De schadelijke effecten van de zon op je huid

De schadelijke effecten van de zon op je huid zijn vrij duidelijk bij zonnebrand, het verschijnen van vlekken en zelfs de gevreesde huidkanker. Blootstelling aan de zon brengt verschillende soorten risico's met zich mee. Je moet dus zonnebrandcrème gebruiken en ook een aantal gezonde gewoonten aannemen.
De schadelijke effecten van de zon op je huid

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Weet jij dat overmatige blootstelling aan de zon schadelijke effecten op je huid kan hebben? Het is waar dat de zon essentieel is voor al het leven op aarde en veel voordelen met zich meebrengt. De absorptie door planten leidt bijvoorbeeld tot hun fotosynthese en het is ook een bron van vitamine D voor mensen.

Je blootstelling eraan moet echter gematigd zijn om hiervan te kunnen profiteren. Blootstelling aan de zon met mate is inderdaad gezond, maar er is een limiet waarboven het schadelijk kan zijn voor:

 • je huid
 • de ogen
 • je algehele gezondheid

De belangrijkste negatieve gevolgen die de zon op de huid van iemand heeft, variëren van het verschijnen van rimpels en donkere vlekken tot brandwonden en vroegtijdige veroudering. Sommige mensen hebben ook allergische reacties op zonlicht en je kunt er zelfs huidkanker door krijgen.

Laten we eens kijken naar vier schadelijke effecten van de zon op je huid, omdat je hiervan echt op de hoogte moet zijn. Lees dus snel verder zodat je jouw huid kunt beschermen!

Schadelijke effecten van de zon op je huid

Zonnebrand

Bescherm je huid tegen de schadelijke effecten van de zon

Bijna iedereen heeft op een bepaald moment in zijn leven weleens de onaangename symptomen van een door de zon verbrande huid ervaren. Misschien gebeurde dit na een zonnige dag op het strand, of in de bergen toen je niet voldoende huidverzorging had gebruikt. Wie kan de pijn en het ongemak vergeten die je ‘s nachts voelde?

Zonnestraling is een van de meest schadelijke factoren voor je huid.

Nadat je huid door de zon verbrand is, wordt je huid rood en krijgt soms blaren. Er kan zelfs een ontsteking zijn. Dat niet alleen, het voelt warm aan en doet pijn bij zoiets eenvoudigs als het normale wrijven van de kleding die je draagt over je huid.

In sommige gevallen kan er zelfs koorts en uitdroging optreden en in extreme gevallen kan er sprake zijn van tweedegraads brandwonden.

De UV-stralen van de zon zijn de reden voor deze verbrandingen. Ze leiden namelijk tot de verdikking van de opperhuid als een beschermende reactie van de huid tegen deze straling.

Voortijdige veroudering

De negatieve effecten van zonnestraling zijn cumulatief, zelfs bij blootstelling met een lage intensiteit. Voortijdige veroudering van de huid is een van de meest zichtbare effecten van te veel blootstelling aan de zon in de loop van tijd. Het wordt zelfs veroorzaakt door 90% van je blootstelling aan de zon.

Dit schadelijke effect manifesteert zich door het verschijnen van vlekken, rimpels en een slappere huid. Dit komt omdat overmatige blootstelling aan de zon je voorraden collageen en elastine verbruikt.

UV-stralen zijn ook de belangrijkste reden voor het optreden van deze vroegtijdige veroudering van iemands huid als het gaat om blootstelling aan de zon.

Dit komt omdat deze stralen je huid binnendringen en de dermis bereiken, wat leidt tot een snelle en kortstondige pigmentatie in de vorm van melanine, wat je huid donkerder maakt.

Je zou daarom het hele jaar zonnebrandcrème op je huid aan moeten brengen om deze schadelijke effecten van blootstelling aan de zon te voorkomen. Vergeet niet dat je huid niet alleen in de zomer kan beschadigen, maar elke keer dat je je huid blootstelt aan zonlicht.

Zonneallergie

Vrouw met zonneallergie

Een zonneallergie kan heel vreemd lijken als je bedenkt dat de zon een natuurlijk element is dat al ons hele leven aanwezig is. Er zijn echter veel mensen met deze aandoening. Het treft naar schatting 20% van de wereldbevolking.

Dit type allergie is gerelateerd aan andere allergieën, zoals allergieën veroorzaakt door:

 • bepaalde voedingsmiddelen
 • zwembadchloor
 • lotions
 • medicijnen
 • zelfs kleding

Allergische reacties kunnen vervolgens activeren en verergeren bij blootstelling aan de zon. De zon is namelijk de trigger voor overgevoeligheid voor verbindingen zoals chloor of andere chemicaliën bij dit type allergie.

Huidkanker

Blootstelling aan de zon kan ook leiden tot huidkanker door celschade veroorzaakt door UV-stralen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van huidkanker. Het kan onder andere veroorzaakt worden door:

 • herhaalde blootstelling aan de zon en zonnebrand.
 • type van de huid.
 • genetische factoren.
 • leeftijd.

De huidgebieden die het meest vatbaar zijn voor kanker zijn de gebieden die het meest blootgesteld worden aan de zon, zoals het gezicht, de handen en de nek. Zonnebrand verhoogt het risico op huidkanker aanzienlijk. Het type huid is ook belangrijk: mensen met een lichtere huid en ogen lopen een hoger risico.

Een familiegeschiedenis met melanoom is ook een bepalende factor, evenals de leeftijd. Mensen boven de 40 lopen een hoger risico op het ontwikkelen van huidkanker. Melanomen en carcinomen zijn de belangrijkste soorten huidkanker.

 • Melanomen zijn vrij agressieve en zeer kwaadaardige soorten huidkanker.
 • Carcinomen ontwikkelen zich meestal langzamer en hun behandeling is gemakkelijker.

We hopen dat je beseft hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Zoals met alles is voorkomen beter dan genezen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.