6 soorten hartaandoeningen en de symptomen

Hartaandoeningen vormen een zeer ernstige levensbedreigende aandoening voor degenen die eraan lijden. In dit artikel leggen we zes van de meestvoorkomende soorten hartaandoeningen en de belangrijkste symptomen ervan uit. Zo kun je ze tijdig identificeren.
6 soorten hartaandoeningen en de symptomen

Laatste update: 06 januari, 2021

Talrijke aandoeningen of soorten hartaandoeningen hebben invloed op het hart of de bloedvaten. Ze komen zeer vaak voor en zijn in verschillende landen de belangrijkste doodsoorzaak.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was 30% van de sterfgevallen die in 2017 werden geregistreerd te wijten aan cardiovasculaire aandoeningen (Engelse link).

Het is dus niet verwonderlijk dat elke ziekte die de werking van het hart wijzigt, iets is om ons zorgen over te maken. Om deze reden willen we in dit artikel de meestvoorkomende hartaandoeningen en hun symptomen noemen.

6 soorten hartaandoeningen en de symptomen ervan

1. Hypertensie

Een van de meestvoorkomende soorten hartaandoeningen is hoge bloeddruk of hypertensie. Onder normale omstandigheden oefent bloed een specifieke druk uit op de wanden van bloedvaten, de bloeddruk genaamd.

In verschillende situaties kan deze druk echter zo hoog zijn, dat deze de organen van het lichaam kan beschadigen. Het kan te wijten zijn aan een toename van circulerend bloedvolume of een afname van de diameters van de slagaders.

Volgens gegevens van de European Society of Cardiology (Engelse link) lijdt een persoon met een systolische bloeddruk hoger dan 140 mmHg of een diastolische bloeddruk hoger dan 90 mmHg aan hypertensie. Gelukkig is deze aandoening gemakkelijk te diagnosticeren en is de behandeling vrij toegankelijk.

Symptomen

Deze aandoening veroorzaakt geen specifieke symptomen. Daardoor kunnen veel mensen er last van hebben zonder het zelfs maar te weten. Sommige patiënten krijgen echter verschillende symptomen als hun bloeddruk stijgt. Deze omvatten:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • kortademigheid
  • bloedneuzen

Al deze symptomen zijn echter niet-specifiek. Daarom schrijven artsen ze zelden toe aan hoge bloeddruk.

soorten hartaandoeningen en de symptomen

2. Coronaire hartziekte (CHZ)

Coronaire hartziekte is een aandoening die de slagaders die verantwoordelijk zijn voor de bloedtoevoer naar het hart aantast. De vaatholte of lumen van de bloedvaten wordt om verschillende redenen verkleind, wat vervolgens leidt tot onvoldoende toevoer van zuurstof en bloed naar het hart.

Atheroomplaat of plaque (Spaanse link) is een van de hoofdoorzaken van een verminderde arteriële diameter. Dit zijn lipiden- of vetformaties die zich ophopen op de wanden van de slagaders, die kunnen afbreken en daardoor een bloedvat volledig kunnen blokkeren.

Een van de meestvoorkomende complicaties van deze ziekte is een myocardinfarct, ook wel een hartaanval genoemd. Het treedt op wanneer de slagader volledig is geblokkeerd, wat betekent dat er onvoldoende bloedtoevoer is. Als gevolg hiervan hebben de cellen niet genoeg zuurstof en sterven ze binnen enkele minuten af.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van coronaire hartziekte is angina pectoris, of pijn op de borst. In de meeste gevallen verschijnt het na intense fysieke activiteit, treedt het op in het midden van de borst, is het samentrekkend van aard en verdwijnt het meestal na een paar minuten rust.

Naast pijn op de borst kunnen sommige patiënten last hebben van deze symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Zwakte door het hele lichaam
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid

3. Soorten hartaandoeningen: hartfalen

Een van de meest ernstige vormen van hartaandoeningen is hartfalen. Dit is een klinisch syndroom waarbij het hart niet goed pompt, wat leidt tot een laag of onvoldoende hartminuutvolume. Met andere woorden, de bloedproductie is onvoldoende.

