7 rare zwarte planten voor thuis

Zwarte planten zijn zeer aantrekkelijk en opvallend. In dit artikel vertellen we je enkele geweldige, elegante opties om je huis een dramatische en moderne touch te geven.
7 rare zwarte planten voor thuis

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je van elegantie en verfijning houdt, dan wil je zeker dat je tuin er elegant en verfijnd uitziet. Aarzel daarom niet om deze 7 rare zwarte planten voor thuis te bekijken die je ruimtes een speciaal tintje zullen geven. Ze vallen bovendien op door hun exotische en ongewone uiterlijk.

Een zwarte verkleuring is zeldzaam in de natuur. Er zijn echter enkele soorten die het licht niet goed vangen in hun fotosyntheseproces. Ze hebben daarom een hogere hoeveelheid chlorofyl of ze groeien in grond met een specifieke pH die ze hun kleur geeft.

In feite zijn zwarte planten en bloemen eigenlijk het product van het mengen van zeer donkerbruine, rode, groene of paarse tinten waardoor je ogen denken dat ze zwart zijn. Ben je klaar om enkele van de meest spectaculaire, rare zwarte planten te zien?

Rare zwarte planten die je hart zullen veroveren

Kleine bloemen in een zwarte plant

Sinds het begin der tijden is de mensheid gefascineerd door de kleur zwart. Deze kleur en zijn verschillende tinten hebben door de geschiedenis heen vele facetten gehad. Ze hebben sterfelijkheid, rouw, vruchtbaarheid, geleerdheid en zelfs vroomheid gesymboliseerd, zoals uitgelegd in het boek ‘The Secret Lives of Color’.

Tegenwoordig associëren mensen het ongetwijfeld met elegantie en mode. Het is zelfs een van de tinten die het meest worden gebruikt door de nieuwste decoratieve trends. Om deze reden kan het plaatsen van een van deze rare zwarte planten in je huis een goede optie zijn.

Nigrescens

Nigrescens, ook wel zwartgras genoemd, is een soort donkere, sterke en opvallende plant. Tijdens de lentemaanden hebben de bladeren een groene tint. Met de komst van de zomer worden ze echter donkerder totdat ze er zwart uitzien. In de warmere maanden komen er ook prachtige witte klokvormige bloemen uit, met violette tinten en zwarte zaden.

Houd er bovendien rekening mee dat deze plant een hoogte tussen de 20 en 30 centimeter bereikt, maar langzaam groeit. Een van de voordelen is dat de plant zeer veelzijdig is en zich aan zowel buitentuinen als potten aanpast. Het heeft echter constant licht nodig.

Alocasia (zwart fluweel)

Alocasia’s zijn een verscheidenheid aan planten uit Azië en mensen houden van ze vanwege hun grote en mooie bladeren. Alocasia Black Velvet dankt zijn naam aan de textuur van de bladeren die op fluweel lijkt.

Deze variëteit is in vergelijking met andere in zijn soort klein van formaat, omdat hij ongeveer 50 centimeter wordt. Het kan dus de perfecte keuze zijn om in de woonkamer te plaatsen.

Alocasia Black Velvet is een ware schoonheid met een dramatische flair. Alle aandacht wordt door zijn prachtige hartvormige bladeren getrokken. Deze zijn zo donkergroen dat ze zwart lijken. De platina-witte randen laten hem bovendien nog meer opvallen.

Het is heel belangrijk om te weten dat als je deze plant binnen neerzet deze giftig kan zijn. Het is daarom geen goede keuze voor huishoudens met huisdieren, baby’s of jonge kinderen.

Zwarte tulpen

Rare zwarte planten

Volgens een praktische gids (Spaanse link) van het Argentijnse Ministerie van Agro-industrie voor het telen van tulpenbloemen en -bollen, is tulipa een geslacht met ongeveer 125 soorten, allemaal uit Centraal-Azië afkomstig.

Hoewel Nederland wereldwijd om zijn tulpen bekend staat, is de grootste verscheidenheid aan tulpen eigenlijk in Afghanistan, Iran en Turkije te vinden. In feite zijn de zwarte tulp – Koningin van de Nacht – in Turkije ontwikkeld.

De zwarte kleur geeft deze bloem een bijzondere en mysterieuze schoonheid die tussen de andere bloemen niet onopgemerkt blijft. Hoewel hij wel licht nodig heeft, heeft hij niet veel zon nodig.

Het is zelfs geen goed idee om het de hele dag direct aan de zon bloot te stellen, omdat de bloembladen dan kunnen uitdrogen. De bloemen passen zich eigenlijk heel goed aan zowel binnen- als buitenomgevingen aan.

