Acht tips om zonnevlekken te vermijden

Het verschijnen van zonnevlekken vormt geen gezondheidsrisico. Velen beschouwen ze echter als lelijk en vermijden ze liever. Ontdek hier de beste tips hoe dit te doen!
Acht tips om zonnevlekken te vermijden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om zonnevlekken te vermijden, is het belangrijk om enkele elementaire verzorgingstips in je dagelijkse routine op te nemen. Hoewel zonnevlekken onschadelijk zijn en geen gezondheidsrisico’s met zich mee brengen, willen de meeste mensen deze vlekken liever vermijden omdat ze het er lelijk uit vinden zien.

Om het verschijnen van zonnevlekken te minimaliseren, kun je producten toepassen die de impact van UV-stralen op de huid verminderen. Het is echter van essentieel belang om ook andere eenvoudige methoden te gebruiken om de blootgestelde huid te beschermen. In dit artikel zullen we daarom acht aanbevelingen delen.

Wat zijn zonnevlekken?

Zonnevlekken zijn ook bekend als levervlekken, hoewel ze niets met de lever te maken hebben. Het zijn platte bruine vlekken die zich meestal ontwikkelen op huid die constant aan de zon wordt blootgesteld. UV-straling zorgt ervoor dat melanocyten zich vermenigvuldigen, wat leidt tot deze aandoening.

Hoewel hun vorm en grootte variëren, hebben ze de neiging om te verschijnen in gebieden zoals:

  • het gezicht
  • de nek
  • schouders
  • de bovenkant van de handen

Ze zijn volledig onschadelijk en vereisen geen specifieke behandelingen, hoewel ze misschien kankerachtig lijken. Daarom is de reden waarom mensen ze willen voorkomen en minimaliseren alleen om esthetische redenen.

Acht tips om zonnevlekken te vermijden

Vanwege de invloed die de zon op onze huid heeft, is er een toenemend aantal behandelingen en cosmetische producten om de agressie veroorzaakt door UV-stralen te minimaliseren. Als het echter jouw doel is om zonnevlekken helemaal te vermijden, dan moet je andere strategieën implementeren.

1. Gebruik het hele haar door zonnebrandcrème

Gebruik zonnecrème het hele jaar door

Je zou het hele jaar zonnebrandcrème op moeten doen om te voorkomen dat er zonnevlekken ontstaan. Je moet het dus niet alleen in de zomer gebruiken. Zelfs op bewolkte dagen kan je huid namelijk last hebben van de negatieve gevolgen van zonnestraling.

Als je huidvlekken wilt vermijden en het risico op melanomen wilt beperken, breng dan een zonnefilter met factor SPF 50 of hoger aan. Als het een zonnige dag is, breng het dan iedere twee uur opnieuw aan.

2. Vermijd de zon op bepaalde tijden

Een paar minuten zonnebaden kan gezond zijn, omdat het je lichaam helpt vitamine D te synthetiseren. Het is echter het beste om dit te vermijden tijdens de heetste uren van de dag (van 10.00 tot 15.00). De zonnestralen kunnen dan namelijk echt intens en agressief zijn.

Als het niet anders kan en je moet je tijdens deze uren toch aan de zon blootstellen, gebruik dan een goede zonnebrandcrème en draag beschermende kleding die je armen en benen bedekt. Probeer ook buitenactiviteiten op andere momenten in te plannen, indien dit mogelijk is.

3. Draag een hoed en zonnebril

Naast het gebruik van beschermende kleding is het ook een goed idee om accessoires zoals hoeden en zonnebrillen te dragen. Deze laten namelijk niet toe dat UV-stralen direct op je hoofd komen, waardoor het risico op zonnevlekken in je gezicht wordt verminderd.

Zonnebrillen met UV-bescherming zijn ook noodzakelijk, omdat ze de ogen beschermen tegen straling en voortijdige veroudering van de tere huid rond de ogen. Zorg dat je je zonnebril op een betrouwbare plaats koopt, want niet alle zonnebrillen worden namelijk geleverd met deze bescherming.

4. Vermijd het gebruik van producten met geurtjes

Doe geen geurtjes op in de zon

Pas op voor cosmetische producten en medicijnen die lichtgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Om zonnevlekken te voorkomen moet je daarom bijvoorbeeld het gebruik van geurige producten vermijden.

Lotions en parfums kunnen namelijk componenten bevatten die kunnen leiden tot het verschijnen van zonnevlekken als je ze aanbrengt voordat je je blootstelt aan de zon. Dit komt door een fototoxische reactie die overmatige melanine en overmatige pigmentatie triggert.

