De vier meest voorkomende cerebrovasculaire aandoeningen

Er bestaan veel cerebrovasculaire aandoeningen die geen specifieke symptomen veroorzaken, waardoor het van essentieel belang is om regelmatig op controle te gaan en gezonde gewoontes te ontwikkelen om problemen te voorkomen. Leer meer in dit artikel.
De vier meest voorkomende cerebrovasculaire aandoeningen

Laatste update: 26 januari, 2019

Cerebrovasculaire aandoeningen zijn aandoeningen waarbij de bloedstroom naar een bepaald deel van de hersenen tijdelijk of permanent geblokkeerd wordt.

Iedereen kent wel iemand, of dit nu direct of indirect is, die een beroerte of aneurysma heeft gehad. Dit soort aanvallen hebben permanente gevolgen en kunnen soms zelfs fataal zijn. Ze zijn op zijn minst zeer angstaanjagend en zouden ervoor moeten zorgen dat je in het vervolg beter voor jezelf gaat zorgen.

De meeste mensen zijn zich echter niet voldoende bewust van dit soort aandoeningen. Tenzij je er zelf ooit mee te maken hebt gehad, of een van je dierbaren of vrienden er onder heeft geleden, zal je misschien niet volledig begrijpen wat voor invloed sommige factoren op de gezondheid van je hersenen kunnen hebben – zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte of overgewicht.

Er overlijden jaarlijks veel te veel mensen als gevolg van cerebrovasculaire aandoeningen die voorkomen hadden kunnen worden. Sommige aandoeningen, zoals beroertes, waar zelfs zeer gezonde en jonge mensen door getroffen kunnen worden, zijn droevige werkelijkheden die volledig de spot drijven met alle logica.

Toch zijn er bepaalde factoren waar je rekening mee zou moeten houden in relatie tot deze cerebrovasculaire aandoeningen en de aanwijzingen waar ze mee gepaard gaan. Zo kan je de impact die ze op je leven kunnen hebben beperken.

Het is de moeite waard om wat tijd en energie te besteden aan cerebrovasculaire aandoeningen.

De vier meest voorkomende cerebrovasculaire aandoeningen

Zoals we eerder al aangaven, worden cerebrovasculaire aandoeningen gekenmerkt door een blokkade in de bloedstroom naar de hersenen. Verstoringen in je bloedstroom kunnen twee soorten problemen veroorzaken: ischemische problemen of hemorragische problemen. 

Problemen die ischemisch van aard zijn, komen zonder twijfel het vaakst voor en hebben doorgaans bij alle patiënten dezelfde oorzaak: artroseWe hebben het op ons blog al meerdere malen gehad over artrose. Dit is een aandoening die zich voordoet wanneer er sprake is van een zeer hoog cholesterolgehalte dat gepaard gaat met ontstekingen in de slagaderen van de hersenen.

Wil je meer weten? Lees dan:
Artrose: symptomen en hoe voorkomen

Deze factoren leiden tot een trage, progressieve en zeer slopende aandoening: de opeenstapeling van plaque in de bloedvaten. Deze opeenstapeling veroorzaakt problemen met de bloedsomloop in de hersenen. Hierdoor kun je uiteindelijk last krijgen van cognitieve problemen en dementie.

Dit is absoluut geen onbelangrijk probleem. Door nu de juiste preventieve maatregelen te treffen en goede leefgewoontes te ontwikkelen, zullen we hier in de toekomst de vruchten van plukken.

Hoofdpijn als symptoom van cerebrovasculaire aandoeningen

1. Cerebrale veneuze trombose (CVT)

 • Trombose is een ischemische beroerte.
 • In 80% van de gevallen heeft deze aandoening deze oorsprong.
 • CVT doet zich voor wanneer de slagaderen in de hersenen vernauwen doordat de bloedstroom geblokkeerd wordt, als gevolg van een trombus.

