Planten in de slaapkamer: verbruiken ze onze zuurstof?

Heb je graag planten in je slaapkamer maar weet je niet dat ze goed zijn voor je gezondheid? Lees dan verder!
Planten in de slaapkamer: verbruiken ze onze zuurstof?

Laatste update: 28 juli, 2022

Je hebt misschien wel eens gehoord dat slapen met planten in de slaapkamer slecht is omdat ze ons van zuurstof beroven. Het is waar dat ze ‘s nachts ademen en kooldioxide afgeven (en overdag gebeurt het omgekeerde, door fotosynthese). Maar om te concluderen dat ze ons zuivere lucht ontnemen gaat wat ver.

In dit artikel onthullen we of slapen met planten in de slaapkamer gezond is of niet, en ook andere aanbevelingen en interessante feiten.

Beroven planten ons van zuurstof?

Een witte slaapkamer

Sommige mensen zeggen dat slapen met planten in de slaapkamer slecht is, omdat ze ons de zuurstof ‘ontnemen’ die we nodig hebben om te ademen tijdens het rusten. Maar om te analyseren of dit een mythe is of niet, moeten we snel even kijken naar de ademhalingscyclus van een plant.

Tijdens daglicht voeren ze de bekende ‘fotosynthese‘ uit. Tijdens dit proces maakt de plant gebruik van de zonnestralen en het water om te groeien, terwijl ze ook kooldioxide reduceert. Bij dit deel van de cyclus maken ze zuurstof vrij.

Het omgekeerde gebeurt ‘s nachts, als de plant noch zonlicht noch kunstlicht ontvangt. Ze verbruikt dan een deel van de zuurstof in de omgeving en stoot kooldioxide uit.

De zuurstof die planten nodig hebben om niet dood te gaan is echt miniem in vergelijking met wat de mens nodig heeft. In feite verbruiken planten ongeveer 0.1% van de zuurstof in de kamer, terwijl mensen gemiddeld 3% verbruiken. Daarom is het niet waar te zeggen dat ze de gezondheid schaden of de slaap beïnvloeden.

Een eenvoudige potplant in de slaapkamer zal ons niet doen stikken of onze zuurstof ontnemen. Als dit het geval was, hoe zit het dan met mensen met wie we een slaapkamer delen? Zouden zij geen zuurstof van ons “afnemen?” Is er niet genoeg zuurstof voor iedereen?

NASA voerde een experiment uit in een broeikas, waar de concentratie kooldioxide hoger is dan in je kamer met een paar planten. Zelfs daar werd aangetoond dat een persoon geen zuurstoftekort ondervond tijdens het slapen en geen ademhalingsproblemen had.

Ontdek hier meer over planten:
Decoreer de badkamer met planten: 7 ideeën

Decoreer de slaapkamer met planten

Cactussen

Dus, welke kamerplanten (Engelse link) moet je kiezen om je slaapkamer mee te decoreren? Er is geen regel, maar hier zijn enkele aanbevelingen.

Als algemene regel moeten we planten met smalle bladeren proberen te kiezen, omdat ze minder zuurstof nodig hebben en bovendien niet zo veel stof verzamelen (wat erg belangrijk is als we allergisch zijn). Sukkels zijn ook goede keuzes.

Als de kamer niet erg licht is, is het misschien geen goed idee er veel planten in te zetten, of je moet het zekere voor het onzekere nemen door de potten overdag naar een lichter deel van het huis te verplaatsen.

Het zou ook goed zijn ze af en toe buiten te zetten. Bijvoorbeeld op het balkon, de patio, of zelfs op de vensterbank (waarbij je goed oplet dat ze niet omgestoten worden).

De beste soorten voor een kamer met weinig licht zijn:

  • Alocasia
  • Calathea
  • Cissus
  • Asperge
  • Ficus repens

Al deze soorten zijn gemakkelijk te kweken en vrij eenvoudig te verzorgen (water geven, bemesten, verplanten, enz.). Je kunt ze het beste boven op een meubelstuk of een plank zetten.

Als de kamer goed verlicht is, dan kan bijna elke plant erin. Maar, wees voorzichtig, want de uv-stralen mogen niet direct op de bladeren en bloemen vallen, want die kunnen gemakkelijk verbranden.

Goede keuzes voor lichte kamers

Je moet ook op de temperatuur van de omgeving letten (vooral als die op het zuiden of zuidoosten gericht is). De aanbevolen soorten zijn in dit geval:

  • Pilea
  • Coleo
  • Crassula
  • Dracaena
  • Cyperus
  • Cordyline
  • Cyclamen
  • Peperomia
  • Phalaenopsis
  • Afrikaans viooltje

De meeste zullen gemakkelijk te onderhouden zijn, zolang ze goed zonlicht krijgen. Het is aan te bevelen ze in een pot boven op een meubel te zetten als ze klein zijn, of op de grond als ze een bepaalde grootte bereikt hebben (middelgroot tot groot).

Vergeet niet dat het belangrijk is de ramen open te zetten om de omgevingslucht te vernieuwen.

