Voedingstips om je geheugen te verbeteren

Hoe oud je ook bent, dagelijks worden we overspoeld door duizenden feiten en gegevens. Niet enkel oude mensen vinden het moeilijk deze allemaal in het geheugen op te slaan, ook op jongere leeftijd kan het soms moeilijk zijn alles te onthouden en word je soms geconfronteerd met geheugenverlies. Hoe zorg je er dan voor dat je beter onthoudt en minder vergeet ? Dit artikel somt een paar eenvoudige trucjes op om ervoor te zorgen dat je geheugen je zo min mogelijk in de steek laat.

Dat het geheugen met het verloop der jaren minder scherp wordt, is een natuurlijk gegeven. Bij ouderen wordt geheugenverlies soms wel geassocieerd met de ziekte van Alzheimer, maar minder goed onthouden hoeft niet meteen een symptoom van deze aandoening te betekenen. Normale veroudering gaat gepaard met een achteruitgang in het geheugen en vooral het onthouden van nieuwe feiten of gebeurtenissen wordt lastiger. Maar hoe zorg je ervoor dat je geheugen scherp en levendig blijft?

Hoe geheugenverlies voorkomen?

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om het verlies van geheugen tegen te gaan op volledig natuurlijke wijze:

  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn de meest efficiënte natuurlijke producten om het verlies van geheugen tegen te gaan en eveneens de opslagcapaciteit van het geheugen te verbeteren. Ze bestrijden de vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor oxidatie van de hersenen. Vul je bord met rode bessen, zoals bosbessen, bramen, frambozen, aardbeien en cranberries. Appels, sinaasappels, druiven en pruimen zijn ook rijk aan antioxidanten en ook kersen kunnen wonderen doen voor de hersenen. Daarnaast zijn alle groene groenten goed, met spinazie waarschijnlijk als de ultieme bron. Je vindt ook tal van antioxidanten in broccoli, spruitjes, alfalfa en boerenkool.
  • Omega 3 is van cruciaal belang om celveroudering op elk niveau tegen te gaan. De beste bronnen van deze nutriënten zijn vooral zalm, haring, makreel, tonijn en sardines, maar ook gedroogde vruchten. Ze vormen als het ware een beschermend schild rondom het brein en zorgen er daardoor voor dat geheugenverlies vermeden wordt.
  • Ginkgo biloba en ginseng: deze twee medicinale kruiden staan erom bekend het geheugen te verbeteren en de gezondheid van het brein in het algemeen te bevorderen. Ze hebben een verhogend effect op het denkvermogen en zorgen ervoor dat vooral ouderen hun geheugen kunnen verbeteren.

Naast deze voedingstips wordt eveneens aangeraden je levensstijl zo gezond en vitaal mogelijk te houden. Lichaamsbeweging is belangrijk, want het laat de hersenen beter werken door het rondpompen van je bloed. Kies voor een gematigd en evenwichtig bewegingsprogramma en laat je indien nodig begeleiden door een ervaren trainer.

Zorg eveneens voor genoeg activiteit, afleiding en gezelschap, zodat je geest aandachtig blijft. Vooral eenzaamheid kan voor sommige ouderen een belastende factor zijn. Probeer dan toch actief te blijven. Dat beetje hersengymnastiek zal heel veel betekenen voor je scherpte en dus je geheugen. Daag jezelf eens uit met een puzzel of ingewikkeld raadsel!