Verzorging voor, tijdens en na blootstelling aan de zon

Blootstelling aan de zon kan negatieve gevolgen voor de huid hebben, zoals roodheid, zonnebrand, veroudering en een verhoogd risico op kanker. Wat moet je doen om jezelf te beschermen? Ontdek het nu! De zomer staat tenslotte voor de deur!
Verzorging voor, tijdens en na blootstelling aan de zon

Laatste update: 09 augustus, 2022

Blootstelling aan de zon langer dan de aanbevolen tijd, of zonder de nodige voorzorgsmaatregelen, kan voor de gezondheid van de huid contraproductief zijn. Misschien wil je gewoon een mooi bruin kleurtje krijgen, maar in werkelijkheid kun je last krijgen van verbrandingen, vroegtijdige veroudering, oogbeschadigingen en, in het ergste geval, huidtumoren.

Je hoeft je echter geen zorgen te maken. Er zijn verschillende onderzoeken (Engelse link) die je handvatten en tips geven om alle voorzorgsmaatregelen te nemen voor, voor, tijdens en na blootstelling aan de zon.

Deze zullen je helpen om je huid gezond te houden en te voorkomen dat je last krijgt van de gevolgen die we zojuist hebben genoemd. Ben je geïnteresseerd om te weten welke voorzorgsmaatregelen dat zijn? Blijf dan lezen!

Overwegingen om rekening mee te houden vóór blootstelling aan de zon

In een van zijn rapporten geeft het National Institute of Health (NIH) uit de Verenigde Staten aan dat zonlicht een van de risicofactoren voor vroegtijdige huidveroudering is (Spaanse link).

Het leidt bovendien mogelijk op de lange termijn tot kanker als je niet de nodige zorg aan de huid besteedt. Je moet daarom, voordat je jezelf aan de zon blootstelt, de volgende aanbevelingen in de praktijk brengen.

Gebruik geen producten met alcohol

Parfums en producten met alcohol in de samenstelling worden voor de huid niet aanbevolen. De reden? Wanneer ze met de zon in contact komen, dan hebben ze de neiging om donkere vlekken te veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn.

Zelfs natuurlijke vloeistoffen zoals citroensap hebben effect. Als je het op je huid aanbrengt en dit vervolgens zonlicht krijgt, dan merk je een bijna onmiddellijke verkleuring van de huid. Wees dus voorzichtig!

Vermijd harsen of scheren

Een aantal mensen kiezen ervoor om zich op het laatste moment te harsen, vlak voordat ze naar het strand of het zwembad gaan. Dit is echter een grote vergissing. Door dit te doen, zal je huid vatbaarder zijn voor irritatie van de haarzakjes.

Met blootstelling aan de zon en andere omgevingsfactoren, kun je dan pijn, ontsteking en zelfs infectie ervaren. Als je dus van plan bent om buiten te zijn, zorg er dan voor dat je ruim van tevoren waxt.

Wees voorzichtig met blauwe plekken

Als je blauwe plekken hebt, probeer dan lange tijd zonnebaden te vermijden. Als je in de zon moet zijn, probeer de plekken dan te bedekken. Zoals een aantal experts van My Health Alberta hebben uitgelegd, kan deze combinatie vlekken veroorzaken in het gebied waar de blauwe plek zich bevindt.

Gebruik zonnebrandcrème

Vrouw smeert zich in met zonnebrand

Hoe graag je ook met een perfecte kleur wilt pronken, het belangrijkste aspect om te overwegen is de gezondheid van je huid. Blootstelling aan de zon gedurende vele uren zonder zonnebrandcrème is zeer schadelijk.  Dit kan gebeuren als je zonder zonnebrandcrème naar een strand of een zwembad gaat

Een zonnesteek is niet het enige probleem dat kan optreden. Als je blijft weigeren om zonnebrandcrème te smeren, dan kun je op de lange termijn ernstige ziekten zoals huidkanker krijgen. Wees voorzichtig! Het vooraf aanbrengen van zonnebrandcrème is dus een van de belangrijkste maatregelen om de huid tegen de negatieve effecten van de zon te beschermen.

Voorzorgsmaatregelen tijdens blootstelling aan de zon

Dit is misschien wel de belangrijkste stap als je gaat zonnebaden. Het gaat niet alleen om wat je voor en na blootstelling aan zon moet doen, maar ook om de zorg die je moet toepassen als je in de zon bent. Denk hierbij aan de volgende punten.

Drink voldoende water

Door te zweten (een veel voorkomend proces bij blootstelling aan de zon) en geen of onvoldoende water te drinken, verlies je een aanzienlijke hoeveelheid vocht die tot uitdroging kan leiden. Zorg daarom dat je altijd een flesje water bij je hebt als je gaat sporten, naar het strand gaat of een dagje van het zwembad gaat genieten.

