Een hysterectomie: welke soorten zijn er?
Wanneer een chirurg de baarmoeder van een vrouw moet verwijderen, spreekt men van een hysterectomie. Hierbij kan de arts uit verschillende opties kiezen waarbij de keuze altijd is gebaseerd op de medische geschiedenis van de patiënt en haar gezondheidstoestand.
Het is belangrijk dat de vrouw ook meebeslist welk type hysterectomie ze verkiest. Ze moet begrijpen dat iedere methode verschillende gevolgen zal hebben.
Een hysterectomie laten doen is een moeilijke beslissing. Hoewel er duidelijke indicaties voor zijn en het onvermijdelijk is bij bepaalde ziekten, is het nooit een aangename optie.
Een hysterectomie houdt in dat een arts de baarmoeder uit het lichaam van een vrouw verwijdert. Zodra de arts de operatie heeft uitgevoerd, welk type het ook is, verliest de vrouw haar vermogen om voort te planten. Ze kan in de toekomst niet meer zwanger worden.
Dit is de reden waarom de meeste landen specifieke wetgeving hebben omtrent dit onderwerp, zodat vrouwen hun volledige en geïnformeerde toestemming moeten geven. Geen enkele arts kan een hysterectomie uitvoeren zonder toestemming van de patiënt.
Indicaties voor een hysterectomie
Zoals we eerder al vermeldden, is een hysterectomie in veel gevallen onvermijdelijk. Helaas kunnen sommige ziekten alleen worden behandeld door de baarmoeder te verwijderen.
Voordat we de verschillende soorten behandeling bespreken, moeten we eerst de meest voorkomende redenen bespreken waarom deze ingreep nodig kan zijn.
Baarmoederkanker
Deze ziekte is de meest voorkomende reden waarom vrouwen een hysterectomie nodig hebben. Hoewel er opties voor chemotherapie en radiotherapie bestaan, kan het nodig zijn het orgaan te verwijderen.
Helaas zijn er soms geen andere behandelingen en moeten artsen een levensreddende operatie uitvoeren. Hoewel de behandeling van baarmoederkanker de laatste jaren sterk is verbetert, is een hysterectomie de enige optie als:
- de ziekte pas in een vergevorderd stadium wordt ontdekt.
- andere behandelingen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.
Baarmoederverzakking
Men spreekt van een baarmoederverzakking wanneer de baarmoeder uit de normale positie verzakt, wat diverse symptomen en ongemak veroorzaken kan bij vrouwen.
Als de verzakking niet ernstig is, kan deze soms worden hersteld door middel van andere chirurgische procedures. Maar als het de kwaliteit van leven beïnvloedt, is een hysterectomie een optie.
Leiomyoom
Een baarmoederleiomyoom is in wezen een tumor van spier- en vezelweefsel die zich ontwikkelt in de baarmoederwand. Het zorgt ervoor dat het orgaan vervormt en soms kunnen er pijnlijke en hevige bloedingen optreden. Het verwijderen van de baarmoeder is hiervoor niet de eerste keuze van behandeling, maar zou nodig kunnen zijn.
Endometriose
Dit is wanneer endometriumweefsel buiten de baarmoeder groeit. Het is normaal om deze cellen in de baarmoeder te vinden. Buiten de baarmoeder kunnen ze echter klachten geven.
De symptomen en mogelijke behandelingen zijn zeer gevarieerd. Maar als conservatieve methoden falen, moet er een radicale hysterectomie worden uitgevoerd, waarbij bijna alle vrouwelijke geslachtsorganen worden verwijderd.
Lees ook eens:
Wat je moet weten over baarmoederpoliepen
De gevolgen van een hysterectomie
Na elke soort hysterectomie zal een vrouw niet meer kunnen menstrueren. Dit betekent dat ze stopt met menstrueren als de vrouw nog in haar vruchtbare leeftijd is. De ingreep leidt dan tot een vroegtijdige menopauze.
Zonder menstruatie kan de vrouw ook niet zwanger worden. Als een vrouw al in de menopauze zit kan ze echter ook een hysterectomie ondergaan. In die gevallen is de vrouw al onvruchtbaar dus wat dat betreft maakt het niet uit.
Er bestaat een hysterectomie-variant waarbij de eierstokken behouden blijven en waardoor de hormonale processen behouden blijven. Hoewel de menopauze in deze gevallen niet onmiddellijk plaatsvindt, is het perimenopauze stadium vervroegd.
Vrouwen die een gedeeltelijke hysterectomie hebben ondergaan, moeten doorgaan met regelmatige cervicale screenings. De baarmoederhals blijft onaangetast bij dit type ingreep, wat betekent dat kanker door het humaan papillomavirus nog steeds kan voorkomen.
Soorten hysterectomie
We zullen je nu vertellen over de verschillende soorten ingrepen die beschikbaar zijn. Toegangsroutes en technieken moeten worden vastgesteld door de chirurg. De keuzemogelijkheden hierbij zijn onder andere:
- operatie via de buikwand of de vagina.
- een traditionele incisie of een laparoscopie.
De arts kan daarnaast kiezen uit verschillende opties, die afhankelijk zijn van het ziekteproces en de wensen van de patiënt. De verschillende opties zijn:
- Totaal: een totale hysterectomie, ook wel een eenvoudige hysterectomie genoemd. De chirurg verwijdert de hele baarmoeder uit het lichaam van de vrouw maar laat de eierstokken en eileiders intact.
- Subtotaal: bij deze ingreep blijft de baarmoederhals intact en verwijdert de chirurg alleen het bovenste deel van de baarmoeder. Ook hier blijven de eileiders en eierstokken intact.
- Radicaal: dit is de meest agressieve soort hysterectomie. Hier verwijdert de chirurg zowel de hele baarmoeder als de eierstokken en de eileiders. Na de operatie stopt de menstruatie en begint de menopauze.
Samengevat
Er zijn dus verschillende mogelijkheden om een hysterectomie uit te voeren. De arts zal voor de individuele situatie de beste aanpak adviseren. Het is echter altijd aan de vrouw om al dan niet toestemming te geven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sikora Szczesniak DL., Szcesniak G., Szatanek M., Sikora W., Clinical analysis of 52 obstetric hysterectomies. Ginekol Pol, 2016. 87 (6): 460-6.
- Brandsborg B., Nikolajsen L., Chronic pain after hysterectomy. Curr Opin Anaesthesiol, 2018. 31 (3): 268-273.
- Palmero FJ., Expósito ME., Pérez OF., Pérez AM., et al., Rev Cubana Cir, 2011.