5 positieve veranderingen nadat je bent gestopt met roken

Als je de positieve veranderingen kent die je zult opmerken nadat je besloten hebt om te stoppen met roken, kun je vandaag nog de beslissing nemen.
5 positieve veranderingen nadat je bent gestopt met roken

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je je ooit afgevraagd hoe je kunt stoppen en wat er gebeurt als je bent gestopt met roken? Tabak is gemaakt van nicotinebladeren en produceert rook wanneer het wordt aangestoken. De roker inhaleert vervolgens chemicaliën die zeer verslavend zijn. Daarom kan stoppen met roken voor sommige mensen erg moeilijk zijn.

Roken wordt beschouwd als een gezondheidsrisico. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het een van de belangrijkste oorzaken van longkanker en aandoeningen van de luchtwegen.

Wanneer iemand de rook inademt, brengt dit giftige stoffen in hun lichaam. De rook bevat onder meer nicotine, kankerverwekkende stoffen, vrije radicalen, oxiderende stoffen, metalen en andere ongunstige elementen.

Producten zoals sigaretten en sigaren worden als ondeugden beschouwd omdat de consument ervan afhankelijk wordt. Psychologisch gezien heeft een roker het gevoel dat hij niet kan leven zonder te roken omdat zijn lichaam eraan gewend is. Tabak heeft dus zowel toxische fysische als psychologische effecten.

Een actieve roker is iemand die het product rechtstreeks consumeert. Anderzijds inhaleren passieve rokers indirect de rook en ondervinden ze ook gevolgen voor de gezondheid. Enkele gevolgen van roken zijn onder meer:

  • ademhalingsmoeilijkheden
  • vermoeidheid
  • angst
  • afhankelijkheid

Een tabaksverslaafde is van mening dat roken de stress- en angstniveaus vermindert. Dit is een psychologisch effect omdat de geest feitelijk een tabaksafhankelijkheid creëert.

Hoewel het een moeilijk proces is, genereert stoppen met roken talloze positieve veranderingen. Je bereidheid en wens om een ​​gezond leven te leiden, is de sleutel tot het stoppen met deze slechte gewoonte. Als je overweegt om te stoppen, zijn hier vijf positieve veranderingen die je zult merken nadat je uiteindelijk gestopt bent met roken.

Positieve veranderingen die je zult merken nadat je bent gestopt met roken

1. Je ademhaling verbetert

Wanneer je rookt, inhaleer je de rook en gaan de stoffen rechtstreeks naar je longen. Als roker krijg je ademhalingsmoeilijkheden omdat je giftige stoffen in je lichaam vasthoudt. Ademen is essentieel voor mensen en roken belemmert dat proces.

Je ademhaling zal verbeteren wanneer je stopt met roken, omdat je longen de schadelijke componenten gaan elimineren, wat betekent dat de toxische effecten zullen verdwijnen. In het begin zal het moeilijk zijn omdat je het gevoel hebt dat je niet kunt ademen, maar dat komt omdat de longen zich ontdoen van gifstoffen.

2. Je vermoeidheid zal afnemen als je bent gestopt met roken

Je vermoeidheid zal afnemen

Vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door ademhalingsmoeilijkheden. Wanneer vermoeidheid optreedt, is het doen van regelmatige dagelijkse activiteiten moeilijk omdat het lichaam zich zwak voelt. Lopen, hardlopen en sporten zijn uitdagingen voor een roker omdat ze vaak het gevoel hebben dat ze geen energie hebben.

Terwijl je longen ontgiften, zal je vermoeidheid geleidelijk verdwijnen en zul je je verloren energie terugkrijgen. Als je bent gestopt met roken, voel je je sterker en energieker. Vermoeidheid zal niet langer je vijand zijn!

3. Je zult een veel gezonder leven leiden

Een gezond leven is een van de belangrijkste voordelen van stoppen met roken. je lichaam zal veranderen en je zult je gezonder voelen omdat je ademhalingssysteem optimaal zal werken. Als je bent gestopt met roken, ontvangen je hersenen meer zuurstof en kun je snel denken en zullen alle cognitieve functies optimaliseren.

Stoppen met roken zal je ook aanmoedigen om weer een uitgebalanceerd, gevarieerd voedingspatroon te gaan eten. Roken leidt vaak tot een slechte eetlust en zware rokers hebben de neiging om voedsel te vervangen door roken. Dat zal echter niet gebeuren als je stopt. Je lichaam zal je dankbaar zijn omdat je beter begint te eten en de nodige voedingsstoffen krijgt.

4. Je kunt zonder problemen trainen als je bent gestopt met roken

Lichamelijke activiteiten zullen niet langer een uitdaging voor je zijn omdat stoppen positieve lichamelijke en geestelijke prestaties ten goede komt. Lichamelijke activiteit is een zeer gezonde manier om je energie te kanaliseren en angstniveaus te verminderen.

Beoefen de sport die je leuk vindt en concentreer je energie op het ontdoen van je lichaam van gifstoffen. Maak je geest leeg en concentreer je op lichaamsbeweging, want het is ongelooflijk voor je gezondheid.

5. Je bespaart geld

Je bespaart geld

Het kopen van sigaretten is duur en het kopen van meerdere pakjes sigaretten per week kost je veel geld. Als je bent gestopt met roken kun je dat geld op andere, gezonder en productiever dingen te gebruiken. Investeer je geld en tijd in het verbeteren van je dieet en doe nuttige activiteiten die je leuk vindt. Geld besparen begint met kleine stapjes en stoppen met roken helpt je hierbij.

Zoals je ziet, is stoppen met roken buitengewoon gunstig. Als je dit doet, kan het je leven volledig veranderen. De drang om te roken zal snel tot het verleden behoren en je zult je welzijn verbeteren. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • OMS | ¿Afecta el humo de tabaco a los no fumadores?. (2012). Retrieved 16 September 2020, from https://www.who.int/features/qa/60/es/
  • Tabaquismo. Retrieved 16 September 2020, from https://www.who.int/topics/tobacco/es/
  • Ruiz, A. M., Gómez, I. R., Rubio, C., Revert, C., & Hardisson, A. (2004). Efectos tóxicos del tabaco. Revista de toxicología, 21(2-3), 64-71.
  • Karadoğan, D., Önal, Ö., Şahin, D. S., Kanbay, Y., Alp, S., & Şahin, Ü. (2018). Treatment adherence and short-term outcomes of smoking cessation outpatient clinic patients. Tobacco Induced Diseases, 16.
  • Corwin, E. J., Klein, L. C., & Rickelman, K. (2002). Predictors of fatigue in healthy young adults: moderating effects of cigarette smoking and gender. Biological research for nursing, 3(4), 222-233.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.