Pepermuntthee: waarvoor dient het, contra-indicaties en bereiding

Pepermuntthee is een van de meestgebruikte drankjes om spijsverteringsongemakken en verschillende soorten pijn te verzachten. Weet je hoe je het moet bereiden? Ontdek het hier!
Pepermuntthee: waarvoor dient het, contra-indicaties en bereiding

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 25 september, 2022

Pepermuntthee is een drank die men maakt van de bladeren van Mentha spicata, een van de verschillende soorten munt. In de traditionele geneeskunde is het een bekend spijsverteringsmiddel. De inname ervan brengt men in verband met verlichting van misselijkheid, indigestie, brandend maagzuur, en buikzwelling. Bovendien worden er andere interessante voordelen aan toegeschreven.

Zoals vermeld in een overzichtsartikel (Engelse link) dat gedeeld werd in het Journal of Ethnopharmacology, hebben de plant en zijn extracten antimicrobiële, hepatoprotectieve, antioxidant en ontstekingsremmende mogelijkheden. In het bijzonder hangt dit samen met zijn gehalte aan fenolzuren, flavonoïden en lignanen. Wil je er meer over weten?

Waarvoor wordt pepermuntthee gebruikt?

In de traditionele geneeskunde wordt pepermuntthee al sinds de oudheid gebruikt als supplement om het lichamelijk en geestelijk welzijn te bevorderen. En, ook al is het geen eerste-keus behandeling tegen ziekten, toch is de inname ervan nuttig als het gaat om het verzachten van sommige symptomen. Laten we de belangrijkste toepassingen ervan eens nader gaan bekijken.

Spijsverteringsgezondheid

Man geeft over
Pepermuntthee vindt zijn grootste toepassingen bij spijsverteringsongemakken.

Zoals we al gezegd hebben, heeft een van de belangrijkste toepassingen van pepermuntthee te maken met de gezondheid van de spijsvertering. Om precies te zijn helpt de drank de spijsvertering te verbeteren en symptomen als misselijkheid, braken en winderigheid te verminderen.

Een van de belangrijkste bestanddelen, R(-)-carvon, is in verband gebracht met deze effecten. Volgens een studie (Engelse link) die gedeeld werd in Fitoterapia remt deze stof de spiersamentrekkingen van het spijsverteringskanaal en oefent daardoor een krampstillend effect uit.

Uit ander onderzoek (Engelse link) blijkt echter dat de plant antiparasitaire, antimicrobiële en ontstekingsremmende kwaliteiten heeft, die ook bijdragen tot het voorkomen van maag- en darmstoornissen.

Nog een heel nuttig artikel voor jou:
Pepermuntolie tegen prikkelbare darmsyndroom

Bron van antioxidanten

De consumptie van antioxidanten speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van celbeschadiging door vrije radicalen. Dit houdt op zijn beurt verband met het voorkomen van chronische ziekten en vroegtijdige veroudering. Wist je dat pepermuntthee een bron van antioxidanten is?

Zoals gedetailleerd in een artikel (Engelse link) in het tijdschrift Molecules, bevat het rosmarijnzuur, flavonen, en flavanonen (limoneen en menthol). In feite is het een uitstekende bron van vitamine C, want elke portie van 11 gram levert ongeveer 2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze voedingsstof.

Hormonaal evenwicht

Hormonale stoornissen moeten door een arts of gynaecoloog behandeld worden. Toch kan de consumptie van pepermuntthee een goede aanvulling zijn. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in Phytotherapy Research associeert de inname van dit drankje met anti-androgene effecten.

Bovendien wijst alles erop dat het de afgifte stimuleert van luteïniserend hormoon (LH), follikel-stimulerend hormoon (FSH), en oestradiol, nodig voor het ovulatieproces. Soortgelijke resultaten werden gevonden in een ander onderzoek (Engelse link), dat de inname van deze thee in verband bracht met voordelen bij patiënten met polycysteus ovarium syndroom (PCOS).

Geheugen

Stoffen die in pepermuntthee zitten, zoals carnosinezuur of rozemarijnzuur, brengt men in verband met gunstige effecten op leren en geheugen.

Dit wordt gedetailleerd beschreven in een studie (Engelse link) die gedeeld werd in Physiology & Behavior , waarin ook gevonden werd dat deze antioxidanten de hersenen beschermen tegen oxidatieve stress.

