De sleutels tot het voorkomen van nachtelijke reflux

Nachtelijke reflux kan het moeilijk maken om in slaap te vallen. Gelukkig kun je het beheersen met enkele veranderingen van je levensstijl. Ontdek in dit artikel de beste tips.
De sleutels tot het voorkomen van nachtelijke reflux

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Duizenden mensen zijn voortdurend op zoek naar manieren om nachtelijke reflux te voorkomen. Hoewel deze aandoening op elk moment van de dag kan optreden, komt reflux of brandend maagzuur bij velen vaker ‘s nachts voor. Het kan zo in feite een trigger voor slaapstoornissen worden.

Reflux of gastro-oesofogeale refluxziekte wordt veroorzaakt door een verzwakking van de slokdarmsfincter, het deel van het lichaam dat normaal gesproken het maagzuur in de maag houdt en niet in de slokdarm en de mond omhoog laat komen. Als gevolg hiervan voelt de getroffen persoon een ongemakkelijk brandend gevoel of irritatie, die vaak gepaard gaat met:

 • pijn op de borst
 • brandend maagzuur
 • slikproblemen

Gelukkig is het in de meeste gevallen mild en leidt het niet tot ernstige complicaties. Het is echter raadzaam om alles te doen wat je kunt doen om de aandoening te voorkomen. Het kan namelijk zowel je slaap als de kwaliteit van je leven in het algemeen beïnvloeden.

Waarom heb ik last van nachtelijke reflux?

Vrouw met brandend maagzuur

Er zijn verschillende factoren die gerelateerd zijn aan de toename van reflux tijdens de nacht. Hieronder zullen we deze bespreken en daarna enkele tips delen die je kunnen helpen nachtelijke reflux te voorkomen.

 • Allereerst wordt het geassocieerd met zware en irriterende maaltijden, vooral als je die kort voor het slapengaan nuttigt. Omdat dit de spijsvertering belemmert en het lichaam zich ’s nachts in een horizontale positie bevindt, neemt de druk van de sluitspier van de slokdarm af en kan het maagzuur terug naar de slokdarm of de mond stromen.
 • Hetzelfde gebeurt wanneer je zeer warme dranken drinkt voor het slapengaan of als je in een verkeerde houding ligt.
 • Dit probleem treft ook rokers, mensen die last hebben van stress en mensen die ‘s nachts strakke pyjama’s dragen.

Daarom is de eerste stap bij het behandelen het verbeteren van je levensstijl. Je moet slechte gewoonten corrigeren die het kunnen veroorzaken of erger kunnen maken.

De sleutels tot het voorkomen van nachtelijke reflux

Verschillende maatregelen kunnen nachtelijke reflux helpen voorkomen, vooral wanneer het een terugkerend of ernstig probleem is. Hoewel het belangrijk is om je arts te raadplegen om te bepalen of er een onderliggende oorzaak voor de symptomen is, zijn deze aanbevelingen ook erg handig.

Vermijd te eten voordat je gaat slapen

Hoewel je niet naar bed moet gaan zonder avondeten, moet je ook niet vlak voor je naar bed gaat eten. De ideale gewoonte is om maximaal twee of drie uur voor je gaat slapen een lichte maaltijd te nuttigen. Op deze manier zullen de zure afscheidingen van je maag onder controle zijn voordat je naar bed gaat.

Beperk je consumptie van irriterend voedsel

Voedingsmiddelen die het zuurgehalte in je maag verhogen, kunnen de symptomen van nachtelijke reflux verergeren. Het is daarom raadzaam om de consumptie van de volgende voedingsmiddelen te beperken, vooral ‘s avonds:

 • tomaten
 • cafeïne
 • vleeswaren
 • gefrituurd voedsel
 • pittige gerechten
 • alcoholische dranken

Verhoog het hoofdeinde van je bed

Een van de beste dingen die je kunt doen om nachtelijke reflux te helpen voorkomen, is om met je romp licht verhoogd te slapen. Je zou daarom het hoofdeinde van je bed iets omhoog kunnen zetten om dit te bereiken. Wanneer je je lichaam namelijk in een horizontale positie plaatst, bevinden je maag en keel zich op dezelfde hoogte, waardoor maagzuur makkelijker terug kan stromen.

Slaap op je linkerkant

Op je linkerkant slapen

Op je linkerkant slapen kan nachtelijke reflux helpen verminderen. Vanwege anatomische redenen stelt op je rechterkant slapen de slokdarmsfincter meer bloot aan maagzuur, waardoor reflux kan ontstaan.

Ga afvallen

Patiënten met overgewicht en obesitas moeten afvallen om hun reflux onder controle te houden. Door de ophoping van vet rond de buik neemt de maagcompressie toe. Daardoor komt het maagzuur makkelijker in de slokdarm terecht.

Vermijd roken en drinken

Je zou niet moeten roken en geen alcohol moeten drinken als je last hebt van reflux, omdat deze gewoonten de symptomen kunnen verergeren.

Draag comfortabele kleding om nachtelijke reflux te voorkomen

Voor je comfort en je gezondheid is het ‘t beste om loszittende kleding te kiezen voor het slapengaan. Te strakke pyjama’s kunnen de intra-abdominale druk namelijk verhogen, waardoor maagzuur makkelijker in de slokdarm omhoog kan komen.

Houd stress onder controle

Yoga op het strand tegen reflux

Goed stressmanagement vermindert niet alleen het risico op nachtelijke reflux, maar bevordert ook een goede slaapkwaliteit. Voor dit doel bevelen we ontspanningstechnieken zoals aan zoals:

 • meditatie
 • yoga
 • lezen

Ga naar je huisarts

Als je symptomen aanhouden of verergeren ondanks het toepassen van deze aanbevelingen, dan is het het beste om je arts te raadplegen. Hij of zij zal de oorzaak en de beste behandeling kunnen bepalen.

Wat kun je innemen tegen nachtelijke reflux?

Naast het toepassen van de aanbevelingen die we in dit artikel hebben genoemd, kun je ook maagzuurremmers innemen om het ongemak van nachtelijke reflux te verlichten.

Dankzij de dubbele werking voorkomt het dat zuur in de slokdarm komt en bestrijdt het ‘t brandende gevoel. Ook neutraliseert het snel overtollig zuur in de maag. Lees altijd de instructies van welk medicijn dan ook en raadpleeg je apotheker.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.