Huismiddeltjes tegen cafeïne-ontwenning

Je moet weten dat er naast koffie ook andere cafeïnehoudende dranken zijn die je uit je dieet zou moeten verwijderen. Ontdek in dit artikel enkele tips om cafeïne-ontwenning te bestrijden.
Huismiddeltjes tegen cafeïne-ontwenning

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Koffie beïnvloedt de hersenen omdat het een gevoel van constante alertheid produceert. Dit komt omdat het het centrale zenuwstelsel stimuleert. Het verwijderen van cafeïnehoudende dranken uit je dieet kan leiden tot cafeïne-ontwenning. Dit kan onder andere het volgende veroorzaken:

 • slaperigheid
 • geïrriteerdheid
 • hoofdpijn
 • concentratiestoornissen
 • neerslachtigheid

In dit artikel zullen we enkele goede oplossingen bespreken die je zullen helpen dit probleem aan te pakken.

De voordelen van het minderen van koffie

De voordelen van het minderen van koffie

Koffie-gerelateerde ontwenningsverschijnselen kunnen prikkelbaarheid en hoofdpijn veroorzaken, naast andere symptomen. Het drinken van minder cafeïne is echter op veel manieren goed voor je.

 • Als je bijvoorbeeld koffie uit je dieet weglaat, kan dit leiden tot gewichtsverlies. Bepaalde cafeïnehoudende dranken bevatten namelijk lege calorieën en bevorderen mogelijk de vetophoping.
 • Ook kan het maagzuur verminderen. De zuurgraad van koffie wordt namelijk geassocieerd met verstoring van de spijsvertering, indigestie en onbalans in de darmflora.
 • Bovendien kunnen je stressniveaus verminderen omdat cafeïne de catecholamines zoals adrenaline verhoogt. Dit zijn stress-gerelateerde hormonen.

De beste huismiddeltjes tegen cafeïne-ontwenning

Om te stoppen met het drinken van koffie zonder aan de onaangename ontwenningsverschijnselen te lijden, raden we je aan om de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt geleidelijk aan met 25% te verminderen.

Op deze manier manier kun je je consumptie geleidelijk verminderen, totdat je helemaal stopt met het drinken ervan. Om je te helpen kun je de volgende middeltjes proberen om je verslaving snel te overwinnen.

1. Kokoswater

Kokoswater kan helpen tegen cafeïne-ontwenning

Kokoswater kan je helpen bij cafeïne-ontwenning. Dit is een voedzame en zeer gezonde drank. Het bevat namelijk enzymen die helpen het lichaam te reinigen, evenals elektrolyten die de energie helpen verhogen en voedingsstoffen aanvullen.

Het zou ook helpen om traagheid van je lichaam en een trage geest te helpen voorkomen, waardoor je energiek blijft. Het helpt ook de vermoeidheid die veroorzaakt is door cafeïne-ontwenning te bestrijden.

De consumptie van kokoswater heeft zeer vergelijkbare effecten als die van een sportdrank op het gebied van hydratatie en zorgt dat je minder last hebt van klachten zoals:

 • misselijkheid
 • ongemak
 • een opgeblazen gevoel

2. Prebiotische dranken

Twee goede voorbeelden zijn yoghurt en sojamelk. Er zijn ook voedingssupplementen met prebiotica die dezelfde voordelen bieden.

 • Deze dranken bevorderen de groei van de darmflora, waardoor je spijsvertering verbetert.
 • Ze stimuleren het immuunsysteem om het lichaam te ontdoen van gifstoffen en bestrijden ook de symptomen van cafeïne-ontwenning.
 • Ze helpen op die manier ook de darmen van residu te ontdoen.

3. Gemberthee

Beroemd om zijn onderscheidende aroma en pittige smaak, is gemberthee een natuurlijke remedie die de spijsvertering helpt te stimuleren. Daardoor kan het lichaam voedsel sneller afbreken.

 • Een van de voordelen is dat het de regulering van de bloedsuikerspiegel zou helpen te stimuleren. Daardoor houdt het, naast dat het je glucose helpt te reguleren, je ook gedurende langere tijd alert.
 • Het zorgt ook voor een regelmatige stoelgang, waardoor het risico op diarree, die door cafeïne wordt veroorzaakt, verminderd.
 • Een ander voordeel is dat het geheugenproblemen zou verminderen en de gemoedstoestand helpt te verbeteren.

4. Pepermuntthee

Pepermunt is heel goed voor je lichaam. Als het gaat om ontwenningsverschijnselen gerelateerd aan cafeïne, kan pepermuntthee helpen om klachten te verlichten zoals:

 • misselijkheid
 • hoofdpijn
 • stress

Regelmatige consumptie ervan verlicht spanning en onrust. Het zorgt namelijk voor een staat van ontspanning die de geest helpt te kalmeren wanneer je nerveus of juist sloom bent. Het is daarom een goed idee om een kopje muntthee te drinken als je de effecten voelt van cafeïne-ontwenning.

5. Knoflookthee tegen cafeïne-ontwenning

Teentjes knoflook als huismiddel

Knoflookthee zou ook kunnen helpen bij ontwenningsverschijnselen van cafeïne. Erkend als een uitstekend natuurlijk antibioticum, consumeren mensen knoflookthee om bijvoorbeeld hun risico op verkoudheden te verminderen en hun immuunsysteem te versterken.

Wat maar weinig mensen weten is dat het ook cafeïne-ontwenning helpt te bestrijden. Het wekt namelijk een gevoel van kalmte op.

Net als prebiotische dranken, maakt knoflookthee een natuurlijke stoelgang beter mogelijk en ontdoet het het lichaam van gifstoffen die ziekten kunnen veroorzaken. Drink het twee keer per week en je zult snel resultaten zien.

6. Kamillethee

Kamille is een kruid afkomstig uit West-Europa dat wordt gekenmerkt door zijn aroma en licht bittere smaak. Het heeft veel fysieke gezondheidsvoordelen daar het kalmerende en antispasmodische eigenschappen heeft. Ook is het goed voor de spijsvertering en werkt het winderigheid tegen.

Kamillethee zou ook helpen stress en nervositeit te verlichten. Daarom is het perfect bij cafeïne-ontwenning omdat het je energieniveaus onder controle houdt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.