Afscheid nemen van brandend maagzuur doe je zo

Brandend maagzuur geeft een zeer onaangenaam gevoel dat ernstige gevolgen voor je lichaam kan hebben. Een aantal goede gewoonten aannemen kan je helpen dit te voorkomen.
Afscheid nemen van brandend maagzuur doe je zo

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je weleens een brandend gevoel en ongemak in je maag opgemerkt na het eten? Dit gevoel staat bekend als brandend maagzuur. Het komt vaak voor na het te veel eten of na het eten van gekruid of vet voedsel. Wil jij ook afscheid nemen van brandend maagzuur?

Wat is brandend maagzuur?

Vaak is zuurheid in de maag een gevolg van gastro-oesofageale refluxziekte. Het komt voor wanneer het voedsel in de maag terugkeert naar de slokdarm. Dit genereert een brandend gevoel en pijn op de borst wanneer het vanuit de maag omhoog komt. Als iemand regelmatig minstens twee keer per week aan zure reflux lijdt, dan heeft hij last van brandend maagzuur.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van brandend maagzuur?

De belangrijkste oorzaken van brandend maagzuur

Voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad zijn een van de meestvoorkomende factoren van reflux. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tomaten
  • Citrusvruchten
  • Gekruid voedsel

Ook kunnen sommige gewoonten als roken en het drinken van alcohol brandend maagzuur veroorzaken. Andere oorzaken kunnen onder andere astma en diabetes zijn.

Ook kan hard drukken op de buik de onderste slokdarmsfincter dwingen om voedsel terug de slokdarm in te sturen. Dit veroorzaakt brandend maagzuur en een branderig gevoel in de keel, omdat de reflux de mond kan bereiken. Om deze reden lijden sommige mensen met overgewicht en zwangere vrouwen aan brandend maagzuur.

Op dezelfde manier kunnen sommige medicijnen deze situatie beïnvloeden:

  • Anticholinergica, bètablokkers, progestageen en theofylline.
  • Tricyclische antidepressiva.
  • Bepaalde kalmerende middelen voor angst.

De meestvoorkomende symptomen van brandend maagzuur

Vanwege dit ongemak vloeit het zuur van de maag terug in de slokdarm, wat pijn en een branderig gevoel veroorzaakt. Het kan voelen als een spasme of een scherpe pijn achter het borstbeen. Veel mensen denken bij deze pijn vaak dat het om een hartaanval gaat.

Het maagzuur kan zich uitstrekken tot de borst en een deel van de keel, waardoor een bittere smaak ontstaat die zich uitstrekt tot het gehemelte. Soms, wanneer het zuur het strottenhoofd bereikt kan het bij de patiënten hoesten veroorzaken, en zelfs uitslag. Als het gaat om een ernstig maagzuurprobleem, dan kan zelfs het tandglazuur aangetast worden.

Afscheid nemen van brandend maagzuur met 7 gewoonten

Om afscheid te nemen van brandend maagzuur, is het eerste wat je moet doen een afspraak met je arts maken, om meer te weten te komen over de ernst van het probleem.

Als je dit eenmaal weet, kun je gewoonten aannemen die het brandend gevoel zoveel mogelijk verbeteren en verlichten. Het is belangrijk om de steun van je arts te hebben om de beste oplossing voor jou te vinden.

Je moet weten dat je levensstijl je kan helpen de meest pijnlijke symptomen, veroorzaakt door deze aandoening en al zijn varianten, te voorkomen en verlichten. Dat gezegd hebbende, hier volgen enkele gewoonten die je kunnen helpen.

1. Afscheid nemen van brandend maagzuur door langzaam te eten

Langzaam en gezond eten

Goed en langzaam je eten te eten kan de zure reflux van de maag helpen te verminderen. Hiervoor is het heel belangrijk om voedsel heel goed te kauwen. Dit zorgt namelijk voor een snelle, eenvoudige afbraak en vertering kost minder tijd. Als je dit goed doet, zal de maag geen zuur terugsturen en zal het probleem ook niet verergeren.

2. Vermijd triggers

Veel voedingsmiddelen veroorzaken brandend maagzuur. Denk bijvoorbeeld aan dranken die cafeïne bevatten, frisdranken, sappen van citrusvruchten en alcohol. Als je die dranken dus niet meer nuttigt, kan dit helpen om ongemak te voorkomen.

3. Afscheid nemen van brandend maagzuur door regelmatig te eten

Om brandend maagzuur te helpen verlichten, is het noodzakelijk om de tijden dat je eet en de hoeveelheden die je eet onder controle te houden. Dit betekent dat je de tijden dat je eet goed verdeelt. Vergeet grote maaltijden en eet in plaats daarvan vaker kleinere gerechten.

4. Slaap in de juiste positie

Een gewoonte die kan leiden tot maagklachten bij mensen die aan reflux lijden, is het slapen in een slechte positie. De positie waarin je slaapt kan namelijk druk op de buik veroorzaken en er zo voor zorgen dat brandend maagzuur omhoog komt.

5. Handhaaf een gezond gewicht

Overgewicht kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Een van de meestvoorkomende zijn cardiovasculaire ongemakken en andere problemen, zoals brandend maagzuur.

Dit komt omdat het vet dat zich in de buik heeft opgehoopt tegen de maag drukt en zorgt er zo voor dat het maagzuur in de slokdarm terechtkomt. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de spijsvertering langzamer verloopt.

6. Neem afscheid van brandend maagzuur door te stoppen met roken

Neem afscheid van brandend maagzuur door te stoppen met roken

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat nicotine ervoor zorgt dat maagzuur zich naar boven verplaatst en zo een branderig gevoel veroorzaakt, naast andere ongemakken. Rokers hebben vaker last van brandend maagzuur vergeleken met mensen die niet roken.

7. Vermijd vrij verkrijgbare medicijnen

Neem geen vrij verkrijgbare medicijnen om de symptomen van maagklachten te verlichten. Het is belangrijk dat je eerst je arts bezoekt om achter de ware oorzaak van de problemen te komen. Op die manier krijg je een diagnose en vervolgens krijg je het juiste recept. Bij langdurig gebruik kunnen vrij verkrijgbare medicijnen schadelijk zijn voor je gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.