Tips om door chloor beschadigd haar te beschermen

8 december 2019
Maak je geen zorgen als je zin hebt om tijd door te brengen in het zwembad, maar je wel bezorgd bent over hoe chloor je haar kan beschadigen. In het artikel van vandaag geven we je enkele tips over hoe je chloorschade kunt voorkomen, zodat je onbezorgd kunt genieten!

Terwijl de winter aanbreekt en meer mensen naar het zwembad gaan om te sporten, zijn slechts weinig mensen bezorgd over door chloor beschadigd haar. Sommige sportscholen en spa-centra adviseren dat we een badmuts dragen. Dit is niet alleen om te voorkomen dat het water vuil wordt, maar ook om je haar te beschermen.

Hoe kun je door chloor beschadigd haar voorkomen?

Met alle informatie die we momenteel tot onze beschikking hebben, moeten we ons bewust zijn van de redenen waarom zwembadwater chloor bevat. De reden hiervoor is heel eenvoudig: chloor is het meest gebruikte ontsmettingsmiddel.

Aangezien dit een chemische stof is die wordt gebruikt voor het desinfecteren, is het geen wonder dat ons haar door chloor beschadigd raakt. Het wordt droog en bros en zal zijn natuurlijke glans verliezen als we regelmatig naar het zwembad gaan. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om door chloor beschadigd haar te voorkomen.

Gebruik een badmuts

Gebruik een badmuts

Dit is een zeer nuttige zwemaccessoire. Het beschermt je haar door het contact met het water te beperken. Badmutsen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar:

  • stof
  • siliconen
  • polyurethaan
  • latex

Je moet voorzichtig zijn met de laatste omdat latex je haar ook kan beschadigen door het opzetten en afdoen. Voor zowel kinderen als volwassenen zou het goed zijn om een badmuts te dragen om door chloor beschadigd haar te voorkomen.

Breng een olie aan

Er is nog een andere manier om door chloor beschadigd haar te voorkomen als je niet de enige wilt zijn die een badmuts in het zwembad draagt. Het enige dat je hoeft te doen is voordat je gaat zwemmen een olie aanbrengen. Je kunt hiervoor uit diverse soorten kiezen zoals arganolie, kokosolie of olijfolie.

  • Wrijf gewoon een beetje olie op de handpalmen en verdeel het zorgvuldig over je haar.
  • Het maakt het beter bestand tegen chloor.

Lees meer over olie voor je haar:
6 natuurlijke oliën voor beschadigd haar

Maak je haar van tevoren nat

Een andere manier om je haar tegen het chloor in het zwembad te beschermen, is om het te bevochtigen met koud water voordat je gaat zwemmen. Je kunt het haar ook wassen als je dat wilt. Deze eenvoudige maatregel zal ervoor zorgen dat je haar het chloorwater van het zwembad niet absorbeert.

Het is echter altijd het beste om deze methode samen met enkele van de andere opties hierboven te gebruiken om je haar zoveel mogelijk te beschermen en door chloor beschadigd haar te voorkomen.

Breng een kwalitatief goed haarmasker aan

Zelfs wanneer je een badmuts of een van de andere opties gebruikt, is het altijd een goed idee om na het zwemmen een haarmasker aan te brengen.

Er zijn veel opties die je in je lokale winkels kunt kopen, maar je kunt deze ook thuis maken. Dit soort maskers biedt uitstekende resultaten en je kunt ze elke dag op je haar aanbrengen, ongeacht hoe vaak je in het zwembad bent.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Natuurlijke remedies om beschadigd haar te herstellen

Door chloor beschadigd haar voorkomen als het geverfd is

door chloor beschadigd haar voorkomen als het geverfd is

Mensen die hun haar verven moeten speciale maatregelen nemen om hun haar tegen gechloreerd water te beschermen. Maar hoe kun je geverfd haar het beste beschermen?

Mensen die hun haar verven, merken vaak hoe het haar geelachtig of groen wordt nadat ze naar het zwembad zijn geweest. Dat is te wijten aan de reactie van het geverfde haar met het chloor in het zwembadwater.

Zoals je in dit Spaanse artikel kunt lezen dat gaat over de gevolgen voor de gezondheid van de verbindingen die worden gebruikt bij de behandeling van zwembadwater, kunnen er ‘diverse gevolgen optreden zoals veranderingen van haarkenmerken, modificaties van bepaalde kleurstoffen, enzovoort’.

Om dit te voorkomen, moet je de bovenstaande adviezen consequent in de praktijk brengen. Het is echter ook belangrijk dat je er een gewoonte van maakt om een geschikte shampoo voor jouw haartype te gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld specifieke producten voor geblondeerd haar.

Conclusie

Zoals je hebt kunt lezen, is het beschermen van je haar tegen chloor in de meeste zwembaden niet zo moeilijk. Er zijn veel manieren om door chloor beschadigd haar te voorkomen. Je zult er wel enkele extra maatregelen voor moet nemen, of je nu vaak naar het zwembad gaat of slechts een paar keer per jaar.

Vergeet ook niet om extra voorzichtig te zijn als je onlangs je haar geverfd of geblondeerd hebt. Wacht (minimaal) een week voordat je naar het zwembad gaat of draag een badmuts. Dit is belangrijk omdat je geen verandering van de kleur wilt.

Hoe bescherm jij je haar als je naar het zwembad gaat? Is je haar wel eens verkleurd of beschadigd geraakt door het chloor? Heb je ooit een van de oplossingen geprobeerd die we hierboven hebben genoemd?

  • Babaahmady, E., Mahmudy, M., & CHERAGH, A. (2011). Diagnóstico fúngico de las piscinas públicas cubiertas. Higiene y Sanidad Ambiental11, 815-819.
  • Fernández Luna, Á., Burillo Naranjo, P., Hernández, F., Luis, J., Plaza, M., Sánchez Sánchez, J., & Gallardo Guerrero, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas con tratamiento químico cloro.
  • Morales-Molina, J. A., Grau Cerrato, S., Jiménez Martín, J., Antonio, M. D., Espona, M., Berges-Fraile, M. J., … & Salas, E. (2006). Quemaduras solares: fotoprotección y tratamiento.