De beste kruiden voor je hersenen

Wist je dat bepaalde kruiden en specerijen je geheugen kunnen verbeteren? Het is echt zo! Leer hierover meer in dit artikel.
De beste kruiden voor je hersenen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Sommige medicijnen kunnen echt geweldig zijn voor je gezondheid. In werkelijkheid is het soms echter beter om te kiezen voor natuurlijke producten om goed voor je hersenen te zorgen. Leer in dit artikel meer over de beste kruiden voor je hersenen, die de zuurstofvoorziening bevorderen en je geheugen helpen verbeteren.

De aanbevelingen die we in dit artikel geven, zullen daarnaast ook behulpzaam zijn als je last hebt van angst of als je bescherming nodig hebt tegen tumoren, in het geval er sprake is van een familiegeschiedenis van dit soort problemen.

Onthoud deze lijst van de beste kruiden voor je hersenen, die eigenlijk altijd op het menu zouden moeten staan!

Ontdek de beste kruiden voor je hersenen

1. Peterselie en tijm

Zowel peterselie als tijm bevat een flavonoïde die ook wel apigenine wordt genoemd. Deze flavonoïde helpt om de verbindingen tussen neuronen en stamcellen te versterken.

Wellicht hebt je nog nooit van apigenine gehoord, maar waarschijnlijk wel van oestrogeen. De chemische structuren van deze twee bestanddelen lijken zeer op elkaar, omdat oestrogeen ook een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van neuronen. Apeginine veroorzaakt dezelfde soort positieve cellulaire veranderingen als oestrogeen.

Sommige onderzoekers geven aan dat een dieet dat rijk is aan apigenine een positieve invloed kan hebben op de formatie van hersencellen en de cellulaire communicatie kan verbeteren.

Gelukkig zijn peterselie en tijm twee van de beste kruiden voor je hersenen die apigenine bevatten.Daarnaast kunnen deze kruiden ook helpen om het risico op depressie, alzheimer en parkinson te verlagen.

2. Kamille

Kamillethee

Wie heeft er nu niet vrijwel altijd kamillethee in huis? Als je sowieso al dol bent op kamillethee, dan heb je nu nog meer reden om in de ochtend of ‘s avonds na een lange dag deze drank te drinken.

Kamille is een van de beste kruiden aller tijden. Dit kruid kan namelijk helpen om stress te verlichten.

Kamille zorgt er echter niet alleen voor dat je rustiger en kalmer wordt, maar kan daarnaast ook helpen om angst te reguleren. Dit kruid bevat bestanddelen die zich binden aan de receptoren van bepaalde chemicaliën in de hersenen, waardoor tegelijkertijd angst afneemt.

Wij raden aan om elke avond voor het slapengaan een kopje kamillethee te drinken. Dit zal je helpen te ontspannen en er zo voor zorgen dat je beter zult slapen.

3. Salie

Als je last hebt van geheugenverlies, dan kan het zeer lastig zijn om hiervan te herstellen. Toch kun je je geheugenfunctie wel nog optimaliseren.

Als je op zoek bent naar een lijstje van de beste kruiden en specerijen, dan wil je het kruid dat in staat is om je geheugen te verbeteren zeker niet aan je laten voorbijgaan.

Als je graag wilt uitblinken met je leervermogen, geheugen en aandachtsvermogen, zorg er dan voor dat salie regelmatig onderdeel uitmaakt van je dieet.

Misschien ook interessant:
Saliesiroop voor een platte buik

4. Knoflook

Knoflook

Knoflook is misschien dan geen geneesmiddel voor hersentumoren, zoals wel een aantal jaar werd gedacht. Maar het bolgewas zou volgens het National Cancer Institute wel het risico op kanker kunnen verlagen

Hoewel dit gegeven wetenschappelijk nog altijd verder onderzocht moet worden, bestaat er voor ons geen twijfel over dat knoflook absoluut een plekje verdient op de lijst van de beste kruiden voor je hersenen.

Het beste is dat je knoflook makkelijk in je dieet kunt opnemen. Je kunt het namelijk makkelijk gebruiken om je gerechten op smaak te brengen.

5. Munt

Munt is eigenlijk een van de beste kruiden die er bestaan en daarom zou je er altijd wat van in huis moeten hebben.

Als je een harde werker bent, dan wil je absoluut niet stoppen met het eten van munt. Dit rijke en heerlijke kruid is een geweldige manier om het geheugen te verbeteren bij gezonde volwassenen. Daarnaast is het ook een veelgebruikt geneesmiddel tegen misselijkheid.

Je kunt munt consumeren in de vorm van thee, samen met een beetje kamille en honing. Je zult al na twintig minuten merken dat je korte- en langetermijngeheugen verbetert zijn. Bovendien zul je alerter zijn en merken dat je humeur een stuk beter is.

Drink je liever een smoothie om je lichaam te voorzien van energie en voedingsstoffen? Voeg dan vanaf nu ook een paar muntblaadjes toe en geniet tegelijkertijd van de heerlijke verfrissende smaak.

6. Rozemarijn

Rozemarijn

Dit kruid heeft een heerlijke aroma en alleen al de geur van rozemarijn kan het prospectief geheugen van mensen die 65 jaar of ouder zijn verbeteren. 

Met prospectief geheugen verwijzen we naar het vermogen om specifieke gebeurtenissen en taken die in de toekomst plaats zullen vinden te onthouden. Dit houdt bijvoorbeeld in: afspraken met je dokter, je jubileum of je verjaardag.

Als je je prospectief geheugen wilt verbeteren, maak dan vooral gebruik van rozemarijn!

Deze techniek is al getest in meerdere vergelijkende studies. Daarin vroegen de onderzoekers aan mensen die 65 jaar of ouder waren om in een kamer te gaan staan die naar lavendel rook. De effecten op het geheugen vergeleken ze vervolgens met een kamer die naar rozemarijn rook en een kamer die helemaal geen geur had.

Gebruik bij alternatieve behandelingen altijd je gezond verstand

Wees echter wel voorzichtig bij het overwegen van verschillende supplementen. Raadpleeg altijd eerst even je dokter voordat je supplementen gaat innemen. Voor sommige mensen kan dit namelijk gevaarlijk zijn, zoals voor mensen met een hoge bloeddruk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.