Andere ideale planten voor je kamer

Andere planten die je ook als decoratie in de slaapkamer kunt zetten zijn de volgende:

  • Dracaena trifasciata. Ook bekend als schoonmoedertong, St. Joriszwaard, of de slangenplant. Het is een plant van Afrikaanse oorsprong met platte, puntige bladeren die, ondanks dat ze stof ophopen, energie laten stromen in de dode ruimten van het huis, volgens feng shui.
  • Lavendel. Deze plant heeft veel heilzame eigenschappen. In feite wordt ze in aromatherapie gebruikt om symptomen van angst te verlichten en de slaapkwaliteit te verbeteren, volgens een recente studie (Engelse link). Daardoor kan het opnemen ervan in de slaapkamer ontspannende eigenschappen hebben.
  • Aloëvera. Aloëvera kan een perfecte kamerplant zijn, zolang hij een natuurlijke lichtbron in de buurt heeft. Ze vraagt heel weinig verzorging, waardoor ze ideaal is voor mensen met een krap schema en voor beginnende planten.
  • Valeriaan. De thee van deze plant helpt je om in slaap vallen en, volgens het volksgeloof, heeft het aroma dezelfde eigenschap. Het is een plant die zonder probleem binnen in een kamer gehouden kan worden, zolang hij maar minstens 6 uur per dag zonlicht krijgt.
  • Jasmijn. Ook dit is een aromatische plant die kan helpen stress te verminderen en je beter te laten slapen. Het is een rustieke en zeer resistente plant, dus ze vraagt niet al te veel aandacht. Bovendien heeft ze aantrekkelijke bloemen en kan ze een originele toets geven aan elke kamer.
  • Gardenia. Dit is een bloeiende plant met eigenschappen die erg lijken op jasmijn en lavendel. Hoewel hij voortdurend water nodig heeft, heeft hij heel mooie bloemen die een aangenaam aroma aan de slaapkamer geven.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
7 rare zwarte planten voor thuis

Waarom planten in de slaapkamer gebruiken?

Planten in de slaapkamer

Slapen met planten in de slaapkamer is niet slecht. Integendeel, het kan bijdragen tot ontspanning. Hun aanwezigheid brengt een natuurlijk element in de kamer, iets dat een zeker gevoel van rust en positivisme opwekt. Ze kunnen ook helpen om het stressniveau aanzienlijk te verlagen (Engelse link).

Planten verbeteren ook werkelijk de kwaliteit van de lucht in de kamer, want, zoals in het eerste deel uitgelegd, absorberen ze kooldioxide en geven ze zuurstof af. Bovendien geven ze meer kleur en leven aan de kamer, waardoor ze een heel nuttig en voordelig decoratiestuk zijn.

Op populair niveau worden ze geacht te helpen een goede temperatuur in de omgeving te handhaven. In de zomer koelen ze bijvoorbeeld de kamer en in de winter houden ze de warmte binnen. In plaats van airconditioning of verwarming kun je dus beter planten zetten!

Volgens feng shui behoren planten tot het houtelement en hebben ze te maken met evenwicht en gezondheid, zowel lichamelijk als emotioneel. Bovendien verbeteren ze de “stroom van chi” in huis, en dus zeggen mensen die deze filosofie aanhangen dat je er minstens eentje in elke gesloten kamer moet hebben.

Zoals je ziet is de mythe dat slapen met planten in de slaapkamer slecht is helemaal niet waar. Ze verbruiken zelfs minder zuurstof dan een huisdier, en dus is het tijd om je voorbehoud te laten varen en je kamer vol te zetten met planten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beukeboom CJ, Langeveld D, Tanja-Dijkstra K. Stress-reducing effects of real and artificial nature in a hospital waiting room. J Altern Complement Med. 2012 Apr;18(4):329-33.
  • Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. Am J Med. 2006 Dec;119(12):1005-12.
  • Gu J, Liu H, Lu H. Can Even a Small Amount of Greenery Be Helpful in Reducing Stress? A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Aug 9;19(16):9778.
  • Han KT, Ruan LW. Effects of indoor plants on air quality: a systematic review. Environ Sci Pollut Res Int. 2020 May;27(14):16019-16051.
  • Lee MS, Lee J, Park BJ, Miyazaki Y. Interaction with indoor plants may reduce psychological and physiological stress by suppressing autonomic nervous system activity in young adults: a randomized crossover study. J Physiol Anthropol. 2015 Apr 28;34(1):21.
  • Ozkaraman A, Dügüm Ö, Özen Yılmaz H, Usta Yesilbalkan Ö. Aromatherapy: The Effect of Lavender on Anxiety and Sleep Quality in Patients Treated With Chemotherapy. Clin J Oncol Nurs. 2018 Apr 1;22(2):203-210.
  • Pegas PN, Alves CA, Nunes T, Bate-Epey EF, Evtyugina M, Pio CA. Could houseplants improve indoor air quality in schools? J Toxicol Environ Health A. 2012;75(22-23):1371-80.
  • Wolverton, B. C., Johnson, A., & Bounds, K. Interior landscape plants for indoor air pollution abatement. 1989; NASA-TM-101766).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.