Een bicuspide aortaklep: diagnose en behandeling

Een bicuspide aortaklep is een aangeboren afwijking die levenslang in de gaten gehouden en gecontroleerd moet worden, ongeacht welke behandelingen je gebruikt.
Een bicuspide aortaklep: diagnose en behandeling

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De aortaklep heeft meestal drie bladen (kleppen). Een aantal mensen wordt echter met een bicuspide aortaklep geboren. Dit veroorzaakt bepaalde problemen, aangezien de klep zuurstofrijk bloed van het hart naar de aorta moet transporteren.

Zoals een aantal onderzoeken hebben aangetoond, staat deze aandoening als een aangeboren hartafwijking bekend en komt het, ondanks wat je misschien denkt, vrij vaak voor.

Hoewel het tijdens de kindertijd geen problemen veroorzaakt, verschijnen de meeste problemen tijdens de volwassenheid. Hierdoor kun je met een vroege en juiste diagnose de meest effectieve behandeling krijgen.

Een biscupide aortaklep

Symptomen

Meisje met pijn op de borst

Dit is een aangeboren probleem dat het vermogen van het hart om bloed te transporteren beïnvloedt. De diagnose van een bicuspide aortaklep kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Is er echter een symptoom dat je zou kunnen ervaren dat je voor zijn aanwezigheid zou waarschuwen?

De waarheid is ja, zelfs als kind al. Het is daarom belangrijk om aandacht aan de klachten van je kind te besteden die over pijn of andere symptomen gaan die we hieronder zullen noemen:

  • Overmatige vermoeidheid: zelfs met een minimale fysieke inspanning voelen ze zich uitgeput, waardoor ze niet verder kunnen.
  • Pijn op de borst: ze voelen een lichte pijn op de borst die met ademhalingsmoeilijkheden gepaard kan gaan.
  • Hartkloppingen: hun hartslagen zijn ongewoon snel of onregelmatig.
  • Flauwvallen: je kind kan door de genoemde vermoeidheid of zonder duidelijke reden het bewustzijn verliezen. Ze zijn meestal ook erg bleek.

Als je een van deze symptomen bij je kind opmerkt, dan moet je je kind zo snel mogelijk naar een kinderarts brengen, zodat deze de juiste tests kan uitvoeren.

Diagnose

Echo van het hart

Met een stethoscoop naar je hartgeluiden luisteren en een echocardiogram zijn twee effectieve technieken om deze aandoening te diagnosticeren. De diagnose voor een bicuspide aortaklep begint door je familiegeschiedenis te bekijken.

Als je in de familie een voorgeschiedenis van deze ziekte hebt, dan is het heel goed mogelijk dat je het probleem hebt geërfd. Hierna doen ze een lichamelijk onderzoek.

Tijdens de controle kunnen ze een stethoscoop gebruiken om de onregelmatige hartkloppingen te kunnen horen en ook voor tekenen van een hartruis. Om te controleren of je een bicuspide aortaklep hebt, zullen ze daarna een echocardiogram maken om te evalueren hoe het hart werkt.

Behandeling voor een bicuspide aortaklep

Er zijn verschillende behandelingen waar een arts uit kan kiezen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat ze regelmatig moeten worden gecontroleerd om andere problemen op te sporen, zoals een verwijding van de aorta.

  • De klep vervangen: de beschadigde klep verwijderen en door een mechanische klep vervangen of door een klep die van biologisch weefsel is gemaakt.
  • Ballonklepcorrectie (Engelse link): dit wordt gedaan om de opening van de klep te vergroten die de neiging heeft om te krimpen. Deze behandeling moet daarom normaal gesproken worden herhaald.
  • Operatie: het vergrote deel van de aorta verwijderen en vervangen. Ze kunnen ook proberen om de aortaklep te repareren.

Er zijn veel onderzoeken die naar een effectieve oplossing voor deze aangeboren afwijking blijven zoeken (Spaanse link) die je kwaliteit van leven kan beïnvloeden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Auscultatie van aders en slagaders

Regelmatige controles gedurende je hele leven

Meisje met een bicuspide aortaklep

De patiënt moet na de diagnose en correctie regelmatige controle ondergaan om mogelijke complicaties te voorkomen. Ondanks deze behandeling zal iemand met de diagnose van een bicuspide aortaklep zijn hele leven regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Het maakt niet uit of ze een operatie hebben ondergaan of dat de klep is vervangen. Je moet elk jaar naar de cardioloog om te controleren of alles in orde is en dat er geen nieuwe problemen zijn.

Het is bovendien belangrijk dat alle naaste familieleden van de persoon met een bicuspide aortaklep een echocardiogram krijgen om te controleren of alles in orde is. De reden hiervoor is dat deze aangeboren afwijking erfelijk kan zijn. Familieleden moeten daarom controleren dat hun kleppen goed werken.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen iets meer over dit probleem te leren dat je niet met het blote oog kunt zien, maar dat zich door verschillende symptomen uit. Het is erg belangrijk om naar de dokter te gaan als iemand in je familie aan dit klepdefect heeft geleden. Het kan namelijk voorkomen dat het je gezondheid en leven zal beïnvloeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martín Cazorla, F., López Calvo, A.M., & Rubio Lamia, L.. (2014). Estenosis aórtica por válvula bicúspide: una causa de muerte súbita en jóvenes deportistas. Cuadernos de Medicina Forense20(2-3), 123-125. https://dx.doi.org/10.4321/S1135-76062014000200009
  • Zalaquett S, Ricardo, Camplá C, Cristóbal, Scheu G, Maximiliano, Córdova A, Samuel, Becker R, Pedro, Morán V, Sergio, Irarrázaval Ll, Manuel J, Baeza P, Cristian, Arretz V, Claudio, Braun J, Sandra, Chamorro S, Gastón, Godoy J, Iván, & Yáñez D, Fernando. (2005). Ciruguía reparadora de la válvula aórtica bicúspide insuficiente. Revista médica de Chile133(3), 279-286. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872005000300002
  • Zalaquett, Ricardo, Besa, Santiago, Contreras, Juan, Gundelach, Joaquín, Muñoz, Cecilia, & González SM, Patricio. (2016). Veinte años de reparación de Ia válvula aórtica bicúspide insuficiente: a twenty year experience. Revista chilena de cardiología35(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000100004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.