Tips om beter te slapen met artritis psoriatica

Patiënten met artritis psoriatica hebben vaak slaapproblemen vanwege de symptomen die deze ziekte veroorzaakt. De tips die we in dit artikel zullen delen, kunnen de kwaliteit van leven van de patiënt helpen te verbeteren.
Tips om beter te slapen met artritis psoriatica

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Artritis psoriatica gaat gepaard met symptomen die de kwaliteit van leven van de patiënt kunnen verminderen. Daarom zouden patiënten een aantal strategieën moeten volgen die hen in staat stellen de negatieve effecten van deze ziekte te minimaliseren. Vandaag zullen we enkele tips bekijken die je kunnen helpen beter te slapen als je deze aandoening hebt.

Volgens een studie uitgevoerd door Dr. Kristina Callis Duffin, hoogleraar dermatologie aan de universiteit van Utah, kan de jeuk en pijn die deze aandoening veroorzaakt, leiden tot slaap van slechte kwaliteit.

Dit verhoogt op zijn beurt de stress en uitputting overdag. Bovendien lopen deze patiënten het risico om te lijden aan meer ernstige slaapstoornissen, zoals slaapapneu.

Wat is artritis psoriatica?

Wat is artritis psoriatica

Voordat we ingaan op de details over hoe je beter kunt slapen als je artritis psoriatica hebt, is het belangrijk om een kort overzicht te geven met de basiskennis over deze aandoening. Artritis psoriatica is een aandoening die gewrichtspijn en zwelling combineert met psoriasis.

Psoriasis is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, schilferige vlekken op de huid en de hoofdhuid. Men schat dat er bij ongeveer 30% van de psoriasisgevallen sprake is van artritis psoriatica.

Er bestaan verschillende sub-types:

 • Symmetrisch: dit type artritis beïnvloedt dezelfde gewrichten aan beide zijden van het lichaam. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van reumatoïde artritis (RA).
 • Asymmetrisch: dit beïnvloedt een gewricht of gewrichten aan één kant van het lichaam. De patiënt kan ook last hebben van rode gewrichten.
 • Distaal interphalangeaal overheersend (DIP): dit beïnvloedt de gewrichten bij de nagels.
 • Spondylitis: dit betreft de wervelkolom en kan pijnlijke bewegingen veroorzaken.
 • Artritis psoriatica mutilans: één van de ernstigste vormen. Het kan hand- en voetvervormingen veroorzaken.

Symptomen van artritis psoriatica

De symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Ze kunnen zich zelfs met tussenpozen manifesteren. Ze zijn soms mild, maar bij anderen kunnen ze juist erger zijn.

De meestvoorkomende symptomen zijn:

 • Ontsteking en gevoeligheid van de gewrichten
 • Ochtendstijfheid
 • Spierpijn
 • Schilferige plekken op de huid
 • Schilferige hoofdhuid
 • Vermoeidheid
 • Stukgaan van de nagels bij het nagelbed
 • Roodheid van de ogen (conjunctivitis)

Artritis psoriatica en slaap

Vrouw met slaapproblemen

Volgens recente studies kunnen complicaties bij artritis psoriatica de slaapkwaliteit beïnvloeden. Uit een onderzoek dat in 2017 werd uitgevoerd, bleek dat 84% van de patiënten met artritis psoriatica een slechte slaapkwaliteit heeft. Symptomen kunnen de slaap namelijk aanzienlijk beïnvloeden zoals:

 • jeuk
 • pijn
 • stress

Hoewel het geen directe oorzaak voor slapeloosheid is, kunnen de bijwerkingen ervan de rustperiode beïnvloeden. Patiënten hebben moeite met slapen volgens een vast schema en hebben vaak verstoringen tijdens hun rust. Ze hebben ook een hoger risico op obstructieve slaapapneu.

