Kenmerken van aangeboren hartziekte

Aangeboren hartziekte is de meestvoorkomende geboorteafwijking. De ernst ervan en de uit te voeren behandeling variëren per geval. Vandaag de dag is het overlevingsniveau aanzienlijk toegenomen.
Kenmerken van aangeboren hartziekte

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een aangeboren hartziekte is een probleem dat ongeveer 1% van de pasgeborenen treft. Het ontstaat tijdens de zwangerschap, als het hart van de baby zich ontwikkelt. Voor het geval je het nog niet weet, het woord “aangeboren” betekent dat deze pathologie al bij de geboorte aanwezig is.

De statistieken laten zien dat aangeboren hartziekte de meestvoorkomende geboorteafwijking is. Dankzij de vooruitgang in de wetenschap is het aantal volwassenen met dit probleem momenteel groter dan de baby’s die ermee geboren worden.

Dit betekent dat er meer mensen overleven dan dat er sterven aan deze aandoening. Natuurlijk moeten de mensen die er volwassen mee worden voortdurend onder controle van een arts blijven om complicaties te voorkomen.

Wat is aangeboren hartziekte?

Je zou kunnen denken dat aangeboren hartziekte een enkele aandoening is, maar er zijn vele soorten van. Het is in feite een groep van aandoeningen waarvan het gemeenschappelijke kenmerk de aanwezigheid van een structurele verandering in het hart is.

Deze verandering is het gevolg van een fout in de vorming van dit orgaan tijdens de embryonale periode. Zo begint het hart van de baby zich te vormen vanaf de conceptie, maar pas in de achtste week van de zwangerschap is de ontwikkeling ervan voltooid.

Normaal gesproken moet het hart een reeks opeenvolgende stadia doorlopen om zich te kunnen vormen. Over het algemeen komt een aangeboren hartziekte voor wanneer sommige van deze stadia niet tijdig voltooid zijn. Het resultaat is dan dus een abnormaal hart.

Oorzaken

Bij de overgrote meerderheid van de gevallen is het onmogelijk om de specifieke oorzaak van een aangeboren hartziekte vast te stellen. Desondanks wijst de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erop dat sommige factoren het risico op een van deze ziekten verhogen, zoals:

  • Genetische factoren. Een familiegeschiedenis van hartafwijkingen verhoogt het risico op het ontwikkelen van een aangeboren hartziekte. Ook maken ze meestal deel uit van chromosomale of genetische syndromen, zoals het syndroom van Down en het syndroom van DiGeorge.
  • Infecties. Wanneer de moeder infecties heeft zoals syfilis of rodehond, neemt het risico dat het embryo aan misvormingen lijdt toe.
  • Voeding. Hierbij heeft een moeder overgewicht of een teveel aan vitamine A of een tekort aan jodium of foliumzuur. Ze kan ook een ziekte hebben zoals diabetes mellitus, waardoor de kans op een abnormale ontwikkeling van de foetus toeneemt.
  • Omgevingsfactoren. Blootstelling aan bepaalde chemicaliën, het gebruik van alcohol en/of tabak en het gebruik van bepaalde medicijnen verhogen het risico op het ontstaan van aangeboren ziekten.

Symptomen en soorten aangeboren hartziekten

Afbeelding van een hart in het lichaam

De symptomen van een hartaandoening verschijnen onmiddellijk na de bevalling of enkele maanden later. De belangrijkste symptomen bij een pasgeboren kind zijn de volgende:

  • moeite met eten
  • snelle ademhaling
  • paarse of blauwachtige lippen
  • gebrekkige groei

De verschillende soorten aangeboren hartziekten zijn onderverdeeld in drie groepen, namelijk:

Overmatige bloedstroom

De problemen treden op als gevolg van overmatige bloedstroom door de longen. Er is een toename van de druk en de inspanning in de longen bij dit soort aandoeningen. Ze omvatten problemen zoals:

  • hardnekkige arteriële kanalen
  • intra-articulaire of interventriculaire communicatie
  • atriaal ventrikelkanaal

Slechte doorbloeding

Ook een slechte doorbloeding van de longen kan lijden tot hartziekten. Hierdoor krijgt het lichaam niet genoeg zuurstof. Het leidt daarom tot een blauwe of paarse kleur van de lippen. Dit probleem kan leiden tot symptomen zoals:

  • tricuspidalis atresie
  • pulmonale atresie
  • transpositie van de grote slagaders
  • tetralogie van Fallot
  • rechterventrikel met dubbele uitgang
  • arteriële stam

Slechte bloedstroom

Er kunnen ook problemen optreden door een slechte bloedstroom naar het lichaam. Misvormde hartholtes of verstoppingen in de bloedvaten verhinderen de doorbloeding van het lichaam. Dit omvat coarctatie van de aorta en aortavernauwing.

Andere data om in gedachten te houden

Om aangeboren hartaandoeningen te voorkomen, moet een aanstaande moeder zich tijdens de zwangerschap regelmatig laten onderzoeken. Ook mag ze alleen gebruik maken van medicijnen die zijn goedgekeurd door de arts die haar onder controle heeft, en moet ze proberen om blootstelling aan schadelijke chemicaliën te vermijden.

Als de zwangere vrouw diabetes mellitus heeft, moet ze haar bloedsuikerspiegel onder controle houden. Het maakt echter niet altijd uit hoe goed iemand voor zichzelf zorgt, het is soms gewoon onmogelijk om aangeboren hartziekte te voorkomen. Dit komt omdat genetische factoren een grote rol spelen.

Een aangeboren hartziekte kan ernstig of minder ernstig zijn. Het hangt allemaal af van de aard en de ernst van de misvorming. Soms moeten de pathologieën worden opgelost meteen zodra de baby is geboren en soms kun je ze indammen terwijl het kind groeit.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Granado, F. M., & de Cardiología Pediátrica, S. (2008). Epidemiología de las cardiopatías congénitas. Servicio de Cardiología Pediátrica, Hospital Infantil Universitario La Paz, Madrid.[Consultado el 10 de junio de 2013]. Disponible en www.secardioped/protocolos.es
  • Friesen, R. H. (2010). Cardiopatía congénita. In Anestesia. Secretos. https://doi.org/10.1016/b978-84-8174-941-0.50061-6
  • Born, D. (2009). 8. Cardiopatia congênita. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. https://doi.org/10.1590/s0066-782×2009001300008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.