Water vertegenwoordigt volgens het OSDE Medical Services Network in Argentinië (Spaanse link) bovendien 60% van de lichaamssamenstelling, dus het handhaven van een goed niveau van hydratatie zal voor de goede werking van alle organen zorgen.

Verzorg je haar

Je haar en de zon zijn niet de beste vrienden. Als je een vakantiereis plant waarbij je langdurig aan de zon wordt blootgesteld, dan moet je ervoor zorgen dat je goed voor je haar zorgt.

Gebruik hittebeschermende, vochtinbrengende maskers en, als je eenmaal weer terug bent, vergeet dan niet om je haar een beetje bij te punten om de gezondheid van je mooie haar te garanderen.

Zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen

Het eenmalig aanbrengen van zonnebrandcrème is niet genoeg. Bij blootstelling aan de zon raden specialisten aan om het product regelmatig opnieuw aan te brengen om een optimale verzorging te garanderen.

Volgens de American Cancer Society (Spaanse link) moet je een product van minimaal 30 SPF (zonbeschermingsfactor) gebruiken. Hoe hoger de SPF, hoe beter de bescherming tegen ultraviolette stralen. Draag het bij je in je tas, zodat je het opnieuw kunt aanbrengen wanneer dat weer nodig is.

Draag geen make-up

Make-up aanbrengen voordat je naar het strand of het zwembad gaat, kan negatieve gevolgen voor de gezondheid van de huid hebben. Deze producten kunnen bij zweten verstopte poriën veroorzaken. Hierdoor neemt de kans op acne en infecties toe.

Verzorging na blootstelling aan de zon

Vrouw brengt vochtinbrengende crème aan

Last but not least is de verzorging die na blootstelling aan de zon komt. Geloof het of niet, maar deze stappen zijn net zo belangrijk als de andere die we hebben genoemd, omdat ze je huid na blootstelling aan de stress van ultraviolette stralen zullen laten ontspannen.

Hydrateer je huid na blootstelling aan de zon

Na een lange periode van blootstelling aan de zonnestralen is het normaal dat de huid droog is of uitgedroogd raakt. Om dit te verhelpen, moet je tussen de 2 en 3 liter water per dag drinken.

Aan de andere kant kun je de huid met vochtinbrengende crèmes van vocht voorzien die voor wat voedingsstoffen zorgen. Producten op basis van aloëvera of amandelolie zijn bijvoorbeeld goede opties.

Neem een koude douche na blootstelling aan de zon

Zout of chloor moet van de huid worden verwijderd zodra je naar huis gaat. Hiervoor raden we aan om een koude douche te nemen. Hierdoor kun je de zuurstofvoorziening van de huid verbeteren en krijg je een gevoel van frisheid. Je kunt hierbij een neutrale zeep gebruiken en de huid zachtjes afdrogen.

Breng after-sun producten aan

Je kunt veel producten vinden die speciaal zijn gemaakt voor verzorging na langdurige blootstelling aan de zon. Denk bijvoorbeeld aan crèmes gemaakt met aloëvera, kamille en een aantal met muntextracten. Hiermee kun je roodheid en ontstekingen verlichten als je verbrand bent.

Het zijn ook goede keuzes als je een gevoelige huid hebt. Voor een meer verkoelend effect kun je ze een tijdje in de koelkast leggen voordat je ze aanbrengt. Zo ervaar je meer frisheid als je ze over je huid smeert.

Knip je haar na ongezonde blootstelling aan de zon

Soms is de schade aan het haar door langdurige blootstelling aan de zon onherstelbaar. In deze gevallen kun je het beste minstens 2 cm van de uiteinden van het haar te knippen. Je verwijdert zo de schade en zorgt voor een gezonde nieuwe groei.

Je kunt je haarverzorging ook met hydraterende maskers en andere voedende behandelingen versterken. Vergeet ook niet om dagelijks een product dat tegen hitte beschermt voor je haar te gebruiken!

Wat over blootstelling aan de zon te onthouden

Blootstelling aan de zon maakt het mogelijk om een kleurtje te krijgen die de esthetiek van de huid verbetert. Het is echter belangrijk om te onthouden dat te veel blootstelling aan de zon schadelijk kan zijn. Om de risico’s te minimaliseren, moeten we daarom voor, tijdens en na direct contact met de zon bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen.

Als je huid erg gevoelig is en te snel rood wordt, dan moet je deze zorg optimaliseren om de risico’s te verminderen. Naast zonnebrandcrème kunnen andere zaken zoals hoeden, lange kleding en zonnebrillen helpen. Vergeet echter niet om je huid te verzorgen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.