Psoriasis op de hoofdhuid: symptomen en behandeling

Sommige onderzoeken tonen aan dat er een genetische factor achter de oorzaken van psoriasis op de hoofdhuid zit. Lees is ons artikel meer over de symptomen en behandeling van deze aandoening.
Psoriasis op de hoofdhuid: symptomen en behandeling
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Psoriasis op de hoofdhuid is een chronische terugkerende inflammatoire vorm van dermatose. Een van de kenmerken is de aanwezigheid van afgebakende erythemateuze plaques met witte schilfering. De schilferige huid bevindt zich meestal in de elleboogholtes en knieholtes en op de hoofdhuid.

Het is een ziekte met een grote klinische variabiliteit en kan van verschillende factoren afhangen. We zullen in het artikel hieronder wat meer vertellen over de verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Lees dus snel verder!

Oorzaken van psoriasis op de hoofdhuid

Sommige onderzoeken (Engelse link) tonen de prevalentie van psoriasis aan bij de familieleden van mensen die erdoor zijn getroffen. De ontwikkeling van cellulaire immunologie duidt echter op de betrokkenheid van leukocyten bij de pathogenese van de ziekte.

Omgevingsfactoren

Vrouw met psoriasis op de hoofdhuid

Er zijn verschillende factoren die verband houden met het ontstaan van een uitbraak van psoriasis op de hoofdhuid, vooral bij mensen met een erfelijke aanleg. Deze factoren zijn onder andere:
 • emotionele stress.
 • lage luchtvochtigheid.
 • het gebruik van bepaalde medicijnen/farmaceutische producten.
 • roken.

Daarnaast kan elk type huidirritatie het optreden van psoriatische laesies veroorzaken. Ook prikkels zoals krabben of druk door kleding kunnen bestaande laesies veroorzaken of verergeren.

Medicatie en farmaceutische producten

Onder de factoren die psoriasis kunnen veroorzaken of verergeren, zijn lithiumzouten, bètablokkers, antimalariamiddelen en de abrupte stopzetting van behandelingen met corticosteroïden.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Vijf manieren om psoriasis op afstand te houden

Obesitas en roken

Overgewicht is een andere belangrijke factor om te overwegen. In feite is de relatie tussen psoriasis en gewicht bidirectioneel. Dat wil zeggen dat mensen met overgewicht vatbaar zijn voor psoriasis maar ook dat psoriasis het ontstaan van obesitas kan bevorderen.

Systematisch roken verstoort veel lichaamsprocessen en beïnvloedt het ontstaan van ontstekingsprocessen, waaronder de immuunrespons.

Andere factoren

Er is een verband tussen groep A bèta-hemolytische streptokokkeninfectie en een eerste psoriasisuitbraak. Dit verband is vooral sterk wanneer de uitbraak zich voordoet in de mond/keelholte.

Symptomen van psoriasis op de hoofdhuid

Deze aandoening heeft een breed scala aan symptomen. Er is veel variatie in uitingsvormen tussen de mensen die eraan lijden, maar zelfs bij dezelfde persoon kunnen duidelijke verschillen worden waargenomen.

Het uiterlijk kan zich manifesteren van papels tot schilferige plekken. Ze leiden over het algemeen echter niet tot haaruitval. De plekken verschijnen het vaakst in het occipitale gebied, maar ook vaak op het voorhoofd.

Jeuk is echter geen kenmerkend symptoom van psoriasis op de hoofdhuid. Het pulken aan de aangedane plekken van de huid kan echter tot bloedingen leiden.

De diagnose van psoriasis op de hoofdhuid is gebaseerd op de aanwezigheid van erythemateuze plaques met schubben. Dermatologen gebruiken morfologische criteria om de ernst van psoriasis te beoordelen.

Zij kijken in het bijzonder naar het psoriasisgebied en de ernstindex. Met dit laatste kunnen ze de omvang van de laesies, de mate van erytheem en schubben meten.

Behandeling voor psoriasis op de hoofdhuid

Psoriasis op de hoofdhuid is een chronische ziekte, dus het doel van de behandeling is voornamelijk om de intensiteit van de klachten te beheersen. Schubvorming door het opstapelen van dode huidcellen in dit gebied komt echter vaak voor en is ook moeilijk te behandelen.

Plaatselijke behandeling

Behandeling van psoriasis bij kinderen

Laten we allereerst zeggen dat de plaatselijke behandeling de basispijler is van de behandeling van deze aandoening. Daarnaast omvatten de klassieke behandelingen onder andere:
 • Het gebruik van verzachtende middelen in combinatie met een farmacologische behandeling. Dit helpt zowel om de hydratatie als de goede conditie van de hoornvlieslaag van de huid te behouden. Enkele onderdelen van deze behandeling zijn 20% ureum, petrolatum en glycerine.
 • Keratolytica worden gebruikt voor het verwijderen van ruwe huidvlekken en ze bevorderen ook de opname van andere plaatselijk aangebrachte producten. Salicylzuur is bijvoorbeeld vaak aanwezig in de samenstelling van shampoos en haaroliën. Andere keratolytica die erin worden gebruikt, zijn 10-30% ureum, salicylzuur, melkzuur en glycolzuur, zwavel en Keluamide.
 • Het gebruik van steenkoolpek kan in sommige gevallen helpen om de dikte van de epidermis te verminderen. Het wordt vaak voorgeschreven aan kinderen met psoriasis en aan mensen met stabiele plaque. Het kan echter tot verdere irritatie leiden, ook al is de gebruikte dosering niet giftig.
 • Ten slotte zijn lokaal aangebrachte corticosteroïden de eerste keuze voor behandeling in milde gevallen. Dit komt omdat ze een ontstekingsremmende en immunosuppressieve werking hebben.

Systeemtherapie bij psoriasis op de hoofdhuid

Dermatologen reserveren deze soort behandelingen voor gevallen waarbij lokale behandelingen geen verschil maken. Deze therapie kan de volgende voorgeschreven medicijnen omvatten:

 • Methotrexaat, een geneesmiddel voor matige en ernstige vormen van psoriasis.
 • Cyclosporine, een immunosuppressivum dat de productie van T-afhankelijke antilichamen remt.
 • Acitretine, een derivaat van vitamine A dat een remmend effect heeft op psoriasis, zelfs op keratolytische aandoeningen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sola-Ortigosa, J., Sánchez-Regaña, M., & Umbert-Millet, P. (2009). Psoriasis del cuero cabelludo. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/s0001-7310(09)71901-5

 • Serrano Grau, P., & Mascaró Galy, J. M. (2006). Metotrexato: Actualización en el tratamiento de la psoriasis. Piel. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(06)72510-2

 • Puig, L., Ribera, M., Hernanz, J. M., Belinchón, I., Santos-Juanes, J., Linares, M., … Caballé, G. (2010). Tratamiento de la psoriasis del cuero cabelludo. Revisión de la evidencia y Consenso Delphi del Grupo de Psoriasis de la Academia Española de Dermatología y Venereología. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2010.09.001


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.