ziekten.

Lees het etiket om te zien of de flesvoeding veel suiker bevat

Flesvoeding kan veel suiker bevatten

Om al deze redenen is het belangrijk om de etiketten op elk product te lezen voordat je het koopt. Vooral als je voedsel koopt dat speciaal voor kinderen is bedoeld. Door steeds slechte keuzes te maken voor producten met ongezonde ingrediënten kan de voeding bijdragen aan toekomstige gezondheidsproblemen.

Het is een goed idee om flesvoeding te kiezen die niet veel suiker bevat en rijk is aan eiwitten en vetten zoals omega 3-vetzuren. Het kan in bepaalde gevallen ook de moeite waard zijn om te overleggen met de kinderarts om de flesvoeding voorzichtig aan te vullen met probiotica.

Dit kan helpen om de samenstelling van de microbioom die de baby tijdens de eerste levensfasen ontwikkelt te verbeteren. Dit zal op middellange en lange termijn tot positieve gevolgen voor hun gezondheid leiden.

Onthoud dat flesvoeding soms veel suiker bevat!

Flesvoeding bevat soms veel meer suiker dan wordt aanbevolen. In feite is de concentratie van deze voedingsstof bij sommige merken vergelijkbaar met de hoeveelheid in sportdranken. Suiker kan behoorlijke gevolgen hebben bij een regelmatige consumptie en in hoge concentraties. Dat geldt vooral wanneer het geconsumeerd wordt tijdens de eerste levensfasen.

Dit is de reden dat het van cruciaal belang is om speciale aandacht te besteden aan de etiketten van de producten die je koopt en om voor de producten te kiezen die minder suiker bevatten.

We mogen daarbij niet vergeten dat moedermelk lactose bevat. Het kan daarom een goed idee zijn om flesvoeding te kiezen die dit ook bevat. Het niet binnenkrijgen van lactose kan op korte en middellange termijn een lactose-intolerantie veroorzaken, wat niet wenselijk is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Milani C., Duranti S., Bottacini F., Casey E., Turroni F., Mahony J., et al., The first microbial colonizers of the human gut: composition, activities and health implications of the infant gut microbiota. Microbiol Mol Biol Rev, 2017.
  • Innis SM., Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain Res, 2008. 1237: 35-43.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Makarem N., Bandera EV., Nicholson JM., Parekh N., Consumption of sugars, sugary foods and sugary beverages in realtion to cáncer risk: a systematic review of longitudinal studies. Annu Rev Nutr, 2018. 38: 17-39.
  • Vos MB., Kaar JL., Weish Ja., Van Horn LV., et al., Added sugars and cardiovascular disease risk in children: a scientific statement from the american heart association. Circulation, 2017. 135: 1017-1034.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.