Wat je moet weten over baarmoederpoliepen

In de meeste gevallen veroorzaken baarmoederpoliepen geen symptomen. Hoewel ze bijna altijd goedaardig zijn, kan ongeveer 1% van de gevallen een kwaadaardige aandoening worden. Wil je hier meer over weten?
Wat je moet weten over baarmoederpoliepen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

In dit artikel gaan we je alles vertellen dat je over baarmoederpoliepen moet weten. Baarmoederpoliepen zijn uitsteeksels die in de binnenwand van de baarmoeder groeien. Ze kunnen verschillende afmetingen hebben, variërend van een paar millimeter tot meerdere centimeters. Sommige kunnen zelfs de grootte van een golfbal bereiken.

Deskundigen weten nog niet hoe wijdverbreid baarmoederpoliepen zijn. Dit komt omdat ze in veel gevallen geen symptomen veroorzaken. Dat is de reden dat vrouwen hun artsen niet raadplegen. Deskundigen schatten echter dat de prevalentie tussen 10 en 24% van het totale aantal vrouwen wereldwijd ligt.

Ze komen het meest voor bij vrouwen van tussen de 40 en 65 jaar. Toch zijn er zelfs gevallen van baarmoederpoliepen bij 12-jarige meisjes en 81-jarige vrouwen. Ze kunnen daarom op elke leeftijd verschijnen.

Wat je moet weten over baarmoederpoliepen: wat zijn het?

Vrouw met pijn aan haar baarmoeder

Baarmoederpoliepen komen vaak voor bij vrouwen die de menopauze naderen. In dit opzicht is hun vorming een van de oorzaken van postmenopauzale bloeding. Het zijn kleine gezwellen in de binnenwand van de baarmoeder.

Deze wand wordt het endometrium genoemd, daarom worden ze ook wel ‘endometriale poliepen’ genoemd. Ze komen voor als gevolg van celproliferatie en de daaruit voortvloeiende groei van het endometrium (Engelse link).

Een vrouw kan een of meer baarmoederpoliepen hebben. Ze blijven meestal in dit orgaan, maar glippen soms door de baarmoederhals naar de vagina. Ze komen vaker voor bij vrouwen die de menopauze naderen of die er al doorheen zijn gegaan.

De overgrote meerderheid van de baarmoederpoliepen is goedaardig. Slechts 0,5 tot 1% van hen is kwaadaardig. Over het algemeen zijn kwaadaardige poliepen degene die na de menopauze optreden, een grootte hebben van meer dan 2,5 centimeter en postmenopauzale bloedingen veroorzaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Oorzaken, behandeling en symptomen van menorragie

Symptomen en diagnose

De meeste baarmoederpoliepen veroorzaken geen symptomen en worden meestal tijdens een routineonderzoek gedetecteerd. Als er symptomen zijn, dan omvatten deze meestal het volgende:

  • Abnormale bloeding. Zeer zware bloeding die losstaat van de menstruatie. Met andere woorden, het treedt op na de menopauze (metrorragie) of na de seks.
  • Onvruchtbaarheid: de moeilijkheid of het onvermogen om zwanger te worden, kan met deze aandoening verband houden.
  • Abortus.
  • Pijn: dit gebeurt wanneer de poliepen naar de vagina gaan.

Medische professionals diagnosticeren baarmoederpoliepen door middel van verschillende tests, deze test kunnen onder andere de volgende tests omvatten:

  • Transvaginale echografie. Dit wordt gedaan door een staafvormig apparaat in de vagina te brengen. Dit creëert dan een beeld door middel van geluidsgolven.
  • Hysteroscopie. Een flexibele, dunne, verlichte buis wordt dan in de vagina en baarmoederhals ingebracht. Hierdoor kunnen medische professionals de binnenkant van het orgaan zien.
  • Biopsie van het endometrium. Uitgevoerd met een zuigkatheter. De medische professional neemt een monster dat vervolgens in een laboratorium wordt onderzocht. Het heeft echter geen honderd procent betrouwbaarheid.

Oorzaken van baarmoederpoliepen

Baarmoeder en eierstokken

Tot op heden is er geen duidelijke reden om het verschijnen ervan te verklaren. Er zijn echter verschillende risicofactoren geïdentificeerd. De wetenschap weet dus niet waarom ze zich manifesteren.

Er zijn hypothesen voorgesteld over hun mogelijke genetische, hormonale en andere oorsprong. Tot dusver zijn er echter geen sluitende resultaten. Toch hebben experts ontdekt dat er enkele risicofactoren zijn. Het zijn onder andere de volgende:

  • Hoge oestrogeenspiegels.
  • Het gebruik van tamoxifen: dit is een medicijn dat artsen aangeven voor borstkanker en het verhoogt het risico op de vorming van baarmoederpoliepen.
  • Postmenopauzale hormoontherapie.
  • Obesitas.
  • Hypertensie.
  • Andere ziekten – Lynch-syndroom, Cowden-syndroom en andere zeldzame ziekten worden met hun ontwikkeling geassocieerd.

Andere interessante gegevens

De gebruikelijke behandeling voor deze aandoening is chirurgische verwijdering of poliepectomie (Engelse link). Deze procedure wordt dan uitgevoerd door baarmoeder curettage of schrapen of door chirurgische resectie door hysteroscopie.

Deze laatste methode is de veiligste en meest effectieve. Experts stellen dat medische professionals in de volgende gevallen een operatie moeten uitvoeren onder andere:

  • Symptomatische premenopauzale vrouwen.
  • Asymptomatische premenopauzale vrouwen met poliepen met een diameter van meer dan 1,5 centimeter.
  • Symptomatische en asymptomatische postmenopauzale vrouwen.

In gevallen waarin de poliepen ontstaan door de inname van tamoxifen, moeten de medische professionals elke specifieke situatie zorgvuldig bestuderen. In dit verband is de aanbeveling dat alle vrouwen periodiek naar hun gynaecoloog gaan om eventuele problemen op te sporen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ralph, C., Zajer, C., De Petris, V., Gejman, R., & Cuello, M. (2014). Pólipo endometrial, una causa infrecuente de sangrado genital anormal en la adolescencia. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(4), 305-310.
  • Kent A. Endometrial polyp investigation. Rev Obstet Gynecol. 2009;2(3):201.
  • Nijkang NP, Anderson L, Markham R, Manconi F. Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment. SAGE Open Med. 2019;7:2050312119848247. Published 2019 May 2. doi:10.1177/2050312119848247
  • Kanthi JM, Remadevi C, Sumathy S, Sharma D, Sreedhar S, Jose A. Clinical Study of Endometrial Polyp and Role of Diagnostic Hysteroscopy and Blind Avulsion of Polyp. J Clin Diagn Res. 2016;10(6):QC01–QC4. doi:10.7860/JCDR/2016/18173.7983
  • Lieng M, Istre O, Qvigstad E. Treatment of endometrial polyps: a systematic review. 2010. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK79302/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.