Redenen waarom je komkommer- en citroenwater zou moeten drinken

Heb je het al geprobeerd? Hier zijn vijf goede redenen waarom je komkommer- en citroenwater zou moeten drinken. Plus, het is nog lekker ook!
Redenen waarom je komkommer- en citroenwater zou moeten drinken
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 04 maart, 2022

Komkommer en citroenwater is een van die natuurlijke en gezonde verfrissingen die we thuis kunnen klaarmaken en genieten wanneer we maar willen. In de zomer is het bijzonder verfrissend en lekker. Maar we kunnen er ook de rest van het jaar van genieten, bijvoorbeeld na een training.

Een van de grote voordelen van dit drankje is dat het onmiddellijk hydrateert en verfrist. De ingrediënten (citroensap en komkommer) combineren heel goed. Daarom is het resultaat heel aangenaam in de mond en hoeven we er meestal niets anders aan toe te voegen.

In sommige gevallen besluiten sommige mensen er echter een vleugje verse munt aan toe te voegen, en ook een vleugje honing en gember.

Heb je het al geprobeerd? Voor het geval je komkommer met citroen water nog niet geprobeerd hebt, zijn hier een paar goede redenen om dat wel te doen!

De voordelen van komkommer met citroenwater

Komkommer- en citroenwater

De laatste jaren zijn gearomatiseerde waters, infusies, en zelfgemaakte frisdranken in het algemeen erg populair geworden. Daarom zijn in de winkel veel soorten water te vinden die op smaak gebracht zijn met citroen, sinaasappel, gemengde vruchten, groenten, enz.

Deze opties zijn echter niet het beste voor het dagelijks leven, want ze bevatten toegevoegde suikers en andere stoffen die onze gezondheid niet ten goede komen.

Hier zijn een paar redenen waarom we ze beter kunnen vermijden:

  • Het gearomatiseerde water in de supermarkt bevat vaak sucralose (een kunstmatige zoetstof die meestal Splenda genoemd wordt).
  • Een ander veelvoorkomend element in deze flessenwaters is acesulfaam kalium, een andere soort kunstmatige zoetstof.
  • Bovendien worden vaak kleurstoffen toegevoegd, waardoor deze drankjes aantrekkelijk, maar niet bepaald gezond zijn.

In feite stelt een literatuurstudie, gepubliceerd in Nutrition Reviews (Engelse link) dat het beschikbare bewijsmateriaal over het gebruik van kunstmatige zoetstoffen tegenstrijdig is. Terwijl sommige studies stellen dat ze geen grote veranderingen in ons glucosemetabolisme teweegbrengen, bevestigen andere dat ze schadelijke effecten hebben. In die zin is het het beste om hun consumptie te beperken.

Dus waarom niet zelf een lekker sapje bereiden? Met een paar komkommers, het sap van een citroen, en een liter water hebben we al de perfecte basis voor onze eigen zelfgemaakte gezonde verfrissing! Hier zijn een paar goede redenen om komkommer-citroenwater te gaan drinken.

1. Het hydrateert, verfrist, en heeft antioxidanten

Water is voor alles van vitaal belang. Zonder water zou het lichaam veel van zijn functies niet goed kunnen uitvoeren. Daarom is het nodig het dagelijks in voldoende hoeveelheid te consumeren. Minstens 8 glazen per dag is de huidige aanbeveling.

Een goede manier om je waterconsumptie te verhogen is via natuurlijke frisdranken, zoals komkommer- en citroenwater. Dat is ook een goede optie als je geen grote waterdrinker bent.  Dit soort drank is rijk aan water en helpt niet alleen het lichaam te hydrateren, maar verfrist en lest ook de dorst.

Komkommer heeft meerdere polysacchariden die een antioxiderende werking hebben, volgens een studie gepubliceerd in het  International Journal of Biological Macromolecules  (Engelse link). Deze activiteit helpt de concentratie in het lichaam van verbindingen die vrije radicalen genoemd worden te verminderen, waardoor de schade aan cellen vermindert.

2. Het kan het hongergevoel helpen verzachten

Een ander voordeel van het consumeren van water met komkommer en citroen is dat het kan helpen de honger te stillen op momenten dat we zin hebben om te eten en zin hebben om van alles te snoepen. Dit helpt ons op zijn beurt om alles te vermijden wat gewoon troep voor het lichaam is en waardoor we gemakkelijk kunnen aankomen.

