Wat je moet weten vóór je met het citroendieet start

Terwijl je het citroendieet volgt, is het uitermate belangrijk dat je veel fruit, groenten en gezonde vetten eet. Op die manier verzwak je jouw lichaam niet.
Wat je moet weten vóór je met het citroendieet start

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je ooit iets over het citroendieet gehoord? Kenmerken van de citroen zijn de unieke geur en de zure smaak. Deze fruitsoort wordt erkend als één van de meest veelzijdige vruchten ter wereld. Dankzij zijn bestanddelen en eigenschappen kan het op oneindig veel manieren gebruikt worden.

Het is een perfect middel om de huid te verbeteren of de oppervlakken in het huishouden smetteloos te houden. Citroen helpt bovendien ook om de gezondheid optimaal te houden zonder bijwerkingen of ongewenste verrassingen te veroorzaken.

In dit artikel zullen we het over de afslankende eigenschappen van citroen hebben. Daarnaast leggen we ook uit waaruit het citroendieet bestaat.

Hoe doe je het citroendieet?

Dit dieet is één van de populairste diëten geworden. Dat komt omdat het met een minimum aan inspanning snelle resultaten biedt. Het is echter belangrijk te vermelden dat vele mensen hun toevlucht tot dit dieet nemen omdat ze snelle en geen duurzame resultaten willen.

Je mag het citroendieet echter niet gedurende een lange tijd volgen. Het kan enorme gezondheidsvoordelen opleveren. Zoals alles kan ook dit dieet in buitensporige mate schadelijk zijn.

Citroen is ook een natuurlijk vochtafdrijvend middel. Dit dieet helpt dus eveneens om een eind te maken aan de gifstoffen en de onnodige vloeistoffen in het lichaam.

Je mag het citroendieet slechts gedurende vijf tot zeven dagen volgen. Op deze manier zal je lichaam niet beginnen met aftakelen als gevolg van de plotse verandering in de inname van calorieën en de grotere hoeveelheid fruit die je eet.

Wat je moet doen vóór je het citroendieet start

Wat moet je doen voor je het citroendieet volgt

Als je met het citroendieet wil starten, dan is het belangrijk dat je eerst een arts of een voedingsdeskundige raadpleegt. Op die manier kan je er voor zorgen dat jouw lichaam de gewenste resultaten kan behalen en dat je niet op de spoed zal terechtkomen.

Online kan je vele manieren vinden om dit dieet te doen. Het bekendste citroendieet is het dieet dat zeven dagen duurt. Zoals we al vermeld hebben, is het belangrijk dat je het niet te lang volgt. Je moet proberen om het te combineren met een evenwichtig voedingspatroon.

Drink geen zuiver citroensap

Tijdens het citroendieet moet je per dag zes glazen citroensap drinken. Het is van belang dat je samen met dit sap ook iets anders eet zoals gewone yoghurt, fruit of granenrepen.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je eiwitten eet zoals kip of gekookte eieren en uiteraard fruit en groenten. Je mag ook niet overdrijven. Belangrijk is dat je de glazen citroensap spreidt over het ontbijt, de lunch, de middagsnack en het avondmaal.

Toegelaten en verboden voedingsmiddelen

Toegelaten en verboden voedingsmiddelen tijdens het citroendieet

Als je het citroendieet gaat volgen, dan is het heel belangrijk dat je voldoende fruit, groenten en gezonde vetten eet. Vermijd ook het eten van junkfood, suikerrijke dranken en energiedranken.

Het is redelijk eenvoudig om gezond te eten terwijl je dit dieet volgt. Als jij geen gezonde gewoonten hebt, dan is het nu een geweldig moment om ermee te starten.

De voordelen

Het citroendieet heeft vele voordelen. Deze vrucht verbetert en stabiliseert het verteringssysteem. Het verbetert dus de darmdoorvoer. Dit is ook de reden waarom het jou kan helpen om snel enkele kilo’s te verliezen.

Citroen helpt ook om het lichaam te hydrateren. Tijdens dit dieet drinkt je vooral water. Het kan dus helpen om een droge huid en problemen als gevolg van een gebrek aan elasticiteit te voorkomen.

Vitamine C heeft een uitstekend ontstekingsremmend effect. Je kan dus snel een vermindering merken van het ophouden van water. Dit wordt nog aangevuld door het feit dat citroen ook het immuunsysteem stimuleert.

De nadelen

Dit dieet kan dus heilzaam lijken. Toch moet je met enkele dingen rekening houden. Het eerste nadeel is dat de drastische daling in jouw inname van calorieën ervoor kan zorgen dat je je zwak voelt.

Citroen kan bovendien ook irritatie van de maag veroorzaken en sommige problemen verergeren. Zure reflux is een aandoening die door citrusvruchten erger kan worden.

Daarnaast is puur citroensap niet goed voor je tandglazuur. Dat is dan ook één van de redenen waarom je het nooit onverdund moet drinken.

De resultaten van het citroendieet

Als je beslist om het citroendieet te volgen, dan kan je tussen 4 en 5,5 kilo verliezen. Dit lijkt misschien wonderbaarlijk. Je moet echter wel onthouden dat je gedisciplineerd moet zijn en op de juiste manier eten en het sap drinken.

Heb je dit dieet ooit al gevolgd? Zou jij dit dieet of een ander flitsend dieet volgen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.04.001
  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.2008066
  • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.