Oorzaken van koliek bij baby's en richtlijnen voor ouders

Koliek veroorzaakt flinke huilbuien bij baby's die de ouders vaak van streek maken. Vroedvrouw Sara Cañamero geeft wat advies.
Oorzaken van koliek bij baby's en richtlijnen voor ouders
Sara Cañamero

Geschreven en geverifieerd door de verloskundige Sara Cañamero.

Laatste update: 07 november, 2022

Enkele van de belangrijkste redenen van ouders om een arts te raadplegen, hebben meestal met slaap, voeding, borstvoeding en met koliek bij baby’s te maken. Vandaag gaan we het over het laatste hebben, omdat het normaal is dat dit probleem bij ouders angst en verwarring veroorzaakt.

De meest gebruikelijke definitie van koliek bij baby’s beschrijft het als episodes van intens, krachtig huilen. Deze episodes duren minstens drie uur per dag, drie dagen per week gedurende minstens drie weken bij een gezonde, goed gevoede baby (Engelse link).

Meestal verschijnt koliek rond de leeftijd van zes weken. Deskundigen beschrijven huilbuien als abrupte aanvallen van grote intensiteit die aan het einde van de dag verschijnen. Verbetering treedt ongeveer vier tot zes maanden na de bevalling op.

Hoe zijn deze episodes?

Het komt vaak voor dat baby’s een heel typische houding aannemen. Ze buigen hun dijen naar de buik en ballen hun vuisten. Tegelijkertijd wordt hun gezicht zichtbaar rood en wordt hun buik erg gespannen.

Deze episodes kunnen enkele minuten tot uren duren. In de perioden tussen de crises zijn de kinderen volledig asymptomatisch en lachen ze. Ze eten bovendien goed en komen normaal aan.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zo kan je je baby helpen om beter te slapen

Oorzaken van koliek bij baby’s

Baby ligt in bed te huilen

De oorzaken van koliek bij baby’s zijn multifactorieel, dat wil zeggen dat er geen enkele oorzaak is die het veroorzaakt. Vaak zorgen verschillende predisponerende factoren ervoor dat een bepaald individu aan deze aandoening lijdt. Deze factoren kunnen volgens deze studie gepubliceerd in het Italian Journal of Pediatrics zijn (Engelse link):

  • Organisch: onrijpheid van het spijsverteringsstelsel, lactose-intolerantie, enz.
  • Gedrag: het temperament van de baby, gedrag thuis (nieuwe ouders), gebruik van spenen, type borstvoeding, onjuist aanleggen.
  • Anatomisch: Aanwezigheid van linguale frenulum, verandering in het gehemelte, laag gewicht.

Wat kun je doen?

Het eerste dat we moeten zeggen om ouders gerust te stellen, is dat dit een goedaardig proces is waarvoor geen universele remedie bestaat. Het belangrijkste is om je baby te troosten en altijd aandacht aan hun huilen te besteden.

Ten eerste zal de koliek niet verdwijnen door ze gewoon te laten huilen. Het kan bij je kleintje bovendien ook andere complicaties op lichamelijk en psychisch niveau veroorzaken.

Als je kleintje huilt, dan moet je de meest logische oorzaken uitsluiten. Sluit bijvoorbeeld uit of je baby honger heeft, het koud heeft, het warm heeft, slaperig is of een schone luier moet hebben, enz. Het is waar dat ouders in de loop van de weken de behoeften van hun baby kunnen afstemmen op de manier waarop ze huilen.

Op dezelfde manier moet je ook elke pathologie of ziekte uitsluiten, zoals oorpijn of tandvleespijn. Om dit te doen, is het belangrijk om naar de kinderarts te gaan als je ziet dat je baby misschien een of andere vorm van pijn heeft.

Als je baby vanuit medisch oogpunt gezond is, maar je vermoedt dat hij last heeft van koliek, dan moet je wellicht naar een gespecialiseerd centrum met een multidisciplinair team.

Wat houdt een consult voor koliek bij baby’s in?