Er zijn mensen die deze natuurlijke verfrissing niet alleen consumeren op momenten van emotionele honger, maar ook een glas drinken vóór hun hoofdmaaltijd om te voorkomen dat ze te veel eten (iets wat heel gewoon is bij mensen die net beginnen met afvallen en gezonde leefgewoonten aannemen).

Zo kan komkommer- en citroenwater mensen helpen gewicht te verliezen. Bovendien vermindert het de behoefte om frisdrank of andere suikerhoudende dranken te drinken, wat het afslankproces kan helpen versnellen.

3. Het kan je helpen voor de gezondheid van je huid te zorgen

Zoiets essentieels als dagelijks goed gehydrateerd blijven is heel gunstig voor de gezondheid van de huid. Als we onze huid mooi, gezond en fris willen houden, moeten we daarom de consumptie van industriële dranken vermijden. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor mogelijkheden als komkommer- en citroenwater.

Hier zijn enkele van de voordelen van deze drank voor je huid:

  • Komkommers zijn goede bondgenoten van de huid, omdat ze een hoog watergehalte bevatten en een zekere hoeveelheid vitaminen en mineralen.
  • Citroen is niet alleen een vrucht die rijk is aan vitamine C, maar ook aan antioxidanten. Daardoor is het een van de grootste bondgenoten van de huid.
  • Bovendien wordt het mengsel van citroen- en komkommersap als ontgiftend beschouwd, zodat het vaak gebruikt wordt in verschillende huidverzorgingsrecepten. In feite stelt een studie gepubliceerd in het tijdschrift Fytotherapy (Engelse link) staat dat komkommer kan helpen om zakken opgehoopt afval in het lichaam te elimineren, evenals chemische gifstoffen.

4. Komkommer- en citroenwater kan vocht vasthouden helpen bestrijden

komkommer- en citroenwater

Komkommer- en citroenwater helpt dus het lichaam te hydrateren, het helpt ook vocht vasthouden te bestrijden, wat op zijn beurt de bloeddruk helpt reguleren (iets wat veel mensen met hypertensie kunnen waarderen).

Om dit effect te versterken voegen sommige mensen een beetje gember aan de drank toe, iets dat ook een kruidig en aromatisch tintje geeft. Voorzichtigheid is echter geboden met deze wortel, want hij is in veel gevallen gecontra-indiceerd.

Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Wat is waterkefir? Voordelen, gebruik en een recept

Hoe je thuis komkommer- en citroenwater kunt bereiden

Het maken van dit verfrissende drankje is heel eenvoudig en je hebt maar anderhalve liter drinkwater nodig, een middelgrote komkommer, en twee citroenen. Als je wilt, kun je 10 muntblaadjes, een theelepel honing, en een halve theelepel gemalen gember aan de bereiding toevoegen om de smaak te verbeteren.

  • Eerst moet je de komkommer en citroenen wassen en in heel dunne plakjes snijden.
  • Dan hoef je alleen nog maar alle ingrediënten aan het water toe te voegen en het mengsel minstens 8 uur te laten afkoelen. Sommige mensen voegen naast de genoemde ingrediënten nog andere ingrediënten aan het mengsel toe. Dit hangt echter af van je eigen smaak en behoeften.

Nu je enkele van de voordelen van het consumeren van komkommer- en citroenwater kent en ook weet hoe je het kunt maken, ga je het dan ook eens proberen? Weet je al welk recept je misschien wel het lekkerst vindt?

Als je nog steeds niet zeker bent, maak je dan geen zorgen. Je kunt altijd beginnen met het meest klassieke recept: citroensap, komkommer, en vers water is alles dat je nodig hebt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
  • Jalkute Shri Shivaji Mahavidyalaya, C. B., Ghosh, J., Author, C., Ghosh, J. S., Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., & Sonawane, K. D. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology.
  • Plader, W., Burza, W., & Malepszy, S. (2007). Cucumber. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36752-9_10
  • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Lee YJ, Lee M, Wi YM, Cho S, Kim SR. Potassium intake, skeletal muscle mass, and effect modification by sex: data from the 2008-2011 KNHANES. Nutr J. 2020 Aug 29;19(1):93.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.