Over het algemeen is de ventrikelspier erg zwak als er sprake is van hartfalen. Daarom contracteert het niet correct. Veel verschillende structurele of functionele veranderingen kunnen dit veroorzaken. Het is de laatste fase van bepaalde hartaandoeningen.

Deze ziekte kan een enkel ventrikel of het hele hart aantasten. Helaas is er geen weg meer terug als iemand eenmaal op dit punt is aangekomen. Men kan de situatie echter verbeteren door medicijnen te nemen en de levensstijl te veranderen.

Symptomen

De symptomen van hartfalen variëren afhankelijk van de aangetaste hartholtes of kamers. In dit opzicht zal de patiënt ademhalingssymptomen krijgen als de rechterventrikel van het hart wordt aangetast. Hier zijn een aantal symptomen:

  • Kortademigheid
  • Niet kunnen ademen terwijl je ligt
  • Roze slijm ophoesten
  • Paroxysmale nachtelijke dyspneu (PND)

Aan de andere kant, als de linkerventrikel van het hart wordt aangetast, zal de patiënt systemische symptomen krijgen. Het volgende valt dan op:

  • Zwelling van de onderste ledematen
  • Vermoeidheid
  • Verstopping van de halsader
  • Ascites

4. Aangeboren hartafwijkingen

Een van de meest gebruikelijke oorzaken van hartproblemen bij kinderen is een aangeboren hartafwijking. Het zijn structurele geboorteafwijkingen die ontstaan tijdens de zwangerschap, wanneer het hart van de baby zich vormt. Het gaat dus om een reeks defecten, niet één.

Helaas is het onmogelijk om een specifieke oorzaak voor deze pathologie vast te stellen, aangezien veel situaties de hartvorming kunnen beïnvloeden. Dankzij de wetenschappelijke vooruitgang (Spaanse link) hebben kinderen die eraan lijden nu een grotere kans om te overleven. Bijna allemaal bereiken zelfs de volwassenheid.

Ook interessant om te lezen:
Kenmerken van aangeboren hartziekte

Symptomen

De symptomen van een aangeboren hartafwijking treden meestal op in de eerste dagen na de geboorte. Enkele van deze symptomen zijn snelle ademhaling, paarse lippen, voedingsproblemen en groeiproblemen.

Mensen die met een afwijking zijn geboren en de volwassen leeftijd bereiken hebben ook last van hartritmestoornissen, kortademigheid, blauwachtige huidverkleuring, vermoeidheid en ontsteking van de onderste ledematen.

5. Reumatische hartziekte

Verschillende systemische ziekten kunnen het hart ook aantasten. Denk bijvoorbeeld aan reumatische koorts. Dit is een type hartziekte die optreedt als gevolg van een stafylokokkenstam die het bindweefsel aanvalt en een auto-immuunreactie veroorzaakt.

Het tast dus de spieren en de hartkleppen aan en veroorzaakt veel schade bij reumatische hartaandoeningen. Deze schade is zo ernstig dat het uiteindelijk kan leiden tot ernstig hartfalen en zelfs de dood.

Symptomen

Deze ziekte is moeilijk te diagnosticeren. In dit opzicht is de diagnose gebaseerd op de symptomen van de patiënt en de aanwezigheid van specifieke antilichamen in het bloed. Dit zijn de belangrijkste symptomen van reumatische koorts:

  • Koorts die niet hoger is dan 38,3 ºC
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Algemene zwakte
  • Braken
  • Artritis

6. Cardiomyopathie

Soms kan een hartoperatie nodig zijn

Cardiomyopathieën zijn hartaandoeningen die de hartspier aantasten. Ze wijzigen de vorm en verdeling van de cellen waaruit het bestaat. Het hart is dus veranderd.

De drie meestvoorkomende soorten cardiomyopathieën zijn dilaterend, hypertrofisch en restrictief. Bij de eerste variant worden de ventrikels vergroot. Bij de tweede is de ventriculaire wand verdikt. Tot slot houdt restrictieve cardiomyopathie in dat de wanden van het hart (de ventrikels) stijf zijn als gevolg van infiltratie van bindweefsel.

