Tips voor de veranderingen tijdens de menopauze 

Naarmate je ouder wordt, verandert je lichaam. Deze tips om de fysieke en psychologische veranderingen van de menopauze te verlichten helpen de overgang naar de menopauze op de best mogelijke manier te laten lopen.
Tips voor de veranderingen tijdens de menopauze 

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

“Ik voel me overstuur, depressief en prikkelbaar.” Dit is een van de typische zinnen die vrouwen zeggen als ze de menopauze hebben bereikt. Deze vrouwen ervaren vaak lichamelijke veranderingen tijdens de menopauze waarvan ze niet weten wat ze er aan moeten doen.

Gedurende deze periode zijn er een reeks hormonale onevenwichtigheden die vele gevolgen kunnen hebben. Ook zijn de fysiologische veranderingen merkbaar. In dit artikel zullen we bekijken hoe we het best om kunnen gaan met de veranderingen tijdens de overgang.

Perimenopauze en menopauze

Hormonale veranderingen bij vrouwen kunnen zowel emotionele als psychologische veranderingen veroorzaken. De menopauze verschijnt gemiddeld één jaar na de laatste menstruatiecyclus van een vrouw. Daarvoor is er sprake van een peri-menopauze.

Dit is een fase waarin het lichaam minder hoeveelheden oestrogeen en progesteron begint te produceren , waardoor het vermogen van een vrouw om zwanger te worden vermindert. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 50 jaar.

Tijdens deze periode beginnen de overgangsklachten te verschijnen, die vaak bestaan ​​uit opvliegers en nachtelijk zweten. Ook kan een vrouw andere problemen ervaren zoals:

 • slaapproblemen
 • verhoogde urineweginfecties
 • incontinentie
 • een grotere hoeveelheid lichaamsvet rond de taille
Perimenopauze en menopauze

Gevoelens van eenzaamheid, stemmingswisselingen, perioden van verdriet en woede zijn problemen die zonder verklaring verschijnen. In sommige gevallen kunnen ze een laag zelfbeeld veroorzaken.

Dit zijn de emotionele veranderingen die verband houden met de fysieke veranderingen van het lichaam die tijdens de menopauze plaatsvinden. Bovendien kunnen vrouwen problemen ondervinden met hun geheugen en concentratie.

 • Als een vrouw melancholisch, prikkelbaar of depressief is, zullen deze gevoelens tijdens deze fase van het leven toenemen.
 • Andere vrouwen zullen geen grote veranderingen ervaren tijdens de menopauze.
 • Voor sommige vrouwen kunnen deze veranderingen hun leven juist gemakkelijker maken.

Een hormonale relatie met bijwerkingen

De relatie tussen oestrogeen en andere vrouwelijke hormonen en de synthese van dopamine, serotonine en oxytocine heeft bepaalde effecten. Deze neurotransmitters zijn betrokken bij het beheersen van emoties en zijn gerelateerd aan psychiatrische en psychische stoornissen.

Dit creëert een duidelijk verband tussen gevoelens van prikkelbaarheid, afnemende gezondheid, verdriet, stress of angst. Dit soort gevoelens treft 70% van de vrouwen die in de menopauze zijn en kunnen zes maanden tot twee jaar duren.

Enkele tips om de symptomen van de menopauze te verlichten

Enkele tips om de symptomen van de menopauze te verlichten

Zonnebrandmiddelen en dagelijkse hygiëne

Om de impact van een verminderde hoeveelheid oestrogeen – een van de vele veranderingen tijdens de menopauze – op de huid aan te pakken, zijn er verschillende opties.

Allereerst is het noodzakelijk om iedere dag een goede zonnebrandcrème te gebruiken die geschikt is voor het type huid dat je hebt.

