Met munt het prikkelbare darmsyndroom bestrijden

Heb je last van het prikkelbare darmsyndroom? Het consumeren van munt kan je helpen om je symptomen aanzienlijk te verminderen. Ben je klaar om deze natuurlijke remedie te proberen?
Met munt het prikkelbare darmsyndroom bestrijden

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het prikkelbare darmsyndroom is een vrij frequente gastro-intestinale aandoening en de symptomen ervan kunnen de kwaliteit van leven van patiënten die eraan lijden, beïnvloeden. Dus vandaag zullen we je vertellen hoe munt deze aandoening kan helpen verbeteren. Waarom is het zo handig? Hoe helpt munt bij het bestrijden van het prikkelbare darmsyndroom?

De symptomen van deze ziekte zijn meestal diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel, overheersende obstipatie en gas, zoals aangegeven in het artikel Prikkelbare Darmsyndroom (Spaanse link). Een aantal voedselgroepen kunnen het veroorzaken, hoewel stress ook een grote impact kan hebben. Hoe kan munt je helpen?

Eigenschappen van munt

Man met prikkelbare darmsyndroom

Onderzoekers hebben in verschillende onderzoeken en artikelen munt bestudeerd, zoals Medicinale planten: belangrijkste alternatief voor gezondheidszorg, in het landelijke stadje Babahoyo, Ecuador (Spaanse link). Waar is het nuttig voor? Om problemen en ziekten te behandelen die verband houden met het spijsverteringsstelsel. Bijvoorbeeld:

 • Gastro-intestinale infectie
 • Darm- en buikpijn
 • Diarree
 • Maagontsteking
 • Parasieten

Munt heeft ontstekingsremmende en windafdrijvende eigenschappen die de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom ondersteunen. Het eten ervan helpt om episodes van diarree, ontsteking en overtollig gas te kalmeren.

De reden dat munt, naast het prikkelbare darmsyndroom, al deze ziekten kan helpen verlichten, is vanwege de pijnstillende, krampstillende en verzachtende eigenschappen. Het heeft ook eigenschappen die het een uitstekend ontstekingsremmend en windafdrijvend middel maken (verlicht winderigheid).

Waarom kan het het prikkelbare darmsyndroom helpen bestrijden? Aangezien deze ziekte, ook bekend als slijmachtige colitis, afwisselt tussen perioden van constipatie en diarree die door verschillende soorten voedsel of zelfs stress kunnen worden veroorzaakt.

Als munt je kan helpen om deze ziekte beter onder controle te houden, dan heb je dus een natuurlijk alternatief dat je kunt gebruiken wanneer dat nodig is.

Munt voor het prikkelbare darmsyndroom

Nu we wat meer weten over de redenen waarom munt een geweldige bondgenoot kan zijn om deze ziekte te bestrijden, hoe kun je het dan gebruiken om van al zijn eigenschappen te profiteren? We zullen verschillende opties bekijken waaruit je de opties kunt kiezen die het beste bij je behoeften passen.

Muntthee om het prikkelbare darmsyndroom te bestrijden

Muntthee

De meest gebruikelijke manier om van de eigenschappen van munt te profiteren, is door er thee van te maken. Je kunt deze thee meerdere keren per dag drinken om je symptomen onder controle te houden.

Dit is de meest traditionele optie en heeft twee opties: koop kant-en-klare munttheezakjes of koop de blaadjes en maak de thee zelf. De eerste optie is eenvoudig genoeg. Laten we eens kijken hoe je muntthee kunt maken als je de tweede optie kiest.

Ingrediënten

 • 20 gram verse munt
 • 450 ml water

Bereiding

 • Doe eerst water in een pan op het fornuis.
 • Was vervolgens de munt goed en voeg deze aan het water toe als het begint te koken.
 • Zodra het kookt, zet je het vuur uit en dek je de pan vervolgens af.
 • Laat het daarna ongeveer 5 minuten trekken.
 • Zeef het drankje ten slotte en serveer het.

De ingrediënten zijn goed voor ongeveer 4 kopjes muntthee. Drink het als je je niet lekker voelt of als je symptomen van prikkelbare darmsyndroom verschijnen. Om ze te verlichten en je welzijn te verbeteren.

Etherische munt olie

Een andere manier om munt te gebruiken om het prikkelbare darmsyndroom te bestrijden, is met etherische oliën. Hoe? Koop enkele capsules die je in elke natuurwinkel kunt vinden. Afhankelijk van het muntgehalte van elke capsule, staat op de verpakking hoe je deze moet innemen.

Het is echter normaal om gedurende ongeveer twee weken of een maand elke dag één tot twee capsules munt (ongeveer 180-200 mg) in te nemen als je een fase van de ziekte doormaakt die je als ‘acuut’ zou beschouwen. Het mooie van de capsules is dat je ze overal mee naartoe kunt nemen, dus je kunt ze gemakkelijk meenemen wanneer je ze nodig hebt.

Zowel de thee als de capsules verminderen de pijn die door het prikkelbare darmsyndroom wordt veroorzaakt. Je zult ook merken dat de andere symptomen veel minder vaak voorkomen. Iets om in gedachten te houden is dat dit een natuurlijke remedie is. Dit betekent dat het een paar dagen zou kunnen duren om de voordelen ervan te zien.

We raden je ook aan om onmiddellijk naar de dokter te gaan als je symptomen niet verbeteren. We moeten daarnaast ook opmerken dat het belangrijk is om een strikt dieet aan te houden om de symptomen die we al noemden zoveel mogelijk te vermijden.

Vergeet ook de stress niet. Het beoefenen van meditatie, yoga of een andere sport, naast goed rusten, zal helpen om je prikkelbare darmsyndroom zo goed als mogelijk onder controle te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Otero W., Gómez M., Sindrome de intestino irritable. Rev Col Gastroenterol, 2005.
 • Cash BD., A minty breath of fresh air for irritable bowel syndrome. Gastroenterology, 2020.
 • Gallegos Zurita M., Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Ana Fac Med, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.