Bacteriële infecties

Het is gebruikelijk dat je mondverzorgingsproducten vindt die pepermunt bevatten. De reden? Niet alleen verfrist het de adem, maar het heeft ook antibacteriële eigenschappen (Engelse link) die gezonde tanden en tandvlees bevorderen. Men gebruikt deze drank echter vaak als spoeling om de mondhygiëne aan te vullen.

Anderzijds wordt het gebruikt om voedsel te ontsmetten, want er zijn aanwijzingen dat het helpt bacteriën (Engelse link) te bestrijden die voedselvergiftiging veroorzaken, zoals E. coli en Listeria.

Controle van de glucosespiegel

Pepermuntthee is een drank die geschikt is voor mensen met diabetes. Hoewel er meer onderzoek naar de eigenschappen nodig is, wijst het bewijs (Engelse link) er voorlopig op dat het helpt hoge bloedsuikerwaarden onder controle te houden.

Stressverlichting

Het drinken van pepermuntthee kan ontspanning opwekken in stressvolle tijden. In onderzoek (Engelse link) bij dieren vertoonden pepermunt extracten positieve effecten bij het verminderen van angst en slaapproblemen.

Het menthol gehalte zou een wisselwerking hebben met GABA receptoren (Engelse link) in de hersenen, waardoor de zenuwactiviteit vermindert.

Pijn bij artritis

De pijnstillende eigenschappen van pepermuntthee kan men benutten als hulpstof bij het verminderen van pijn door artritis. In dit verband meldde een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food, dat het tweemaal daags drinken van pepermunt stijfheid, fysieke invaliditeit en pijn verminderde bij patiënten met knie-artritis.

Bloeddruk

Het (-)-carvon dat in pepermunt aanwezig is, wordt in verband gebracht met het verlagen van hoge bloeddruk. Het zou zelfs meer vermogen hebben om de samentrekkingen van de bloedvaten te verminderen (Engelse link) dan het geneesmiddel verapamil. Voorlopig is er meer bewijs nodig.

Contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen van pepermuntthee

Pepermuntthee
Pepermunt behoort tot de muntfamilie. Als zodanig kan het thuis gekweekt worden om zijn blaadjes op elk moment beschikbaar te hebben.

De meeste gezonde volwassenen verdragen pepermuntthee over het algemeen goed. De consumptie ervan moet echter matig en punctueel zijn. Er zijn echter enkele gevallen waarin de inname ervan gecontra-indiceerd is:

 • Zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.
 • Nierziekten.
 • Leverziekten.
 • Kinderen jonger dan 5 jaar.
 • Patiënten met een voorgeschiedenis van allergie voor munt.
 • Mensen die een behandeling met levermedicijnen of kalmerende middelen ondergaan.

Hoe bereid je pepermuntthee?

De bereiding van deze thee is vrij eenvoudig. Je kunt deze thee zetten met geprepareerde zakjes, of met de losse blaadjes. In het algemeen is het prima om 2 of 3 kopjes per dag te nuttigen.

Ingrediënten

 • 500 milliliter water
 • 30 gram pepermuntblaadjes

Instructies

 • Om te beginnen breng je het water aan de kook. Zodra het aan de kook komt, haal je het van het vuur en voeg je de pepermuntblaadjes toe.
 • Dek de drank af en laat hem ongeveer 10 minuten trekken.
 • Zeef het dan door een zeef en consumeer het.

Wat moet je onthouden over pepermuntthee?

Thee bereid met pepermuntblaadjes kan je ook gebruiken als aanvulling op voeding. Het is een caloriearme drank die de spijsvertering bevordert en ook verlichting geeft bij bepaalde kwalen.

Het moet echter niet de eerste keus zijn bij de behandeling van ziekten. Bij gezondheidsproblemen moet je eerst met je arts overleggen. Wellicht ook interessant voor jou

De 5 beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
De 5 beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie

