Oorzaken van endometriose tijdens de menopauze

Het is heel gebruikelijk dat de symptomen van endometriose verdwijnen tijdens de menopauze. Er zijn echter ook veel gevallen waarin ze niet alleen blijven bestaan, maar ook verergeren.
Oorzaken van endometriose tijdens de menopauze

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Endometriose verdwijnt vaak tijdens de menopauze, maar soms blijft het rondhangen en kan het ernstig worden. Elk geval ontwikkelt zich op zijn eigen unieke manier, dus een vrouw die aan deze aandoening lijdt, heeft persoonlijke medische aandacht nodig om ermee om te gaan.

Endometriose is de aanwezigheid van endometriumweefsel buiten de holte van de baarmoeder, waar het meestal wordt aangetroffen. Het is een chronische pijnlijke aandoening die een leven lang aanwezig kan zijn. Het artikel van vandaag beschrijft de symptomen en mogelijke behandelingen.

Wat is endometriose?

Het endometriumweefsel of endometrium wordt gewoonlijk dikker en bloedt bij elke menstruatiecyclus. Als een vrouw endometriose heeft, gedragen sommige weefsels zich echter alsof ze endometriaal zijn. Jammer genoeg kunnen deze weefsels het lichaam echter niet verlaten.

Wat in deze gevallen gebeurt, is dat het weefsel vast komt te zitten. Als gevolg hiervan gaat het uiteindelijk irriteren, vormt het bindweefsel en blijven de weefsels en organen in het bekkengebied aan elkaar plakken. Het verhoogt daardoor ontstekingen en pijn.

Deze aandoening treft specifiek de eierstokken, het bekkenweefsel en de eierstokken (Engelse link). In sommige gevallen kan het ook invloed hebben op de ligamenten en het peritoneale oppervlak, evenals op de darmen en de blaas.

Vaak verdwijnen de symptomen van deze ziekte tijdens de menopauze. Dit komt doordat de hormonale prikkels van de menstruatiecyclus niet meer aanwezig zijn en daardoor het ectopisch endometriumweefsel ofwel afneemt of geheel verdwijnt. De symptomen kunnen echter terugkeren als een vrouw hormoonvervangers gebruikt.

Oorzaken van endometriose tijdens de menopauze

Endometriose tijdens de menopauze

Het lichaam van vrouwen stopt met de productie van oestrogenen (de hormonen die verband houden met de ontwikkeling van endometriose) rond de leeftijd van 50 jaar. Deze hormonale verandering vermindert de symptomen van deze aandoening.

Er zijn echter veel gevallen waarin deze aandoening niet verdwijnt met de komst van de menopauze (Engelse link). Zo kan een vrouw licht bloedverlies blijven ervaren dat fibromen vormt in de eierstok, eileiders, enzovoort.

Bovendien is endometriose tijdens de menopauze gecompliceerder. Medicatie werkt in deze gevallen niet en de symptomen zijn ernstiger. Om deze reden kunnen vrouwen in deze situatie kiezen voor een chirurgische ingreep.

Mogelijke behandelingen

Men kan endometriose behandelen met hormonen of een operatie. Het hangt allemaal af van de specifieke locatie van de weefsels. Farmacologische behandeling is het meest aan te raden, in de meeste gevallen om pijn te verminderen.

Deze ziekte vereist speciale zorg tijdens de menopauze. Onthoud dat hormoonvervangende therapie meer pijn in het bekkengebied en zelfs bloeding kan veroorzaken.

Je moet dus rekening houden met de voor- en nadelen van deze therapeutische opties op het moment van je consult met de gynaecoloog. In het geval van omvangrijke endometriose is een chirurgische behandeling aan te raden. De meest gebruikte procedures zijn:

  • Laparoscopieën proberen littekens te verwijderen of beschadigd weefsel te verbranden, zonder de gezonde delen te verwijderen.
  • Laparotomie is een grote chirurgische ingreep om het gehele baarmoederslijmvlies te verwijderen.
  • In de meest ernstige gevallen moet een chirurg een hysterectomie uitvoeren en de baarmoeder verwijderen. Dit is echter zeldzaam.
Een chirurgische ingreep is wellicht nodig bij endometriose

Nuttige informatie over endometriose tijdens de menopauze

Endometriose is een goedaardige aandoening die in de overgrote meerderheid van de gevallen niet tot kanker leidt. Vaak manifesteert het zich nadat de menstruatie begint en duurt het gedurende de vruchtbare cyclus van een vrouw.

Onthoud dat er meldingen zijn van premenarchale meisjes met deze aandoening en ook gevallen van endometriose tijdens en na de menopauze. Zoals je kunt zien, zijn er geen vaste richtlijnen voor deze aandoening.

Sommige mensen denken dat de ziekte genetische, familiale en omgevingsfactoren kan omvatten. Endometriose kan de vruchtbaarheid van een vrouw verlagen, aangezien de verdikking van het baarmoederslijmvlies de komst van sperma in de eicel verhindert.

Raadpleeg je gynaecoloog als je symptomen hebt die je voor deze aandoening kunnen waarschuwen. Alleen je arts kan de beste behandeling voor jouw individuele specifieke behoeften bepalen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parasar P, Ozcan P, Terry KL. Endometriosis: Epidemiology, Diagnosis and Clinical Management. Curr Obstet Gynecol Rep. 2017;6(1):34-41. doi:10.1007/s13669-017-0187-1
  • Shah D. Postmenopausal endometriosis: An enigma revisited. J Midlife Health. 2014;5(4):163-164. doi:10.4103/0976-7800.145189
  • Patóloga, A. A. L. N. M., de Anatomía, E. E. C., & Di Loreto, F. P. D. V. (2010). MENOPAUSIA: generalidades, fisiopatología de las alteraciones endometriales, cardíacas y óseas. ENDOMETRIO DISFUNCIONAL: tipos, características anatomopatológicas.
  • Gemmell LC, Webster KE, Kirtley S, Vincent K, Zondervan KT, Becker CM. The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review. Hum Reprod Update. 2017;23(4):481-500. doi:10.1093/humupd/dmx011
  • Secosan C, Balulescu L, Brasoveanu S, et al. Endometriosis in Menopause-Renewed Attention on a Controversial Disease. Diagnostics (Basel). 2020;10(3):134. Published 2020 Feb 29. doi:10.3390/diagnostics10030134
  • Rafique S, Decherney AH. Medical Management of Endometriosis. Clin Obstet Gynecol. 2017;60(3):485-496. doi:10.1097/GRF.0000000000000292
  • Morotti M, Remorgida V, Venturini PL, Ferrero S. Endometriosis in menopause: a single institution experience. Arch Gynecol Obstet. 2012;286(6):1571-1575. doi:10.1007/s00404-012-2473-5
  • L.C. Gemmell, K.E. Webster, S. Kirtley, K. Vincent, K.T. Zondervan, C.M. Becker, The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review, Human Reproduction Update, Volume 23, Issue 4, July-August 2017, Pages 481–500, https://doi.org/10.1093/humupd/dmx011

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.