Symptomen van ovariële pijn tijdens de menopauze

Ovariële pijn tijdens de menopauze is niet fysiologisch en kan in feite een teken zijn van een mogelijke tumor.
Symptomen van ovariële pijn tijdens de menopauze

Laatste update: 09 mei, 2020

Vrouwen ervaren meerdere malen in hun leven ovariële pijn, meestal tijdens de ovulatie of de menstruatie. Het kan echter weer opduiken tijdens de menopauze, ook al denken mensen dat deze pijn niet meer voorkomt nadat een vrouw in de overgang is geraakt.

Dit soort pijn vindt plaats in de onderbuik en kan min of meer intens, constant of met een pulserend gevoel zijn. Wanneer het optreedt tijdens de menstruatiecyclus, is het meestal te wijten aan de ontsteking van de eierstokken tijdens de ovulatie.

Het is dus niet normaal om ovariële pijn te hebben tijdens de menopauze. Dit is omdat de eierstokken in dit stadium niet meer actief zijn. In het artikel van vandaag leggen we uit waarom ovariële pijn toch kan optreden tijdens de menopauze.

Een vrouw in de overgang

Er is voor veel vrouwen onduidelijkheid over het begin van de menopauze. Het is geen wonder dat velen veronderstellen dat het uitblijven van de menstruatie op een bepaalde leeftijd te wijten is aan de menopauze.

Dit is meestal wel de perimenopauze. Dat is een overgangsfase waarin een vrouw geen regelmatige menstruatie heeft, maar waarin de eierstokken wel nog steeds actief zijn.

Ovariële pijn, menopauze en dementie

Ovulatie is de eerste oorzaak van de ovariële pijn in dit stadium. Het ontstaat omdat de eierstokken blijven functioneren en opzwellen zoals ze deden tijdens het vruchtbare stadium. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen zijn een andere reden.

Ook een bekkenontsteking is een aandoening die ovariële pijn veroorzaakt en het is meestal een complicatie die voortkomt uit een seksueel overdraagbare aandoening. Er kan dus nog een ander ongemak zijn naast de pijn. De symptomen kunnen bijvoorbeeld stinkend menstruatiebloed en pijn bij het plassen zijn.

Tumoren zijn echter de meestvoorkomende oorzaak en kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Wanneer een vrouw al meer dan een jaar geen menstruatie meer heeft gehad en ovariële pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een tumor is.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Endometriose. Dit is een pathologie die meestal optreedt tijdens de vruchtbare periode, maar het kan de hele menopauze duren.
  • Maagdarmklachten. Veel aandoeningen kunnen ovariële pijn simuleren. Gassen of prikkelbaredarmsyndroom worden hier vaak mee verward.
  • Eierstokcysten. Dit zijn holtes gevuld met vloeistof. Ze komen eigenlijk vrij vaak voor en zijn asymptomatisch, maar kunnen nog steeds ongemak veroorzaken.

Andere symptomen van een ovariële tumor

Zoals gezegd kan ovariële pijn een symptoom zijn van een tumor in dit gebied. Daarnaast zijn er nog andere symptomen die je kunnen wijzen op deze aandoening. Zo kunnen vrouwen bijvoorbeeld moeite hebben met eten en zelfs genoegen nemen met heel weinig eten. Ook zijn er symptomen van de urinewegen, zoals een voortdurend drang om te plassen.

Deze symptomen kunnen echter ook bij andere ziekten optreden. De symptomen zijn echter meestal hardnekkig of komen vaker voor als je te maken hebt met een ovariële tumor. Je moet hoe dan ook je huisarts raadplegen.

Daarnaast kun je je vermoeider voelen, last hebben van rugpijn en pijn tijdens het vrijen. Het kan zelfs je maag aantasten en leiden tot zwelling en verstopping. Bloeden is een alarmerend teken, vooral als je al meer dan een jaar geen menstruatie hebt gehad.

Een vrouw wrijft in haar nek

Ovariële pijn en kanker

Je moet een arts raadplegen om zeker te weten of je een ovariële tumor hebt. De arts moet je hele medische geschiedenis kennen, inclusief je familiegeschiedenis. Hij begint de diagnose meestal met een bekken- en buikonderzoek.

Een arts kan een reeks aanvullende tests uitvoeren om de diagnose te stellen. Eerst vraagt hij een echografie aan en bepaalt daarmee of er overtollig weefsel in je eierstokken zit. Als dat zo is, moet hij ook bepalen of het vloeibaar of vast is.

Daarnaast zal hij vaker een CT-scan gebruiken dan resonantie. Dit komt omdat het helpt om duidelijker te onderscheiden of er een tumor is of niet. De arts kan ook een biopsie doen.

Conclusie

Samengevat is ovariële pijn tijdens de menopauze niet fysiologisch en, zoals we hebben gezegd, kan het een teken van een tumor zijn. Daarom moet je een afspraak maken met je huisarts om je symptomen uit te leggen en vragen te stellen. Hij of zij zal alle relevante tests doen om een tumor uit te sluiten. Hoe eerder een diagnose gesteld kan worden, hoe beter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.