Pepermuntolie tegen prikkelbare darmsyndroom
De eigenschappen van pepermuntolie zijn onderzocht op de effecten ervan op mensen die lijden aan het prikkelbare darmsyndroom. Volgens recente onderzoeken, zoals gepubliceerd in BMC Complementary Medicine and Therapies, is dit een veilige en effectieve therapie die de pijn en symptomen van deze ziekte kan verlichten.
Wat weten we er nog meer over pepermuntolie? Zijn er andere onderzoeken om deze bewering te ondersteunen? Het artikel van vandaag zal er meer informatie over geven en ingaan op de voordelen ervan. We geven je ook de instructies over hoe je deze olie voor dit doel kunt gebruiken.
Pepermuntolie ter verlichting van klachten bij PDS
Mensen gebruiken pepermunt al sinds de oudheid voor allerlei medicinale doeleinden. Zo zijn zowel de bladeren als de etherische olie gebruikt in dranken, extracten en zalven die dienen als hulpmiddel bij aandoeningen zoals verkoudheid, hoofdpijn of spijsverteringsproblemen.
Wetenschappers hebben echter onlangs vastgesteld dat etherische olie van pepermunt therapeutisch potentieel heeft tegen de klachten die optreden bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Het helpt bij het onder controle houden van symptomen zoals:
- pijn
- obstipatie
- ontsteking
- een opgeblazen gevoel
Een overzicht van studies dat is gepubliceerd in het BMJ (Engelse link) concludeerde dat pepermuntolie effectiever is bij de behandeling van de klachten die worden veroorzaakt door PDS dan een placebo.
Bovendien lijken de effecten ervan beter te werken dan die van vezelpreparaten en wordt het effect van pepermuntolie vergeleken met de werking van krampstillende medicatie.
Dat is mooi, maar waarom is het effectief? Welnu, onderzoekers suggereren dat dit ingrediënt krampstillend werkt (Engelse link). Dat wil zeggen, menthol, een van de actieve stoffen in pepermunt, kalmeert de gladde spieren van de darm. Zo helpt het om klachten te verminderen zoals:
- een opgezette buik
- pijn
- het gevoel van het onvolledige legen van de darm
- obstipatie en diarree
In een gedeelde gerandomiseerde gecontroleerde studie bij spijsverterings- en leverziekte (Engelse link), bleek een vier weken durende behandeling met etherische olie van pepermunt nuttig te zijn bij de verlichting van de buikklachten die kenmerkend zijn voor PDS.
Bovendien ontdekte een onderzoek dat in het medische tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics gepubliceerd werd (Engelse link) dat deze olie andere werkingsmechanismen tegen PDS heeft zoals:
- de modulatie van de viscerale gevoeligheid.
- de antimicrobiële werking.
- een ontstekingsremmende effect.
Ontdek ook dit artikel:
6 diëten om het prikkelbare darm syndroom te helpen verlichten
Is pepermuntolie veilig?
De onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn hebben vastgesteld dat pepermuntolie veilig is (Engelse link). Er moet echter nog meer onderzoek worden gedaan, dus we moeten hierbij nog een slag om de arm houden.
Houd er rekening mee dat dit niet de voorkeursbehandeling is voor PDS en dat je het op verantwoorde wijze moet consumeren – bij voorkeur onder medisch toezicht.
Dit komt omdat munt en zijn derivaten (Engelse link) in grote doses negatieve effecten kunnen hebben. Onderzoekers merkten bijvoorbeeld op dat het de opname van vitamines, mineralen en medicijnen kan verstoren.
Bovendien kan het brandend maagzuur, een droge mond en misselijkheid veroorzaken bij orale inname. Het kan in zeldzame gevallen ook allergische reacties veroorzaken.
PDS behandelen met pepermuntolie
Tot dusverre hebben onderzoeken naar pepermuntolie bij het prikkelbare darmsyndroom zich geconcentreerd op de capsulevorm. Er is geen bewijs dat het drinken van pepermuntthee bereid van de bladeren dezelfde effecten heeft. Deze infusie is echter wel redelijk veilig, mits je hier niet mee overdrijft.
De effectiviteit van de verbinding bij het prikkelbare darmsyndroom is bewezen bij pepermuntolie in capsulevorm.
Muntcapsules hebben meestal een enterische coating die voorkomt dat maagzuren ze afbreken. De reden hiervoor is dat ze niet oplossen totdat ze de darm bereikt hebben. Zo worden schadelijke bijwerkingen zoals de hierboven genoemde maagzuurproblemen voorkomen. Over het algemeen zijn de doses:
- Volwassenen: van 0,2 ml tot 0,4 ml muntolie, driemaal daags.
- Kinderen van 8 jaar en ouder: 0,1 ml tot 0,2 ml pepermuntolie, driemaal daags.
Merk op dat je deze capsules niet gelijktijdig met maagzuurremmers mag consumeren, omdat deze de enterische coating zullen afbreken. Bovendien moet je de capsules in hun geheel doorslikken, dus gebruik geen losse muntolie. Je moet je houden aan de juiste dosis die al zorgvuldig in elke capsule is afgemeten.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Wat kun je het beste eten om prikkelbare darmsyndroom te behandelen?
Aanbevelingen voor mensen met PDS
Het prikkelbare darmsyndroom is een ziekte die een multidisciplinaire aanpak vereist. Daarom moet je een arts raadplegen voordat je supplementen zoals pepermuntolie gaat gebruiken om de symptomen te verlichten.
Zowel artsen als voedingsdeskundigen – en zelfs psychologen – kunnen je begeleiden bij het zoeken naar effectieve methoden om de symptomen te verminderen en complicaties te voorkomen. Ook moet je je dieet aanpassen en gezonde gewoonten aannemen. Volg daarom de volgende adviezen:
- Zorg voor een optimale vezelconsumptie.
- Pas de richtlijnen van het FODMAP-dieet toe.
- Wees lichamelijk actief.
- Vermijd stressvolle situaties.
- Neem goede slaapgewoonten aan.
- Drink voldoende water en andere gezonde dranken.
- Volg de door je arts voorgeschreven behandeling nauwkeurig op.
- Maak gebruik van psychotherapie om je emoties te sturen.
Onderzoek ondersteunende en aanvullende behandelingen voor de klachten die het prikkelbare darmsyndroom kan veroorzaken want er komen steeds nieuwe behandelingen bij.
Om deze reden is het nu mogelijk om supplementen, zoals pepermuntolie, te gebruiken om je symptomen onder controle te houden. Raadpleeg echter altijd vooraf je arts voordat je met een nieuwe behandeling start.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alammar N, Wang L, Saberi B, et al. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019;19(1):21. Published 2019 Jan 17. doi:10.1186/s12906-018-2409-0
- Cash BD, Epstein MS, Shah SM. A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Dig Dis Sci. 2016;61(2):560-571. doi:10.1007/s10620-015-3858-7
- Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12. doi: 10.1097/MCG.0b013e3182a88357. PMID: 24100754.
-
Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6. doi: 10.1016/j.dld.2007.02.006. Epub 2007 Apr 8. PMID: 17420159.
- Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519