Tips om je te helpen beter te slapen als je last hebt van artritis psoriatica

Om beter te slapen als je artritis psoriatica hebt, moet je een reeks strategieën implementeren. Je arts beveelt tijdens een controle waarschijnlijk als veel van deze tips aan.

1. Draag comfortabele kleding

Tips om beter te slapen

Katoenvezels zijn ademend en voorkomen daardoor huidongemakken. Hoewel het misschien niet relevant lijkt, kan het kiezen van geschikte kleding je helpen om beter te slapen als je artritis psoriatica hebt.

Kies ruime kleding van katoen of zijde om zo je huid droog te houden en ook de jeuk onder controle te houden. Deze materialen helpen huidirritatie te voorkomen terwijl je rust.

2. Probeer koude- en warmtetherapie

Temperatuurtherapie is een manier om de gewrichten te ontspannen voor het slapen gaan. Koude temperaturen werken het beste voor sommige mensen, terwijl anderen juist de voorkeur hebben aan warmere temperaturen. Probeer beide uit en kies de therapie die je het meest verlichting geeft. Als je wilt kun je ook koude en warme temperaturen afwisselen.

3. Hydrateer je huid

Hydrateer je huid

Het aanbrengen van crèmes en oliën voor het slapengaan zal helpen om je huid gehydrateerd te houden en ongemak te verminderen.

Een van de eenvoudigste stappen om je huidsymptomen dus onder controle te houden, is door je huid regelmatig te hydrateren. Als je symptomen ‘s nachts verergeren, moet je voor het naar bed gaan een moisturizer gebruiken. Kies natuurlijke alternatieven zoals kokosolie of sheaboter.

4. Gebruik ontspanningsmethoden

Yoga, meditatie en andere ontspanningstechnieken zijn uitstekende alternatieven die je kunnen helpen beter te slapen als je artritis psoriatica hebt. Deze therapieën bevorderen de ontspanning van de gewrichten en helpen de stress die je door de symptomen krijgt te verminderen. Je kunt het bijvoorbeeld 30 minuten voor het slapengaan doen.

5. Maak gebruik van aromatherapie

Aromatherapie om beter te slapen bij artritis psoriatica

Aromatherapie ontspant het lichaam. Je kunt de vruchten plukken van aromatherapie om de symptomen van vele aandoeningen te helpen verminderen. Dankzij de eigenschappen van sommige etherische oliën zijn het goede keuzes om de stress en andere ongemakken van artritis psoriatica te helpen verminderen.

Aromatherapie kan zelfs helpen om de pijn te verlichten. Zorg ervoor dat je etherische oliën gebruikt zoals:

 • Lavendel
 • Kamille
 • Munt
 • Citroen
 • Sandelhout
 • Rozemarijn

Tot slot, vergeet niet om met je arts te praten over je slaapproblemen. Het is namelijk erg belangrijk dat hij controleert of je lijdt aan andere problemen zoals obstructieve slaapapneu.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gladman, D. D., Antoni, C., Mease, P., Clegg, D. O., & Nash, O. (2005). Psoriatic arthritis: Epidemiology, clinical features, course, and outcome. In Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2004.032482
 • Ritchlin, C. T., Kavanaugh, A., Gladman, D. D., Mease, P. J., Helliwell, P., Boehncke, W. H., … Taylor, W. J. (2009). Treatment recommendations for psoriatic arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094946
 • Callis Duffin, K., Wong, B., Horn, E. J., & Krueger, G. G. (2009). Psoriatic arthritis is a strong predictor of sleep interference in patients with psoriasis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.10.059
 • Dhir, V., & Aggarwal, A. (2013). Psoriatic arthritis: A critical review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8302-6
 • Ian Y.H. Wong, Vinod Kumar Mozhikunnam Chandran, Suzanne Li, Dafna D Gladman. (2017). Sleep Disturbance in Psoriatic Disease: Prevalence and Associated Factors. The Journal of rheumatology. DOI:10.3899/jrheum.161330

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.