Psoriasis en coronaire hartziekte: zijn ze gerelateerd?

De relatie tussen psoriasis en coronaire hartziekte is relatief recent ontdekt. Aanvankelijk suggereerden enkele wetenschappelijke studies dat er een verband was, wat later werd bevestigd. Lees meer in dit artikel.
Psoriasis en coronaire hartziekte: zijn ze gerelateerd?

Laatste update: 21 juli, 2021

Er is een verband tussen psoriasis en coronaire hartziekte. Hoewel veel mensen deze associatie misschien niet vermoeden, weten we nu dat mensen met psoriasis meer kans hebben op hartproblemen dan de rest van de bevolking.

De verklaring is dat het te wijten is aan een ontsteking. Hoewel het een ziekte is die voornamelijk de huid aantast, is psoriasis zelf een ontstekingsproces. Daarnaast wordt deze chronische ontsteking in stand gehouden door het immuunsysteem.

Bij chronische ontstekingen leeft het lichaam in een staat van stress. Gestreste cellen ontwikkelen hun metabolisme in een omgeving die niet helemaal gezond is, wat leidt tot gevolgen op de lange termijn. We weten dat langdurige ontstekingstoestanden schadelijk zijn, zelfs als ze geen duidelijke symptomen veroorzaken.

Dit is de reden waarom mensen met psoriasis op jongere leeftijd beroertes krijgen dan andere mensen. Zo hebben ze ook een verhoogd cardiovasculair risico ruim voor de leeftijd van 50 jaar, de leeftijd waarop de kans op coronaire hartziekten toeneemt. Laten we meer te weten komen over dit gezondheidsprobleem.

Wat is psoriasis?

Laten we eerst eens kijken naar wat psoriasis is om te begrijpen hoe het verband houdt met coronaire hartziekten. Psoriasis is een chronisch inflammatoir gezondheidsprobleem dat zich voornamelijk op de huid bevindt. Het kan ook gewrichtsklachten en problemen veroorzaken in sommige inwendige organen, maar in mindere mate.

De huidontsteking van psoriasis veroorzaakt ophoping van cellen in de opperhuid. Deze cellen klonteren samen en vormen plaques die jeuken, rood worden en droog zijn.

De klassieke symptomen van psoriasis zijn de volgende:

  • Rode schilferige plaques op de huid.
  • Droge huid.
  • Gegeneraliseerde jeuk, maar met meer aandacht op de rode plaques.
  • Nagelaandoeningen.
  • Artralgie – gewrichtspijn

Hoewel specialisten de oorzaak van psoriasis niet precies kennen, weten ze dat het een auto-immuunziekte is. De afweercellen van het menselijk lichaam herkennen de huidcellen niet en vallen ze aan. Bij deze aanval zijn witte bloedcellen en stoffen van het immuunsysteem, zoals antilichamen betrokken.

De associatie tussen psoriasis en coronaire hartziekten maakt geen deel uit van de symptomen van het gezondheidsprobleem. Dit betekent dat niet alle patiënten met psoriasis vatbaar zijn voor een hartaanval. Het betekent echter wel dat er meer hartproblemen zijn bij mensen met psoriasis.

Psoriasis en coronaire hartziekte

Het verband tussen tussen psoriasis en coronaire hartziekte: de gegevens

Verschillende onderzoeken over de hele wereld hebben met specifieke gegevens kunnen aantonen dat er een verband bestaat tussen psoriasis en coronaire hartziekten. Aanvankelijk vonden onderzoekers suggestieve verbanden, maar na verloop van tijd bevestigden steeds meer bewijzen dit.

Zozeer zelfs dat bij ernstige psoriasis met zeer uitgesproken symptomen, de cardiovasculaire mortaliteit tot 50% hoger is. Dit betekent dat mensen met psoriasis meer kans hebben om te overlijden aan hartproblemen in vergelijking met mensen zonder psoriasis.

Andere studies evalueerden mensen die al tien jaar aan gezondheidsproblemen leden. Aan het einde van die periode hadden ze 28% meer coronaire hartziekten geregistreerd in de follow-up groep dan in de algemene bevolking.

Dit moet, zoals hierboven al vermeld, gezien worden in de context van ontstekingen. Elk proces dat chronische ontstekingen in het lichaam veroorzaakt, beïnvloedt uiteindelijk meerdere organen en weefsels.

Naast psoriasis kunnen we reumatoïde artritis en lupus erythematosus opnemen in deze groep van gezondheidsproblemen die ook geassocieerd worden met een verhoogde cardiovasculaire sterfte.

We kunnen ook de statistieken (Spaanse link) niet over het hoofd zien die aantonen dat psoriasispatiënten meer stress en hogere arteriële hypertensie hebben dan de rest. Beide zijn cardiovasculaire risicofactoren.

De associatie tussen psoriasis en coronaire hartziekte

Hand met psoriasis

Bij psoriasis is er een verhoogd risico op coronaire hartziekten omdat deze patiënten meer plaques in hun bloedvaten hebben. Deze plaques zijn niet verkalkt en zijn ook niet gerelateerd aan het cholesterolgehalte van het individu (Engelse link). Bovendien verschijnen plaques eerder, wanneer de psoriasispatiënt nog jong is.

Deze atherosclerose bij psoriatische patiënten verhoogt het hartrisico aanzienlijk. Plaques in de slagaders verminderen de bloedtoevoer naar de weefsels, inclusief de hartspier, en lopen het risico te scheuren. Plaqueruptuur is bijvoorbeeld de etiologie van een acuut myocardinfarct.

Als we aan de plaques het chronische ontstekingsproces toevoegen. dan is het risico op ruptuur dreigend. Ontstekingsstoffen kunnen zowel de plaquevorming stimuleren als uiteindelijk plaqueruptuur veroorzaken.

Conclusie

Als je aan psoriasis lijdt, is dit reden tot zorg, maar niet tot wanhoop. Je moet je symptomen onder controle krijgen door een strikte medische follow-up. Recente studies hebben ook aangetoond dat zodra de stabiliteit van de ontsteking is bereikt, de kans op coronaire hartziekten afneemt.

Raadpleeg bij twijfel een professional en volg de aangegeven therapie. Vooruitgang in de wetenschap (Engelse link) en ontdekkingen over manieren om psoriasis onder controle te houden, hebben een lange weg afgelegd en de kwaliteit van leven is drastisch verbeterd. Dus maak je geen zorgen, ga gewoon naar je controles en volg de instructies van de dokter op!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramos, Evelissa, et al. “Factores de riesgo cardiovascular en pacientes con psoriasis.” Dermatología venezolana 46.2 (2008).
  • Puig-Sanz, L. “La psoriasis,¿ una enfermedad sistémica?.” Actas Dermo-Sifiliográficas 98.6 (2007): 396-402.
  • González-Gay, M. A., C. González-Vela, and C. González-Juanatey. “Psoriasis: una enfermedad cutánea relacionada con riesgo cardiovascular elevado.” Actas Dermo-Sifiliográficas 103.7 (2012): 595-598.
  • Welsh P, Grassia G, Botha S, Sattar N, Maffia P. Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk: a realistic clinical prospect?. Br J Pharmacol. 2017;174(22):3898–3913. doi:10.1111/bph.13818
  • Jindal S, Jindal N. Psoriasis and Cardiovascular Diseases: A Literature Review to Determine the Causal Relationship. Cureus. 2018;10(2):e2195. Published 2018 Feb 15. doi:10.7759/cureus.2195

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.