De aanpak van koliek bij baby’s na een consult kan multidisciplinair zijn. In dit geval komen meestal een verloskundige, een kinderverpleegkundige, een fysiotherapeut en indien nodig een psycholoog in het consult samen.

Over het algemeen beginnen ze met het evalueren van de geboorte, de zwangerschap, de eerste levensdagen en de familiegeschiedenis van het kind. Vervolgens voeren ze een lichamelijk onderzoek van de baby uit:

In datzelfde consult kijken ze hoe de baby zich voedt, hetzij via de borst of uit een fles, om problemen met het aanleggen uit te sluiten. Dit komt doordat wanneer een baby verkeerd wordt aangelegd hij lucht in kan slikken. Ten slotte kan de behandeling fysiotherapie of osteopathie omvatten en de professionals zullen de ouders de bijbehorende richtlijnen geven.

Richtlijnen voor ouders met betrekking tot voeding en koliek bij baby’s

Baby die huilt
  • Als je borstvoeding geeft, dan dien je tepelhoedjes en fopspenen te vermijden die tepelverwarring kunnen veroorzaken. Je moet je baby ook zo lang laten voeden als hij wil, totdat hij spontaan loslaat. Dit is het moment waarop je naar de andere borst kunt overschakelen, nadat je je baby hebt laten boeren. Zorg ervoor dat de aanlegtechniek correct is en dat de baby geen tongfrenulum heeft. Met andere woorden, zorg ervoor dat je kleintje zijn tong correct kan bewegen.
  • Als je je baby flesvoeding geeft, dan is het belangrijk dat de techniek ook correct is en dat je baby geen veranderingen in de mond vertoont. Je kunt voor een antikrampjesfles kiezen die de melkstroom reguleert en voor lactosearme formules.
  • Na het voeden is het belangrijk om je baby rechtop te houden, zodat hij alle lucht kan verdrijven.
  • Artsen kunnen voedingsrichtlijnen aan de moeder geven als ze vermoeden dat de baby mogelijk intoleranties of allergieën heeft. Deze kunnen bestaan uit het verwijderen van zuivelproducten, gluten, eieren, noten, soja of vis gedurende twee of drie weken om te zien of er enige verbetering is. Als dat het geval is en als de moeder de baby borstvoeding geeft, dan zal ze een enigszins restrictief dieet volgen. Als er geen verbetering is, kan ze al het voedsel dat ze heeft verwijderd opnieuw gaan geven.

Meer richtlijnen voor ouders

  • Een babymassage, uitgevoerd door de ouders of verzorgers, kan gunstig zijn voor de kleine. Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in koliek bij kinderen kan de massage ook uitvoeren. Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is (Engelse link) dat buikmassage het spijsverteringskanaal verandert, is er bewijs dat het het huilen vermindert en de slaapuren verbetert, evenals de houding van de ouders ten opzichte van koliek.
  • Ouders moeten altijd aandacht voor het huilen van hun baby geven.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat de huid-op-huid-techniek baby’s minder laat huilen, net als ergonomisch dragen. Dit zorgt voor de juiste positie van de baby en helpt hem gassen te verdrijven. Het helpt bovendien om je baby dichtbij je te hebben om onmiddellijk aan hun eisen te voldoen.
  • Het hoofd van de wieg iets hoger zetten is een goede aanbeveling om koliek bij kinderen te voorkomen.

Wanneer je met koliek bij kinderen wordt geconfronteerd…

Concluderend: koliek bij kinderen is een veelvoorkomende aandoening bij baby’s jonger dan 4 maanden. Het treedt bovendien op ongeacht het type melk dat wordt gegeven.

Hoewel er geen specifieke oorzaak is, kun je enkele richtlijnen volgen, zoals de hierboven genoemde, om de symptomen te verlichten en de situatie voor ouders gemakkelijker te maken. Toch is het het beste om altijd een kinderarts te raadplegen om een diagnose en behandeling te krijgen die aan elk geval zijn aangepast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.