10 vreemde symptomen van zure reflux

Misschien zal je ze toeschrijven aan andere aandoeningen, maar als je deze symptomen hebt, dan raden we je aan om hulp in te roepen van een specialist. Die zal controleren of je lijdt aan zure reflux en welke geschikte behandeling je kan volgen om het aan te pakken.
10 vreemde symptomen van zure reflux

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zure reflux of brandend maagzuur treedt op wanneer de inhoud van de maag, zoals voedsel, maagsappen of zuren, opstijgt in de slokdarm en komt tot in de mond.

Hoewel het niet altijd de mond bereikt, heeft het de neiging om de hele lengte van de slokdarm, ongeveer veertig centimeter, omhoog te gaan. Het kan een brandend gevoel of zuurheid veroorzaken.

Zure reflux treedt vooral op wanneer het lichaam gekanteld wordt of wanneer men gaat liggen na een overvloedige of vettige maaltijd. Het treedt het makkelijkst op tijdens de nacht wanneer je ligt te slapen. Als je last hebt van dit probleem, dan raden we aan om het hoofdeinde wat op te tillen om te slapen, in plaats van horizontaal te slapen.

Maagzuur is het meest voorkomende probleem, maar we zullen je in dit artikel over nog een aantal andere en vreemdere symptomen vertellen:

1. Meer speekselafscheiding door zure reflux

Overmatig speeksel door zure reflux

Dit is een van de eerste vreemde symptomen van zure reflux waarover we het willen hebben. Je zal overmatige speekselafscheiding ervaren. Dit kan gebeuren terwijl je aan het eten bent.

Wat gebeurt er precies? Je zal voelen dat de hoeveelheid speeksel groter is dan gewoonlijk. Dit is een mechanisme van de speekselklieren die zich voorbereiden om het voedsel dat je eet, beter te verteren.

2. Longontsteking

Als we praten over vreemde symptomen van zure reflux, dan is longontsteking toch een van de symptomen die je het minst verwacht.

 • Dit gebeurt omdat de maagzuren omhoog komen in de slokdarm. Ze veroorzaken niet alleen irritatie, maar in sommige gevallen kunnen ze ook de longen bereiken.
 • Wanneer dit gebeurt, kan je last krijgen van een longinfectie en een longontsteking ontwikkelen als resultaat van de zure reflux.

3. Borstpijn door zure reflux

Het derde vreemde symptoom van zure reflux wordt vaker geassocieerd met hartaanvallen dan met reflux. Maar in vele gevallen is de borstpijn te wijten aan zure reflux. Zelfs al is het niet ernstig, dan moet je toch naar het ziekenhuis gaan of naar de spoeddienst.

4. Een zure smaak in de mond

Zuurbranden

Wanneer maagzuren omhoog stijgen in de slokdarm, dan kunnen ze een zure smaak veroorzaken achter in de keel.

 • Die smaak blijft een paar uren aanwezig. Het tast vooral je smaak van voeding aan.
 • Sommige mensen associëren dit probleem met een gebrekkige mondhygiëne of leverproblemen, maar in plaats van met twijfels te blijven zitten, kan je beter laten controleren of je een van de andere vreemde symptomen van zure reflux ervaart.

5. Snurken en andere ademhalingsproblemen tijdens het slapen

Ervaar je problemen met je ademhaling? Vermeerderen ze of worden ze erger tijdens de nacht? Dan kan dit te wijten zijn aan zure reflux die ‘gefluit’ veroorzaakt terwijl het omhoog stijgt vanuit de maag.

Op dezelfde manier kunnen maagzuren de luchtwegen bereiken en irritaties en infecties veroorzaken die gepaard gaan met periodes van hoesten en ademnood tijdens de nacht.

6. Problemen met de vertering van voeding

Wanneer de zure reflux zich rustig houdt en gedurende een lange periode niet behandeld wordt, dan zullen de maagzuren littekens en brandwonden achterlaten in de slokdarm. Dit zal de doorgang van voeding aantasten, want je zal vervelende en onaangename gevoelens ervaren wanneer je eet.

 • Het gevoel dat het meest voorkomt, is dat je tijdens het slikken de indruk hebt of het gevoel hebt dat er iets in je slokdarm schuurt.
 • Zure en pikante voedingsmiddelen zullen de grootste problemen veroorzaken.
 • Om te vermijden dat dit een probleem wordt en dat je niet langer gevarieerd kan eten, moet je zure reflux zo vlug mogelijk behandelen.

7. Maagzuur

Maagzuur

Een ander vreemd symptoom van zure reflux treedt op wanneer de maagzuren in de slokdarm opstijgen. Het gevoel kan verschillen van persoon tot persoon en kan moeilijk vast te stellen zijn. Afhankelijk van de intensiteit zal je een licht ongemak ervaren of een intense pijn op de borst voelen.

8. Oprispingen

Dit is het gevoel dat ontstaat wanneer het zuur omhoog aan het stijgen is in de slokdarm. In sommige gevallen kan het braken veroorzaken.

Als het heel vaak optreedt, kan het het tandglazuur wegvreten en tandproblemen veroorzaken.

9. Indigestie

Bij deze indigestie ervaar je een ongemakkelijk gevoel in het bovenste deel van de maag. Soms is het pijnlijk en het is altijd aanwezig als een symptoom van zure reflux.

Sommige mensen ervaren de volgende dingen:

 • Een opgeblazen gevoel
 • Het gevoel te vol te zitten
 • Maagpijn
 • Boeren

Als je last hebt van deze symptomen, dan is het aangewezen om een arts te raadplegen en verdere complicaties zoals maagzweren of kanker te voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen: Hoe weet ik of ik een maagzweer heb?

10. Een droge hoest

Dit is het laatste vreemde symptoom van zure reflux. Het heeft de neiging om het gevoel te veroorzaken dat er een brok in de keel zit.

Dit is een erg vervelend gevoel. Je zal dus de nood voelen om heel vaak te hoesten of je keel vrij te maken.

Herken de vreemde symptomen van zure reflux

Indigestie door zure reflux

Heb je een of verschillende van deze symptomen bij jezelf of bij iemand in je buurt gemerkt? Dan raden we aan om de hulp van een specialist in te roepen. Je zal de nodige onderzoeken moeten ondergaan om vast te stellen of je zure reflux hebt.

Wanneer de diagnose op tijd gesteld wordt, dan is de behandeling eenvoudiger. Gewoonlijk zal het voldoende zijn om enkele gewoonten te veranderen of je dieet aan te passen, waarbij je bepaalde voedingsmiddelen zal moeten schrappen of toevoegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.