Dus als je je bloot gaat stellen aan de zon, vermijd dan het gebruik van producten met deze kenmerken. Gebruik in plaats daarvan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

5. Gebruik make-up met beschermingsfactor

De noodzaak om de huid te beschermen tegen de zon heeft veel bedrijven gedwongen om producten te ontwikkelen met ingebouwde zonnebescherming. Dit is de reden waarom veel cosmetica en make-upproducten met beschermingsfactor op de markt verkrijgbaar zijn. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten getinte zonnebrandcrèmes.

Het is een trend geworden, omdat het kleurpigmenten heeft die ervoor zorgen dat de huid er gelijkmatiger uitziet en tegelijkertijd wordt beschermd tegen de zon. Als je zonnevlekken dus wilt vermijden moet je deze producten echt eens proberen.

6. Verhoog je inname van vitamine C

Om zonnevlekken te voorkomen, mag je voeding niet over het hoofd zien. Goede voeding wordt namelijk ook weerspiegeld in de gezondheid van de huid. In dit specifieke geval raden we aan om vitamine C in te nemen. Vitamine C fungeert namelijk als een antioxidant om je huid te beschermen tegen continue blootstelling aan de zon.

Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en bessen helpen je lichaam om collageen te produceren en cellen te herstellen. Je kunt ze gewoon zo consumeren of verwerkt in:

  • salades
  • smoothies
  • sappen

7. Gebruik hydraterende maskers

Hydraterende maskers kunnen helpen tegen zonnevlekken

Maskers helpen het vocht in je huid te herstellen en leveren antioxidanten die zonnevlekken kunnen helpen vermijden. Je hoeft niet te wachten tot je daadwerkelijk last hebt van zonnevlekken om van de voordelen van hydraterende maskers te genieten. Als je deze onvolkomenheden namelijk wilt vermijden, pas je deze maskers gewoon één of twee keer per week toe.

Hoewel je veel verschillende soorten hydraterende maskers op de markt kunt vinden, kun je ook natuurlijke maskers uitproberen.  Je kunt bijvoorbeeld je eigen hydraterende masker maken.

  • Meng bijvoorbeeld eens ingrediënten zoals een rijpe avocado, honing en kokosolie.
  • Smeer het masker vervolgens op de huid die aan de zon is blootgesteld.
  • Laat het 20 minuten inwerken en spoel het tot slot af.

8. Drink meer water

Op zichzelf kan water niet veel doen om zonnevlekken te voorkomen. Het opnemen ervan in je dagelijkse routine kan je wel helpen je huid gezond te houden. Het drinken van twee liter water per dag (ongeveer 8 glazen) bevordert de celregeneratie en vermindert het risico op:

  • uitdroging
  • vlekken op de huid
  • vroegtijdige veroudering

Conclusie

Je kunt eenvoudige gewoontes aannemen om zonnevlekken te vermijden. Het belangrijkste is om consistent te zijn, omdat zonnestraling je huid het hele jaar door beïnvloedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms140612222
  • Matsumura, Y., & Ananthaswamy, H. N. (2004). Toxic effects of ultraviolet radiation on the skin. Toxicology and Applied Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.taap.2003.08.019
  • Jablonski, N. G., & Chaplin, G. (2010). Human skin pigmentation as an adaptation to UV radiation. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0914628107
  • Antoniou, C., Kosmadaki, M. G., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2008). Sunscreens – What’s important to know. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2007.02580.x
  • Gallagher R. P. (2005). Sunscreens in melanoma and skin cancer prevention. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne173(3), 244-5.
  • Heerfordt, I. M., Torsnes, L. R., Philipsen, P. A., & Wulf, H. C. (2018). Sunscreen use optimized by two consecutive applications. PloS one13(3), e0193916. doi:10.1371/journal.pone.0193916
  • Steinemann, A. (2016). Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions. Air Quality, Atmosphere and Health. https://doi.org/10.1007/s11869-016-0442-z
  • Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9080866
  • Al-Niaimi, F., & Zhen Chiang, N. Y. (2017). Topical Vitamin C and the skin: Mechanisms of action and Clinical applications. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
  • Williams, S., Krueger, N., Davids, M., Kraus, D., & Kerscher, M. (2007). Effect of fluid intake on skin physiology: Distinct differences between drinking mineral water and tap water. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00366.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.