De gezondheid van het hart tijdens de menopauze

Met het begin van de menopauze zijn er meerdere risicofactoren die hartaandoeningen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om goede gewoontes te hebben voor een gezond hart.
De gezondheid van het hart tijdens de menopauze
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De menopauze veroorzaakt zelf eigenlijk geen hartaandoeningen. Bepaalde risicofactoren nemen echter toe wanneer vrouwen stoppen met menstrueren. Het eten van veel vette voedingsmiddelen, roken en andere ongezonde gewoontes kunnen ook van invloed zijn op de gezondheid van het hart.

Het risico op hartaandoeningen neemt toe naarmate mensen ouder worden, maar voor vrouwen kunnen de symptomen duidelijker zijn na het begin van de menopauze.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen de menopauze bereiken is 45 jaar. Dit stadium wordt wel perimenopauze genoemd. Tien jaar na het begin van de menopauze loopt het risico op hartaanvallen onder vrouwen op.

Men kan zeggen dat de hartkwaal de meest voorkomende doodsoorzaak van vrouwen is. Een op de drie volwassen vrouwen heeft één of andere vorm van een hartkwaal.

Het verband tussen menopauze en de gezondheid van het hart

Een vrouw doet aan meditatie

De menopauze treedt op wanneer een vrouw niet langer ongesteld wordt. Het is een natuurlijk proces dat vrouwen rond de leeftijd van 50 jaar ervaren, maar het kan ook eerder optreden.

Tijdens de menopauze stoppen de eierstokken met de productie van oestrogeen, een hormoon dat de menstruatiecyclus reguleert. Oestrogeen kan ook helpen om de wanden van de bloedvaten sterk en glad te houden.

De menopauze veroorzaakt op zich geen hartaandoeningen, maar het verhoogt wel bepaalde risicofactoren die kunnen leiden tot het ontstaan van hartaandoeningen. Tijdens de menopauze kan het zijn dat je de volgende symptomen ervaart:

 • hogere bloeddruk
 • hoger gehalte aan LDL (het slechte cholesterol)
 • lager gehalte aan HDL (het goede cholesterol)
 • hogere gehalte aan triglyceriden (een bepaald soort vet in het bloed)

Hoewel er een verband kan zijn tussen oestrogeen-spiegels en een lager risico op hart- en vaatziekten en beroerte (vóór de menopauze), raden artsen niet aan om oestrogeen te nemen om hart- en vaatziekten na de menopauze te voorkomen.

De symptomen van hartaandoeningen bij vrouwen

Een vrouw gebruikt een waaier tegen opvliegers

Het risico op hart- en vaatziekten wordt voor zowel mannen als vrouwen hoger naarmate ze ouder worden. Je zou zelfs kunnen denken dat bepaalde symptomen normaal zijn omdat je ouder wordt, maar dat is misschien niet het geval. Het is belangrijk dat je je huisarts bezoekt als je de volgende symptomen ervaart:

De symptomen van een hartaanval bij vrouwen en mannen kunnen verschillen. De meeste vrouwen hebben pijn op de borst, pijn in de armen of kortademigheid. Andere symptomen zijn over het algemeen mild en kunnen omvatten:

 • pijn op de borst of een druk die komt en gaat
 • zweten
 • misselijkheid
 • duizeligheid
 • pijn in de kaak, nek, arm of rug
 • overmatige vermoeidheid

Gezond blijven

Een vrouw doet aan pilates

Je kunt het risico op hart- en vaatziekten op oudere leeftijd helpen verminderen door vanaf jonge leeftijd gezonde gewoontes aan te nemen. Hier zijn een paar aanbevelingen om je hart gezond te houden:

 • Kies voor vezelrijke, gezonde voeding (zoals volkoren producten) en vermijd zout, suiker en ultrabewerkt voedsel waar dat maar mogelijk is.
 • Verse groenten en fruit, magere eiwitten en magere melkproducten kunnen een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van het hart.
 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. De American Heart Association beveelt ten minste 30 minuten gematigde activiteit per dag aan, zoals wandelen, fietsen, dansen of tuinieren, en dat minstens vijf dagen per week.
 • Stop met roken en het gebruik van tabaksproducten. Het maakt niet uit hoe lang je al rookt, het is nooit te laat om te stoppen.
 • Ga op zoek naar gezonde manieren om met stress om te gaan. Zoek een hobby die je leuk vindt en probeer bijvoorbeeld meditatie of yoga om te ontspannen.
 • Ga zo nodig op zoek naar een behandeling voor depressie. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen van middelbare leeftijd met een depressie twee keer zoveel kans hebben op een beroerte.
 • Ga regelmatig naar je huisarts. Controle helpt je om de risicofactoren in de gaten te houden, je de ruimte te geven om over de symptomen te praten en je vroegtijdig te laten behandelen.

Conclusie

De menopauze is geen ziekte. Het is een natuurlijke fase in de levenscyclus van een vrouw. Het is belangrijk dat vrouwen hun gezondheid in de gaten houden als ze de menopauze naderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Reid, R., Abramson, B. L., Blake, J., Desindes, S., Dodin, S., Johnston, S., … Soares, C. N. (2014). Managing Menopause. Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada. https://doi.org/10.1016/S1701-2163(15)30487-4
 • World Health Organization. (2009). Global Health Risks: Mortality and burden of disease attributable to selected major risks. Geneva. https://doi.org/10.2471/BLT.09.070565
 • Stockburger, S. J., & Omar, H. A. (2016). Women’s health. In Health Care for People with Intellectual and Developmental Disabilities Across the Lifespan. https://doi.org/10.1007/978-3-319-18096-0_108
 • Gold, E. B., Bromberger, J., Crawford, S., Samuels, S., Greendale, G. A., Harlow, S. D., & Skurnick, J. (2001). Factors associated with age at natural menopause in a multiethnic sample of midlife women. American Journal of Epidemiology. https://doi.org/10.1093/aje/153.9.865

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.