Als je op zoek bent naar natuurlijke remedies voor een pollenallergie, lees dan hier onze 5 aanbevelingen die je thuis kunt proberen. • Mahendran G, Verma SK, Rahman LU. The traditional uses, phytochemistry and pharmacology of spearmint (Mentha spicata L.): A review. J Ethnopharmacol. 2021 Oct 5;278:114266. doi: 10.1016/j.jep.2021.114266. Epub 2021 Jun 1. PMID: 34087400.
 • Souza FV, da Rocha MB, de Souza DP, Marçal RM. (-)-Carvone: antispasmodic effect and mode of action. Fitoterapia. 2013 Mar;85:20-4. doi: 10.1016/j.fitote.2012.10.012. Epub 2012 Oct 24. PMID: 23103297.
 • El Menyiy N, Mrabti HN, El Omari N, Bakili AE, Bakrim S, Mekkaoui M, Balahbib A, Amiri-Ardekani E, Ullah R, Alqahtani AS, Shahat AA, Bouyahya A. Medicinal Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology of Mentha spicata. Evid Based Complement Alternat Med. 2022 Apr 12;2022:7990508. doi: 10.1155/2022/7990508. PMID: 35463088; PMCID: PMC9019422.
 • Cirlini M, Mena P, Tassotti M, Herrlinger KA, Nieman KM, Dall’Asta C, Del Rio D. Phenolic and Volatile Composition of a Dry Spearmint (Mentha spicata L.) Extract. Molecules. 2016 Aug 3;21(8):1007. doi: 10.3390/molecules21081007. PMID: 27527127; PMCID: PMC6274304.
 • Akdoğan M, Tamer MN, Cüre E, Cüre MC, Köroğlu BK, Delibaş N. Effect of spearmint (Mentha spicata Labiatae) teas on androgen levels in women with hirsutism. Phytother Res. 2007 May;21(5):444-7. doi: 10.1002/ptr.2074. PMID: 17310494.
 • Grant P. Spearmint herbal tea has significant anti-androgen effects in polycystic ovarian syndrome. A randomized controlled trial. Phytother Res. 2010 Feb;24(2):186-8. doi: 10.1002/ptr.2900. PMID: 19585478.
 • Farr SA, Niehoff ML, Ceddia MA, Herrlinger KA, Lewis BJ, Feng S, Welleford A, Butterfield DA, Morley JE. Effect of botanical extracts containing carnosic acid or rosmarinic acid on learning and memory in SAMP8 mice. Physiol Behav. 2016 Oct 15;165:328-38. doi: 10.1016/j.physbeh.2016.08.013. Epub 2016 Aug 12. PMID: 27527000.
 • Bardaweel SK, Bakchiche B, ALSalamat HA, Rezzoug M, Gherib A, Flamini G. Chemical composition, antioxidant, antimicrobial and Antiproliferative activities of essential oil of Mentha spicata L. (Lamiaceae) from Algerian Saharan atlas. BMC Complement Altern Med. 2018 Jul 3;18(1):201. doi: 10.1186/s12906-018-2274-x. PMID: 29970065; PMCID: PMC6029017.
 • Khoury M, Stien D, Eparvier V, Ouaini N, El Beyrouthy M. Report on the Medicinal Use of Eleven Lamiaceae Species in Lebanon and Rationalization of Their Antimicrobial Potential by Examination of the Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Their Essential Oils. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:2547169. doi: 10.1155/2016/2547169. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28053641; PMCID: PMC5178328.
 • Shahbazi Y. Chemical Composition and In Vitro Antibacterial Activity of Mentha spicata Essential Oil against Common Food-Borne Pathogenic Bacteria. J Pathog. 2015;2015:916305. doi: 10.1155/2015/916305. Epub 2015 Aug 16. PMID: 26351584; PMCID: PMC4553199.
 • Farid O, El Haidani A, Eddouks M. Antidiabetic Effect of Spearmint in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(6):581-589. doi: 10.2174/1871530318666180517101708. PMID: 29769013.
 • Caro DC, Rivera DE, Ocampo Y, Franco LA, Salas RD. Pharmacological Evaluation of Mentha spicata L. and Plantago major L., Medicinal Plants Used to Treat Anxiety and Insomnia in Colombian Caribbean Coast. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Aug 7;2018:5921514. doi: 10.1155/2018/5921514. PMID: 30158996; PMCID: PMC6106973.
 • Watt EE, Betts BA, Kotey FO, Humbert DJ, Griffith TN, Kelly EW, Veneskey KC, Gill N, Rowan KC, Jenkins A, Hall AC. Menthol shares general anesthetic activity and sites of action on the GABA(A) receptor with the intravenous agent, propofol. Eur J Pharmacol. 2008 Aug 20;590(1-3):120-6. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.06.003. Epub 2008 Jun 7. PMID: 18593637.
 • Connelly AE, Tucker AJ, Tulk H, Catapang M, Chapman L, Sheikh N, Yurchenko S, Fletcher R, Kott LS, Duncan AM, Wright AJ. High-rosmarinic acid spearmint tea in the management of knee osteoarthritis symptoms. J Med Food. 2014 Dec;17(12):1361-7. doi: 10.1089/jmf.2013.0189. PMID: 25058311; PMCID: PMC4259186.