Vijf oorzaken van donkere vlekken in het gezicht

Donkere plekken op de huid van je gezicht kunnen verschillende oorzaken hebben. Als je weet wat ze zijn, kun je ze ook behandelen. We willen jou er in dit artikel graag meer over vertellen.
Vijf oorzaken van donkere vlekken in het gezicht

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Donkere vlekken in het gezicht zijn te wijten aan een overproductie van melanine, een chemische component dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid. Wanneer het lichaam veel melanine produceert, hebben de extra hoeveelheden echter de neiging om zich te concentreren op specifieke gebieden van het lichaam.

Bovendien kan deze hyperpigmentatie ook het gevolg zijn van onder andere:

 • blootstelling aan de zon
 • hormonale onevenwichtigheden
 • meerdere andere factoren

Hoewel onregelmatige pigmentatie meestal geassocieerd wordt met ouderdom, kunnen er tegen het einde van de adolescentie op ieder huidtype gezichtsvlekken verschijnen.

Over het algemeen komen pigmentatiestoornissen in de huid veel voor. Ze hebben echter geen ernstige gevolgen, behalve dat je het misschien niet mooi vindt, dus je hoeft je er niet al te veel zorgen over te maken.

In dit artikel zullen we een aantal mogelijke gewoonten bekijken die ervoor kunnen zorgen dat er donkere vlekken in het gezicht ontstaan.

Vijf dingen die donkere vlekken in het gezicht bevorderen

Vervolgens zullen we een aantal zaken bekijken die donkere vlekken in het gezicht veroorzaken. Let op en houd ze in gedachten als je deze huidvlekken probeert te voorkomen.

1. Hormonen

Hormonale veranderingen zijn de meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van donkere vlekken in het gezicht. Daarnaast kunnen anticonceptiepillen en andere medicijnen die je hormonale balans veranderen donkere vlekken veroorzaken wanneer de huid aan zonlicht wordt blootgesteld.

Ook kan de hormonale activiteit melasma veroorzaken, een vorm van onregelmatige pigmentatie die sommige zwangere vrouwen treft.

2. Blootstelling aan de zon

Vrouw met zonnehoed

Een van de andere oorzaken van donkere vlekken in het gezicht, is de onregelmatige blootstelling aan zonlicht. Ook dit kan een onregelmatige productie van melanine veroorzaken. Overmatige blootstelling aan de zon speelt namelijk een cruciale rol bij de vorming van alle soorten huidvlekken.

Dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème of een dagcrème met een hoge UV-index is altijd een goed idee, vooral als je in een zonnig klimaat woont. Je moet ook elke ochtend een vochtinbrengende crème met een gemiddelde beschermingsfactor aanbrengen, zelfs tijdens de minder zonnige winterdagen.

3. Acnelittekens

Acnelittekens zijn gepigmenteerde donkere vlekken die ontstaan na het genezen van puistjes. De technische naam hiervan is postinflammatoire hyperpigmentatie, en ze lijken meestal bruin of donkerbruin van kleur.

Zonder behandeling kunnen donkere vlekken maanden tot jaren nodig hebben om te vervagen. Gelukkig is er echter meer dan één behandelingsoptie om ze te verwijderen. Dit omvat:

 • crèmes die je bij de drogist kunt halen
 • medicijnen op doktersrecept
 • medische procedures
 • bepaalde huismiddelen

4. Ongezond eten

Ons dieet is de sleutel in ons leven, omdat we zijn wat we eten. Bovendien moet je weten dat een slechte voeding, in combinatie met een tekort aan voedingsstoffen, zal leiden tot het ontstaan van donkere vlekken in het gezicht.

Houd een oogje in het zeil als het gaat om wat je in je lichaam stopt. Bepaalde onderzoeken suggereren dat iemand acne kan verminderen of voorkomen door zijn voedingspatroon te wijzigen. Het gaat dan om het consumeren van:

 • meer omega 3-vetzuren
 • minder zuivelproducten
 • minder voedingsmiddelen met een hoge glycemische index

Bovendien, als je huidige dieet veel ultrabewerkt junkfood bevat, begin dan met het maken van kleine veranderingen. Eet bijvoorbeeld meer natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen van alle soorten. Je merkt het verschil in je gezicht in een mum van tijd.

5. Kunstmatig licht

Wist je dat kunstlicht ook de verschijning van donkere vlekken in je gezicht kan bevorderen? Het doet dit echter in mindere mate dan natuurlijk zonlicht.

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology geeft aan dat schadelijke straling donkere vlekken op je huid kunnen veroorzaken wanneer je je huid regelmatig voor langere tijd blootstelt aan deze straling. Denk hierbij aan straling van onder andere:

 • tv-schermen
 • computerschermen
 • onbedekte fluorescentielampen

Bovendien stimuleert zichtbaar kunstlicht de pigmentproductie op dezelfde manier als UV-licht. Om hiermee goed om te gaan, kun je het best proberen de tijd van blootstelling te verkorten. Of zorg er in ieder geval voor dat je regelmatig pauzes neemt.

Behandelingen om donkere vlekken in het gezicht te voorkomen

Donkere vlekken in het gezicht

De meeste donkere vlekken in het gezicht vormen geen gezondheidsrisico. Ook al vinden sommigen ze misschien schattig, ze vormen wel een esthetisch probleem voor veel mensen die een heldere, vlekkeloze huid willen.

Dus, als jij je donkere vlekken in je gezicht wilt verminderen, dan kun je hiervoor een aantal effectieve natuurlijke ingrediënten proberen. Ze kunnen worden toegepast als preventieve of curatieve actuele maatregelen. Dit zijn onder andere:

 • witte klei
 • citroen
 • limoen
 • etherische olie van selderij
 • aloëvera
 • haver
 • ananas
 • peterselie
 • ui
 • arganolie

Opmerking: Vermijd blootstelling aan de zon na het gebruik van de bovenstaande ingrediënten op je huid, omdat dit de situatie kan verergeren.

Bovendien kun je ook bepaalde crèmes gebruiken die de vorming van melanine en diffuse pigmentatie verminderen. Houd er echter rekening mee dat deze producten niet gedurende een lange periode moeten worden toegepast.

Je moet ook weten dat er laserbehandelingen bestaan die de vlekken in je gezicht kunnen verminderen. Er zijn echter gevallen waarin deze procedures kunnen leiden tot negatieve bijwerkingen die je huid zullen verergeren in plaats van deze vlekken te verwijderen.

Tot slot, als je het verschijnen van donkere vlekken in het gezicht opmerkt, kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met een dermatoloog, zodat die de nodige en relevante tests kan uitvoeren en eventuele huidkanker kunnen verwijderen.

Inzicht in de oorzaak van het probleem en het verkrijgen van een diagnose, waardoor je een specifieke behandeling kunt bepalen, zijn allemaal van vitaal belang om deze vlekken in je gezicht te verminderen of te verwijderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.