Zwarte viooltjes

De Viola Molly Sanderson is een van de mooiste zwarte bloemen die je kunt vinden. Net als de andere violen past hij zich zeer goed aan verschillende klimaten en ruimtes aan, zowel in potten als buiten in de volle grond.

Deze variëteit valt op door zijn donkerpaarse, bijna zwarte bloembladen, die met de gele punt in het midden contrasteren, omringd door lichtere violette kleuren. Het is een plant die licht nodig heeft, maar zich aan halfschaduw kan aanpassen.

Over het algemeen zijn zwarte viooltjes het geen erg veeleisende bloem. Het heeft voldoende water nodig om de grond vochtig te houden, maar het mag niet te drassig worden in de pot.

Zwarte vlierbes

Er is een soort vlierbes die als de Black Beauty Elderberry bekend staat. Het lijkt erg op de traditionele vlierbessenboom, maar deze variant heeft zeer donkerpaarse bladeren.

De Black Beauty Elderberry houdt van vochtige bodems en daarom groeit hij meestal in de buurt van meren of vijvers. Met constant water geven is het echter ook een geweldige plant voor tuinen.

Naast zijn zeer aantrekkelijke schoonheid, produceert deze vlierbes talrijke bessen die worden gebruikt om jam, gelei en siropen te maken die bij het verlichten van verkoudheidssymptomen kunnen helpen.

Vetplant zwarte roos (Aeonium arboreum)

De zwarte vetplant is een zeer opzichtige plant die gemakkelijk te verzorgen is. Het groeit bijna overal en heeft niet vaak water nodig, dus het kan meerdere dagen zonder water te krijgen.

Zoals de naam al aangeeft, lijkt de vorm erg op rozen. De kleur is zeer donker paars met roodachtige tinten. Naar het midden toe wordt het blad echter groen en heeft het veel licht nodig, zodat de kleuren helder blijven.

Hoewel het een spectaculaire plant is die niet hoeft te bloeien, produceert ze in het voorjaar stervormige bloemen in gele en gouden tinten. Ze maken deze zwarte plant nog bijzonderder!

Zwarte rozen van Halfeti

Plant in een pot

Het is gebruikelijk om kunstmatig geverfde rozen in vele tinten te vinden, waaronder zwart. Er is echter een klein dorp in Turkije, Halfeti genaamd, waar een verscheidenheid aan natuurlijke rozen groeit die zo’n geconcentreerde pigmentatie hebben dat ze zwart lijken.

Volgens de Turkse krant Daily Sabah (Engelse link) is de buitengewone schoonheid van deze rozen aan de unieke pH te danken die de rivier de Eufraat aan de grond van dit kleine dorp in de regio Urfa geeft.

Om deze bloem in andere delen van de wereld te kunnen produceren, moet je echter de pH en de bodemgesteldheid van het gebied nabootsen. Het zal zeker een exotische schoonheid zijn om in huis te hebben.

Ken de groeiomstandigheden voordat je rare zwarte planten kiest

Zwarte planten zijn zeldzaam en exotisch, dus hun prijzen zijn vaak hoog. Het is daarom het beste om te controleren of de omstandigheden van je tuin of regio aan de behoeften van de planten voldoen voordat je erin investeert.

Ga naar je vertrouwde kwekerij en vraag een specialist of het mogelijk is om een van deze mooie zwarte planten in huis of in de tuin te hebben. Het is beter om een goede keuze te maken dan een mooie plant te kopen die zich niet aan het klimaat en de grond kan aanpassen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hatier, Jean-Hugues & Gould, Kevin. (2007). Black coloration in leaves of Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’. Leaf optics, chromaticity, and internal light gradients. Functional Plant Biology – FUNCT PLANT BIOL. 34. 10.1071/FP06220.
  • Kandur J. The black rose of Halfeti [Internet]. Daily Sabah. 2015 [cited 15 December 2020]. Available from: https://www.dailysabah.com/feature/2015/07/24/the-black-rose-of-halfet
  • Ministerio de Agroindustria. guía práctica para el cultivo de flores y bulbos de tulipán,. Buenos Aires; 2013.
  • St Clair, K., 2017. Las Vidas Secretas Del Color. Barcelona: Urano.
  • Viola ‘Molly Sanderson’ Care Plant Varieties & Pruning Advice [Internet]. Shootgardening.co.uk. 2020 [cited 14 December 2020]. Available from: https://www.shootgardening.co.uk/plant/viola-molly-sanderson

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.