Het beheersen van een chronische nierziekte

Veel mensen vertonen geen symptomen van chronische nierziekte totdat de ziekte vergevorderd is. De manier om te weten of je een nierziekte hebt, is bloed- en urineonderzoek.
Het beheersen van een chronische nierziekte
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Chronische nierziekte is een progressieve en onomkeerbare achteruitgang van de nierfunctie. Als gevolg daarvan verliezen de nieren langzaam hun vermogen om het lichaam te ontdoen van gifstoffen en het watervolume in het lichaam te regelen.

In de meeste gevallen ontwikkelt de chronische nierziekte zich na een variabele periode. Daarom kan het vanaf de eerste diagnose jaren duren voordat de nieren het chronische stadium bereiken.

Op het moment dat de nieren hun functie verliezen, stoppen ze ook met het produceren van een reeks hormonen. Deze hormonen helpen de bloeddruk te reguleren en stimuleren de aanmaak van rode bloedcellen en de opname van calcium.

Veel mensen vertonen echter geen symptomen van een chronische nierziekte totdat deze vergevorderd is. De manier om te weten of je een nierziekte hebt, is dus door bloed- en urineonderzoek.

Oorzaken van chronische nierziekte

Een dokter houdt een plastic dwarsdoorsnede vast van een nier

Diabetes en hoge bloeddruk zijn twee van de meestvoorkomende oorzaken (Spaanse link). Ook andere ziekten kunnen echter de nieren beschadigen, zoals:

  • auto-immuunziekten
  • aangeboren nierafwijkingen
  • bepaalde giftige chemicaliën
  • nierstenen en infecties
  • bepaalde geneesmiddelen, zoals pijnstillers, antibiotica en kankerbehandelingen (Engelse link)

Chronische nierziekte leidt tot een ophoping van vocht en afvalstoffen in het lichaam. Daarom tast het de meeste lichaamsfuncties aan.

Evolutie en behandeling van chronische nierziekte

Chronische nierziekte verergert langzaam met de tijd. Het functieverlies kan zelfs zo langzaam gaan dat er geen symptomen zijn totdat de nieren bijna niet meer werken.

Het laatste stadium van chronische nierziekte wordt ook wel eindstadium nierziekte genoemd. De evolutie hangt af van de oorzaak van de nierschade en de gewoonten van de patiënt.

In dit stadium zijn de nieren echter niet meer in staat om voldoende afvalstoffen en overtollig lichaamsvocht te verwijderen. Wanneer een patiënt dit stadium van de ziekte bereikt, moet hij zijn toevlucht nemen tot dialyse of een niertransplantatie.

In de meeste gevallen wordt dialyse toegepast wanneer nog 10-15% van de nierfunctie over is. Ook mensen die wachten op een niertransplantatie kunnen dialyse nodig hebben.

Behandeling

Een vrouw aan een dialyse-apparaat

Hoewel behandelingen chronische nierziekte niet kunnen genezen, kunnen ze de progressie ervan wel vertragen. Het gaat onder meer om medicijnen om de bloeddruk te verlagen, de bloedglucose onder controle te houden en het cholesterolgehalte te verlagen.

Andere behandelingen kunnen bestaan uit medicijnen die fosfaatbinders worden genoemd, die kunnen helpen hoge fosforwaarden te voorkomen. Om bloedarmoede te behandelen, kan een specialist ook een ijzerbehandeling voorschrijven. Het is echter belangrijk dat je je arts raadpleegt voordat je calcium- en vitamine D-supplementen neemt.

Ook is het belangrijk om de voedingsrichtlijnen te volgen, zoals het beperken van de eiwitinname. Je moet echter wel voldoende calorieën eten om niet af te vallen. Patiënten met een chronische nierziekte wordt ook aangeraden hun vaccinaties goed bij te houden.

Lees verder voor meer informatie:
Ontdek 10 symptomen van nierfalen

Kan chronische nierziekte worden voorkomen?

Zoals hierboven vermeld, zijn diabetes en hoge bloeddruk de meestvoorkomende oorzaken van chronische nierziekte. Om deze reden moeten twee parameters onder controle worden gehouden om nierziekte te voorkomen. Een gezond leven leiden kan namelijk deze twee factoren voorkomen of helpen ze op een gezond niveau te houden.

Je kunt echter gezonde stappen ondernemen om je nieren gezond te houden. De aanbevelingen die we hieronder delen, kunnen je helpen je risico op chronische nierziekte en zelfs de problemen die ermee gepaard gaan, te verlagen. Enkele van deze aanbevelingen zijn:

  • Volg een dieet met weinig zout en vetten.
  • Doe elke dag een half uur aan lichaamsbeweging.
  • Laat minstens een keer per jaar je urine en bloed onderzoeken. Medische deskundigen bevelen deze aan om de bloedsuikerspiegel te controleren.
  • Vermijd roken.
  • Beperk je alcoholgebruik.
  • Probeer een gezond gewicht te behouden.
  • Volg een dieet dat gezond is voor je hart.
  • Verhoog ook je inname van fruit, groenten en volle granen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Enfermedad renal crónica. (2009). FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(09)71805-5
  • Lee, T., Thamer, M., Zhang, Q., Zhang, Y., Allon, M., & GPC. (2015). Prevención, Diagnóstico y tratamiento de la Enfermedad Renal Crónica temprana. American Journal of Nephrology. https://doi.org/10.1159/000446159
  • Guzmán-Guillén, K. A., Fernández de Córdova-Aguirre, J. C., Mora-Bravo, F., & Vintimilla-Maldonado, J. (2014). Prevalencia y factores asociados a enfermedad renal crónica. Revista Médica Del Hospital General De México. https://doi.org/10.1016/j.hgmx.2014.06.001

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.