Deze aandoening gaat meestal gepaard met een paar kleine waarschuwingstekens, voordat de slagaderen in de hersenen volledig dichtgaan. Daarom is het van essentieel belang om goed te letten op de volgende symptomen:

 • Gevoelloosheid of tintelingen aan een kant van het lichaam
 • Ernstige hoofdpijn
 • Problemen met communiceren of het begrijpen van dingen
 • Duizeligheid of moeite met lopen
 • Problemen met het gezichtsvermogen

2. Cerebrale embolie

Problemen in de hersenen

Ook een cerebrale embolie is een soort cerebrovasculaire aandoening die een ischemische oorsprong heeft. Hiervoor was een ‘trombus’ de oorzaak van het probleem, maar nu is het plaque. Even ter verduidelijking: een trombus is een bloedpropje dat zich vormt tegen de aderwand van een belangrijke slagader en zo de bloedsomloop belemmert.

Een embolie doet zich echter voor wanneer er een stukje plaque loskomt van een aderwand en zo in de hersenen terechtkomt. In tegenstelling tot cerebrale veneuze trombose, kan het stukje plaque ook erg ver van de obstructie zelf losraken, vaak juist in de buurt van het hart.

De symptomen lijken op die bij trombose: gevoelloosheid aan een kant van het lichaam, problemen met jezelf uitdrukken of communiceren.

Als de patiënt met een embolie snel behandeld wordt, kan hij een medicijn toegediend krijgen dat ‘alteplase’ genoemd wordt en in staat is om de plaque op te lossen. Indien dit werkt, neemt de levensverwachting aanzienlijk toe.

3. Hersenbloeding of intracerebrale bloeding

Inmiddels hebben we de twee meest voorkomende ischemische hersenaandoeningen besproken en daarom willen we het nu hebben over twee aandoeningen die hermorragisch van aard zijn.

De meest voorkomende hermorragische aandoening is een aneurysma. In dit geval raakt een zwak deel van een bloedvat in de hersenen abnormaal verwijd. Wanneer een aneurysma knapt, is er sprake van een hersenbloeding.

Ondanks de impact die een aneurysma kan hebben, blijven ischemische beroertes elk jaar nog altijd meer schade aanrichten en levens opeisen.

Het voornaamste probleem met een aneurysma is dat het niet veel symptomen veroorzaakt. Sommige mensen kunnen jaren rondlopen met verwijde bloedvaten in hun hersenen, zonder ook maar ergens last van te hebben, tot het bloedvat plotseling gewoon knapt.

4. Subarachnoïdale bloeding

Werkende vrouw die last heeft van hoofdpijn

Subarachnoïdale bloedingen doen zich vaak voor wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk. Dit is een factor die je absoluut in de gaten moet houden.

In dit geval zal er ook een bloedvat knappen en zal dit vrijwel altijd een bloedvat zijn dat aan het oppervlak van de hersenen zit. De breuk doet zich voor in het deel tussen de hersenen en de schedel. Het zal echter nooit in de hersenen zelf terechtkomen.

De levensverwachting na een dergelijke bloeding hangt af van hoe snel de patiënt medische hulp krijgt. Het is in ieder geval van essentieel belang om rekening te houden met de volgende symptomen:

 • Problemen met de concentratie
 • Ongemak bij fel licht
 • Prikkelbaarheid, slecht humeur, veranderingen in de persoonlijkheid
 • Nek- en schouderpijn
 • Braakneigingen en duizeligheid
 • Plotselinge aanvallen

Het duidelijkste symptoom heeft echter te maken met je gezichtsvermogen. Het kan zijn dat je een paar minuutjes niets kunt zien of dat je zeer felle lichten ziet of andere optische fenomenen waarneemt.

Indien er sprake is van een probleem of een kleine anomalie, is het altijd het beste om op je instinct te vertrouwen: raadpleeg onmiddellijk een deskundige


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.