Symptomen

Hoewel ze in het begin asymptomatisch zijn, zal er in de laatste fase een laag hartminuutvolume zijn. De symptomen die zich manifesteren zullen dus vergelijkbaar zijn. Enkele van deze symptomen zijn bijvoorbeeld:

De soorten hartaandoeningen verslechteren in de loop van de tijd

Zoals je kunt zien, zijn de belangrijkste symptomen van cardiovasculaire aandoeningen kortademigheid, aritmieën en zwelling van de onderste ledematen. Daarom is het erg belangrijk om een arts te raadplegen zodra deze symptomen optreden, vooral als er geen waarschijnlijke oorzaak aan toegeschreven kan worden.

Aan de andere kant, als je lijdt aan een of meer hartaandoeningen, dan moet je regelmatig je arts bezoeken. Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste van deze aandoeningen degeneratief en chronisch zijn. Je toestand kan dus na verloop van tijd verslechteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Heart Association. What is Cardiovascular Disease? [Internet]. www.heart.org. 2017. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease.
  • Mesa, Isis Laura Vázquez, et al. “Caracterización de la epistaxis.” Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello 3.2 (2019).
  • Valentín Rodríguez, Aymara. “Cardiopatías congénitas en edad pediátrica, aspectos clínicos y epidemiológicos.” Revista Médica Electrónica 40.4 (2018): 1083-1099.
  • Castro, Sofía Teresa Valdez, Antonella Fanny Montenegro Villavicencio, and Lucía Andrea Jiménez Rivera. “Cardiopatía reumática diagnóstico y tratamiento.” RECIAMUC 3.4 (2019): 41-55.
  • Ciapponi, Agustín, et al. “Carga de enfermedad de la insuficiencia cardiaca en América Latina: revisión sistemática y metanálisis.” Revista Española de Cardiología 69.11 (2016): 1051-1060.
  • Williams B, Mancia G, Spiering W, Rosei E, Azizi M, Burnier M et al. Guía ESC/ESH 2018 sobre el diagnóstico y tratamiento de la hipertensión arterial. Revista Española de Cardiología. 2019;72(2):1-78.
  • Martínez-Paz, E., Gonzalo Barge-Caballero, and María Generosa Crespo-Leiro. “Protocolo diagnóstico de las miocardiopatías genéticas.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.43 (2017): 2585-2588.
  • Chen M. Coronary heart disease [Internet]. MedlinePlus Medical Encyclopedia. 2020. Available from: https://medlineplus.gov/ency/article/007115.htm.
  • Sionis A, Sionis Green A, Manito Lorite N, Bueno H, Coca Payeras A, Díaz Molina B et al. Comentarios a la guía ESC 2016 sobre el diagnóstico y tratamiento de la insuficiencia cardíaca aguda y crónica. Revista Española de Cardiología. 2016;69(12):1119-1125.
  • Personal de Mayo Clinic. Enfermedad cardíaca congénita en adultos [Internet]. Mayo Clinic. 2018. Available from: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/adult-congenital-heart-disease/symptoms-causes/syc-20355456.
  • Cáceres G, Aceval S, Campos G, Ponce L, Echavarría M. Fiebre Reumática. Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina. 2009;194:14-20.
  • Coll Muñoz, Yanier, Francisco Valladares Carvajal, and Claudio González Rodríguez. “Infarto agudo de miocardio. Actualización de la Guía de Práctica Clínica.” Revista Finlay 6.2 (2016): 170-190.
  • Suboc T. Introducción a la miocardiopatía – Trastornos del corazón y los vasos sanguíneos [Internet]. Manual MSD versión para público general. 2019. Available from: https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/trastornos-del-coraz%C3%B3n-y-los-vasos-sangu%C3%ADneos/miocardiopat%C3%ADa/introducci%C3%B3n-a-la-miocardiopat%C3%ADa.
  • CURTO, SERGIO, Omar Prats, and MARIO ZELARAYAN. “Mortalidad por enfermedades cardiovasculares: Uruguay, 2009.” Revista Uruguaya de Cardiología 26.3 (2011): 189-196.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.