Een betere nachtrust met voedingsmiddelen die de aanmaak van melatonine bevorderen

Deze voedingsmiddelen helpen je niet alleen om beter te slapen dankzij het melatonine dat ze bevatten, maar ook dankzij de velen andere voedingsstoffen die ze bevatten. Ze stellen ons in staat om ons circadiaan ritme te optimaliseren en stress tegen te gaan.
Een betere nachtrust met voedingsmiddelen die de aanmaak van melatonine bevorderen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 05 september, 2023

Melatonine is een hormoon dat ons lichaam van nature zelf aanmaakt. De functies van dit hormoon zijn belangrijk voor ons lichamelijk en mentaal welzijn.

Melatonine is bovendien verbonden aan de controle over ons circadiaan ritme. Dit ritme bereidt ons lichaam voor op activiteiten als slapen.

Bovendien draagt melatonine bij aan het neuro-endocrien- en het neuro-fysiologisch proces en het immuunsysteem. Deze zijn essentieel om bij te dragen aan de verschillende vitale taken die het lichaam uitvoert.

De productie ervan vindt echter alleen ’s nachts plaats. Wanneer de productie van dit hormoon dus wordt verstoord, kan iemand last krijgen van slaapproblemen of moeite met het verkrijgen van de rust die het lichaam nodig heeft om te herstellen.

Daarom is het belangrijk om er tegelijkertijd voor te zorgen dat je ook via je dieet stoffen binnenkrijgt die de aanmaak van melatonine bevorderen. In dit artikel delen we daarom wat de negen beste voedingsmiddelen zijn om beter te slapen. Laat ze dus niet aan je voorbijgaan.

Een betere nachtrust met deze voedingsmiddelen die de aanmaak van melatonine bevorderen

1. Uien

Uien bevatten melanine

Uien zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen die de aanmaak van melatonine kunnen bevorderen.

Ze bevatten vitaminen, mineralen en aminozuren. Als deze voedingsstoffen door het lichaam geabsorbeerd worden, vergemakkelijken ze de regulatie van je circadiaan ritme.

Het regelmatig consumeren van uien kan de eliminatie van gifstoffen uit het lichaam bevorderen. Bovendien kan dit bolgewas helpen om opgeblazenheid en vochtretentie tegen te gaan.

2. Asperges

Asperges worden aangeraden als natuurlijk middel om slapeloosheid tegen te gaan. Dit komt doordat deze groente aminozuren als tryptofaan bevat. Deze voedingsstof helpt om de uitscheiding van melatonine gedurende de nacht te bevorderen, wat de sleutel is tot een betere nachtrust.

Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat asperges boordevol vitamine C, foliumzuur en essentiële mineralen zitten die het immuunsysteem versterken.

Dankzij het vezelgehalte is deze groente ook ideaal om de stoelgang te verbeteren en constipatie te voorkomen.

3. Bananen

Bananen bevatten melanine

Vlak voor het slapengaan bananen eten, is een van de oudste middeltjes tegen slapeloosheid. Dit komt doordat bananen het lichaam  voorzien van melatonine, de stof die slaap opwekt in het lichaam.

Bovendien is deze vrucht een bron van tryptofaan en essentiële mineralen die kramp in de spieren gedurende de nacht kunnen voorkomen.

4. Kersen

Kersen zijn een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen om de slaapkwaliteit te bevorderen. Ze voorzien het lichaam van vitamine A, C en E, vitaminen die een antioxidant effect hebben en de negatieve gevolgen van stress verminderen.

Kersen zijn een natuurlijke bron van melatonine en bevatten tevens essentiële mineralen die de spieren kunnen helpen ontspannen.

5. Noten

Noten bevatten melanine

Noten en gedroogd fruit bevatten omega 3-vetzuren, een gezonde vetsoort die ontsteking, slecht cholesterol en andere problemen met het cardiovasculaire systeem, tegengaat.

Ze bevatten kleine hoeveelheden melatonine en aminozuren, die samen de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. Ondanks dat zou je er niet te veel van moeten eten, aangezien noten vrij calorierijk zijn.

6. Gember

Gember is een specerij die ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft. Het kan helpen om de gevolgen van vrije radicalen te beperken.

De natuurlijke oliën en gingerol die gember gevat, helpen ook lichaamscellen tegen schadelijke factoren uit de omgeving te beschermen.

Daarnaast bevordert de consumptie van gember de aanmaak van melatonine en heeft deze specerij een ontspannende werking, wat goed is om slapeloosheid tegen te gaan.

7. Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst bevat melanine

Zilvervliesrijst is een bron van koolhydraten en natuurlijke vezels die het lichaam helpen om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.

Dit voedingsmiddel, dat tevens een belangrijke bron van B-complexvitamines is, kan helpen om de spieren, het cardiovasculaire systeem en de hersenen te beschermen.

De consumptie ervan, met name tijdens de lunch of bij het avondeten, zorgt ervoor dat je dieet iets meer melatonine bevat en daardoor dat je beter slaapt.

8. Haver

Haver zit vol essentiële voedingsstoffen die gunstig zijn voor het lichaam. Geloof het of niet, maar haver wordt gezien als de meest complete graansoort. Het voorziet het lichaam van een grote hoeveelheid tryptofaan en aminozuren die de aanmaak van melatonine bevorderen.

Daarnaast helpt het ook om:

  • de spijsvertering te verbeteren
  • de cardiovasculaire gezondheid te beschermen
  • angst onder controle te houden
  • de functies van het centrale zenuwstelsel te verbeteren
  • het lichaamsgewicht in balans te houden

9. Ananas

Ananas bevat melanine

Ananas bevat enzymen en essentiële mineralen die helpen om het circadiaan ritme te reguleren en de slaap te bevorderen om zo het lichaam te ondersteunen.

Deze vrucht zorgt ervoor dat de gehaltes serotonine en melatonine in balans worden gehouden, waardoor het lichaam beter in staat is om te ontspannen en je daardoor beter kunt slapen.

Neem jij deze voedingsmiddelen al regelmatig op in je dieet? Nu je weet hoe goed ze zijn om de nachtrust te bevorderen, zou het verstandig zijn om ze regelmatig te consumeren en te profiteren van hun geweldige eigenschappen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.