Bovendien is je dagelijkse hygiëne van essentieel belang, evenals het gebruik van producten om de functie van de huidbarrière te herstellen. Dit minimaliseert het verschijnen van:

 • rimpels
 • een droge huid
 • slapheid van de huid

Huidveroudering is ook gekoppeld aan genetica en omgevingsfactoren. Daarom is het raadzaam om je dieet te verbeteren en te voorkomen dat je wordt blootgesteld aan vervuiling, zonnestraling en tabak tijdens deze levensfase.

Hoe verandert je lichaam?

Gedurende deze periode vindt er over het algemeen een herverdeling van lichaamsvet plaats. Je heupen veranderen en sommige vrouwen kunnen in dit gebied aankomen. Andere vrouwen ervaren juist een afname van vet in dit gebied, maar een toename rond de taille.

Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, peulvruchten en groenten, evenals dagelijkse lichaamsbeweging kunnen helpen om ongezonde gewichtstoename te voorkomen.

Een van de problemen die vaak in deze levensfase wordt vastgesteld is osteoporose. De breekbaarheid van botten neemt toe, vooral in de heupen, polsen en wervels van de wervelkolom. Daardoor zal bij een val gemakkelijk een fractuur kunnen ontstaan.

Dat is de reden waarom het wordt aanbevolen om te zorgen voor een goede calciuminname, bijvoorbeeld door voldoende zuivelproducten te consumeren. Ook is het noodzakelijk om minstens 20 minuten per dag buiten te zijn, bij voorkeur lopend met onbedekt gezicht en blote handen.

Meer medische controle en minder zout

minder zout

Door gebruik te maken van regelmatige medische controles en een gezonde levensstijl kun je een aantal van de de negatieve veranderingen die tijdens de menopauze plaatsvinden voorkomen of verminderen.

Preventie tijdens de peri-menopauze is essentieel, omdat anders het risico op cardiovasculaire problemen kan toenemen wat vervolgens kan leiden tot een verhoogde bloeddruk.

Bovendien kan het cholesterolgehalte stijgen en kan diabetes ontstaan. Er is ook een grotere kans op hartaanvallen en cerebrovasculaire problemen.

Het is daarom raadzaam om je consumptie te verminderen van onder andere:

 • tafelzout
 • alcoholische dranken
 • gefrituurd voedsel
 • snacks
 • fastfood

Daarnaast is het drinken van voldoende water essentieel. Het wordt ook sterk aanbevolen om te stoppen met roken en om je regelmatig te laten controleren op stress, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel.

Zoek hulp

Deze fysieke veranderingen tijdens de overgang zijn bovendien vaak gekoppeld aan emoties. Een laag zelfbeeld, toename van vermoeidheid, de drang om te huilen en stemmingswisselingen komen allemaal vrij veel voor in deze fase. Je seksuele behoeftes kunnen ook afnemen.

Vraag indien nodig een specialist om hulp. Een gynaecoloog kan helpen om de klachten die voortkomen uit de veranderingen tijdens de menopauze te verminderen. Ook kan hij of zij eventuele afwijkingen behandelen.

Bovendien kan het bezoeken van een psycholoog in elke fase van het leven nuttig zijn om terugkerende emotionele blokkades, angst of depressie te helpen overwinnen.

Omarm de veranderingen waar mogelijk

Probeer daarnaast om deze nieuwe levensfase met vreugde en enthousiasme tegemoet te treden. Het is goed om de veranderingen tijdens de menopauze waar mogelijk te accepteren als een natuurlijk – en mooi – onderdeel van het leven.

Maak gebruik van deze fase in je leven om een ​​gezondere levensstijl te leiden. Dit zal helpen om de effecten van de veranderingen in de menopauze te verminderen. Denk hierbij aan zaken zoals:

Omring jezelf zoveel mogelijk met positieve mensen. Breng tijd door met dierbaren en onderhoud je sociale contacten. Dit is de beste manier om een ​​positieve houding ten opzichte van het leven te behouden en je zelfrespect en zelfvertrouwen op te bouwen of te behouden.

Als je begrijpt dat de menopauze een normale fase van het leven is en de veranderingen accepteert die zullen plaatsvinden, kun je volop van je leven genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.