De pijnappelklier: regulator van je cycli en je derde oog

De pijnappelklier heeft de neiging te verkalken en werkt niet zo goed als we ouder worden, en daarom krijgen we moeite met slapen na het verstrijken van de jaren.
De pijnappelklier: regulator van je cycli en je derde oog

Laatste update: 17 januari, 2019

De pijnappelklier of epifyse heeft de vorm van een pijnappel. Dat is  dan ook waar de naam vandaan komt. Deze klier speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je slaappatroon en circadiane ritme en seizoensgebonden cycli.

Hij is klein (slechts ongeveer 8 millimeter lang) en bevindt zich op een heel bijzonder plekje in je brein, precies tussen de twee halve bollen, ingeklemd in het gebied waar de twee delen van de thalamus samenkomen.

Iets anders dat interessant is aan de pijnappelklier is de hele wereld van spiritualiteit, magie en traditie die eromheen is gebouwd.

Het is geen nieuw onderwerp van studie. Eigenlijk zei Descartes in zijn tijd dat hier de ziel van de mens wordt gevonden en waar volgens ons mystieke tradities ons ‘derde oog’ wordt gevonden.

Afgezien van deze minder wetenschappelijke benaderingen, gaat de waarheid achter deze kleine klier echter veel verder dan wat ze ons hebben kunnen vertellen.

Het is een klier die essentieel is voor je gezondheid en een dieper inzicht verdient.

De pijnappelklier reguleert onze cycli

De pijnappelklier of epifyse

We hebben het al gehad over melatonine en zijn rol in het lichaam.

Dit hormoon is wat ons:

  • in staat stelt om te rusten
  • in slaap laat vallen
  • immuunsysteem versterkt
  • de vroegtijdige veroudering van onze hersenen helpt voorkomen

Iets dat belangrijk is om te weten, is dat de pijnappelklier exclusief verantwoordelijk is voor de productie van melatonine als je in het donker bent en het remt wanneer er licht is.

Het proces wordt geregeld door de lichtgevoelige cellen van je netvlies. Dit zijn degenen die licht detecteren en deze informatie naar je pijnappelklier sturen.

Het is een perfect, prachtig proces.

Het is ook bekend dat goede regulatie van melatonine betekent dat je meer energie en een betere gezondheid hebt. Het probleem met de pijnappelklier is echter dat hij sneller ouder wordt.

Laten we nog een paar feiten bekijken hieronder.

De pijnappelklier en verkalking

De pijnappelklier werkt als een perfecte biologische klok. Hij heeft het vermogen om ons te helpen ons aan te passen aan de veranderende seizoenen. Daarnaast helpt hij ons om ‘s nachts beter te slapen en in harmonie te zijn met de seizoenen van de natuur.

Het is een moeilijk probleem in de drukke wereld van vandaag, waar we voortdurend omringd zijn met kunstlicht. Licht dat de interne balans van de pijnappelklier beïnvloedt.

Iets wat we moeten overwegen en proberen niet te vergeten, is dat deze klier erg gevoelig is voor omgevingsfactoren zoals:

  • vervuiling
  • elektrisch licht
  •  stress
  • vitamine D-tekort

Het is ook interessant om te weten dat de pijnappelklier meer bloed ontvangt dan enig ander deel van je hersenen. Het krijgt eigenlijk bijna hetzelfde hoeveelheid bloed als je nieren.

De klier verliest echter zijn functionaliteit nadat je de puberteit hebt bereikt.

Naarmate je ouder wordt, heeft je pijnappelklier de neiging om te verkalken.

Een verkalkte pijnappelklier werkt niet zo goed. Dat betekent dat je niet alleen moeite hebt met slapen en last hebt van vermoeidheid en geheugenproblemen. Het betekent ook dat je een groter risico loopt om ouder te worden met een minder behendig brein.

Je ‘derde oog’ of hoofdzetel van de ziel

De pijnappelklier het derde oog

Zoals we aan het begin al zeiden, symboliseert de pijnappelklier in veel spirituele filosofieën het derde oog.  Dat is in staat tot spiritueel ontwaken evenals je meest gevoelige capaciteiten of een verhoogde staat van bewustzijn.

Activiteiten zoals yoga benadrukken dit deel van je brein. Er zijn ook dieren die echt dit “derde oog” hebben.

De tuatara, bijvoorbeeld, is een soort reptiel in Nieuw-Zeeland met een derde oog. Het is klein en bevindt zich bovenop zijn hoofd. Hij heeft twee zeer specifieke rollen:

  • de ene is hormonaal
  • de andere is thermoregulatie

Hoe kan ik beter voor mijn pijnappelklier zorgen?

De grootste vijand van je pijnappelklier is verkalking.

Het is erg moeilijk om te voorkomen dat dit in de loop der jaren gebeurt. Maar je kunt het wel uitstellen met bepaalde activiteiten en een levensstijl die je helpt om de pijnappelklier gezond te houden.

Hier zijn een paar tips:

  • Leef in overeenstemming met de cycli van natuur en zonlicht.
  • Het is erg aan te raden om te profiteren van de uren zonlicht op een dag om een ​​wandeling te maken of lekker een zonnebad te nemen. Maar denk er altijd aan om dit veilig te doen en de uren met de meeste intense UV-stralen te vermijden.
  • Het licht dat je computer, mobiele telefoon en televisie afgeven, is zeer schadelijk voor je pijnappelklier.
  • Het beste wat je kunt doen als je hem zijn werk wilt laten doen, is om een uur voordat je naar bed gaat alle apparaten uit te zetten.
  • Slaap in volledige duisternis.
  • Vitamine D is ideaal als je goed voor deze klier wilt zorgen.
  • Vervuiling, vooral fluoride, is zeer schadelijk voor je pijnappelklier. Een manier om overtollig fluoride kwijt te raken, is door vers fruit te eten, vooral tamarinde.

Verbeter je levensstijl en leer deze kleine klier in je hersenen wat aandacht te geven. Het doet zoveel goeds voor je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.