Wat is waterkefir? Voordelen, gebruik en een recept

Waterkefir is een gefermenteerde drank die je kan helpen om je lichaam te beschermen. Mis dit stapsgewijze recept niet!
Wat is waterkefir? Voordelen, gebruik en een recept

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

De afgelopen jaren is een gezond en uitgebalanceerd dieet voor veel mensen belangrijker geworden. Het is niet langer vreemd om mensen te horen praten over voeding of die voorzichtig zijn met wat ze eten. We hebben zelfs een nieuwe reeks woorden toegevoegd zodat we erover kunnen praten. Misschien heb je iemand wel eens horen praten over waterkefir?

In dit artikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten over waterkefir, van het gebruik en de voordelen ervan tot hoe je het thuis kunt bereiden. Mis het niet!

Wat is waterkefir?

Wat is waterkefir

Het is een drankje dat is gefermenteerd door microbiële culturen met dezelfde naam, ook wel bekend als SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeasts, oftewel symbiotische kolonie van bacteriën en gisten).

Dat wil zeggen dat een kolonie melk- en azijnbacteriën, gisten en micro-organismen symbiotisch werkt in melk of water, afhankelijk van of je melkkefir of waterkefir wilt maken, om een gefermenteerde drank te krijgen.

Om de kefir het water te laten fermenteren, moet je er wat voedingsstoffen in oplossen die het vervolgens in een optimale omgeving veranderen voor de ontwikkeling van je microbiële cultuur. We zullen het daar verder over hebben als we je laten zien hoe je dit drankje thuis kunt bereiden.

Voordelen en gebruik van waterkefir

Je vraagt je vast af waarom het goed is om waterkefir te drinken. Welnu, we staan op het punt de belangrijkste voordelen en toepassingen met je te delen:

1. Probiotisch

Voordelen van kefir voor je darmen

Waterkefir bevat, net als melkkefir en yoghurt, levende micro-organismen die de metabole functies verbeteren en een trage spijsvertering helpen bestrijden. Omdat het een gefermenteerd product is, zit het vol met micro-organismen die gunstig zijn voor je microbioom.

2. Verbetert je darmflora

Door het aantal melkzuurbacteriën in je darmen te verhogen, verbeter je je darmflora en help je je lichaam daardoor om ziekteverwekkers te elimineren. Hierdoor kun je genieten van een betere darmgezondheid.

3. Antibacteriële eigenschappen

Sommige onderzoeken geven aan dat de probiotica van kefir, waaronder Lactobacillus kefiri, de groei van verschillende bacteriën in het lichaam, zoals Salmonella, E. coli en Helicobacter pylori, kunnen remmen. Aan de andere kant heeft het koolhydraat ‘kefiran’ van kefir ook antibacteriële eigenschappen.

4. Het zou je cholesterol kunnen verlagen

Cholesterol

Er zijn momenteel echter niet veel studies over, maar sommige gegevens geven aan dat dit drankje de niveaus van slechte cholesterol in je lichaam kan helpen verbeteren of beheersen.

5. Rehydratie

Waterkefir is een isotone drank, wat betekent dat het ook perfect is om je te hydrateren. Omdat het weinig calorieën bevat, kan het bovendien worden opgenomen in je plannen voor gewichtsverlies.

Recept voor waterkefir

Recept voor waterkefir

Kefirkorrels hebben een zachte en gelatineuze textuur en ze lijken op een soort bloemkool. Melkkefirkorrels zijn witachtig, terwijl waterkefirkorrels transparant zijn. Het is belangrijk om het verschil te weten om de juiste cultuur te kunnen gebruiken om de gewenste drank te fermenteren. Laten we eens kijken hoe we deze gefermenteerde drank kunnen bereiden:

Ingrediënten

  • 1 liter mineraalwater
  • 3 soeplepels hele rietsuiker
  • 1/2 citroen (optioneel)
  • 3 volle eetlepels waterkefirkorrels

Benodigdheden

  • Een grote glazen container, met een brede mond en een plastic of glazen deksel (niet van metaal)
  • Een houten lepel

Bereiding

  1. Giet allereerst het water in de glazen container.
  2. Voeg vervolgens de kefirkorrels, suiker en, als je een beetje smaak wilt toevoegen, het sap van een halve citroen toe.
  3. Roer het daarna goed door met de houten lepel. Je kunt de container ook sluiten en schudden.
  4. Laat het mengsel dan twee of drie dagen bij kamertemperatuur staan (tussen 15-30 ºC). Tijdens het fermentatieproces zullen de kefirkorrels de suiker opnemen en organische zuren creëren, waardoor het water fermenteert.
  5. Geniet tot slot van je drankje en de voordelen ervan!

Algemene informatie over waterkefir

  • Als je het goed conserveert, kan de gefermenteerde drank zijn voedingskenmerken wel een jaar lang behouden.
  • Eenmaal geopend moet je het in de koelkast bewaren.
  • Omdat het geen zuivel bevat, is het perfect voor mensen met lactose-intolerantie en voedselallergieën.

Zoals je hebt kunnen lezen, is het heel eenvoudig om waterkefir te maken. Waarom probeer je het zelf niet eens te maken en te profiteren van de voedingsstoffen? Raadpleeg een arts voor meer informatie over kefir en de voordelen voor de gezondheid.

Daarnaast raden we je altijd aan om met je arts te praten om erachter te komen of hij of zij kefir aanbeveelt, voor het geval je allergieën of gezondheidsproblemen hebt die je verdere problemen kunnen veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oak SJ., Jha R., The effects of probiotics in lactose intolerance: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1675-1683.
  • Wischmeyer PE., McDonald D., Knight R., Role of microbiome, probiotics and dysbiosis therapy in critical illness. Curr Opin Crit Care, 2016. 22 (4): 347-53.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.