Hoe tijdens de menopauze voor jezelf te zorgen

Wanneer de eerste symptomen van het einde van de ovulatie in het lichaam van een vrouw beginnen, dan betekent dit dat de menopauze eraan komt. Hoewel je het niet kunt stoppen, is het belangrijk om je erop voor te bereiden.
Hoe tijdens de menopauze voor jezelf te zorgen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar ervaren vrouwen het fenomeen dat als de menopauze bekend staat. In wezen bestaat het uit het einde van de eisprong en vruchtbaarheid. Hoewel dit een normaal onderdeel is van de levenscyclus van de vrouw, kunnen ze wel voor veel onaangename symptomen zorgen. Weet jij hoe je tijdens de menopauze voor jezelf moet zorgen?

Slapeloosheid, vermoeidheid, haaruitval en osteoporose zijn enkele van de fysieke symptomen die je kunt ervaren. Hieraan kunnen we enkele stemmingsveranderingen toevoegen, zoals een slecht humeur, angst en verminderd seksueel verlangen.

Het is belangrijk om je op deze fase voor te bereiden. Hier zijn daarom enkele praktische dingen die je kunt doen om enkele symptomen van dit biologische proces te verminderen.

Hoe tijdens de menopauze voor jezelf te zorgen

Bereid een overgangsdieet voor

Vrouwen met groenten

Tijdens de menopauze kan hormoonverlaging je lichaamsgewicht en de distributie van bepaalde voedingsstoffen zoals calcium beïnvloeden. Als de menopauze erg is, dan is het nog erger om er met een slecht dieet doorheen te gaan.

Als je bepaalde aspecten in deze levensfase niet onder controle hebt, dan kan dit een negatief effect op je gezondheid hebben. Je doel is om je glucose-, cholesterol- en bloeddrukniveaus onder controle te houden.

In feite hangt het functioneren van je lichaam en de aanmaak van hormonen in grote mate van je dieet af. Het is bovendien een goed idee om je consumptie van voedingsmiddelen te verhogen die de volgende stoffen bevatten:

  • calcium
  • ijzer 
  • andere mineralen

Met dit dieet kun je osteoporose helpen bestrijden.

Probeer minstens twee liter water per dag te drinken

Uitdroging van de huid is een van de meest gemelde symptomen tijdens de menopauze. Uitdroging kan hormonale symptomen bovendien compliceren. Het is daarom logisch om je lichaam gehydrateerd te houden door minimaal twee liter water per dag te drinken.

Rook of drink niet

Tegenwoordig kennen we het slechte effect dat deze ondeugden op je hormonen hebben. We weten dat zelfs cafeïnehoudende dranken de hormoonproductie van het lichaam in gevaar kunnen brengen.

Het zou logisch zijn om je consumptie van deze producten tijdens de menopauze te verminderen. We moeten er ook aan toevoegen dat alcohol en tabak tot uitdroging bijdragen. Alles wat je kan uitdrogen, wordt niet aanbevolen.

Je hebt mentale afleiding nodig

Tijdens de menopauze goed voor jezelf zorgen

Tijdens deze fase kun je stemmingswisselingen ervaren. Beweging en andere hobby’s kunnen je helpen om een gelukkigere menopauze te hebben. De enige manier om de psychologische effecten van de menopauze het hoofd te bieden, is door te doen wat je leuk vindt.

Je moet alles in de praktijk brengen dat je kalmeert, innerlijke rust schept of je tevreden stelt. Alleen door dit te doen, kun je angst en stress verslaan (Spaanse link) door gelukshormonen te stimuleren.

Het idee is om de productie van dopamine, endorfines en serotonine via je activiteiten te activeren. Je kunt dit doen door positieve stemmingen aan te moedigen. Je geestelijke gezondheid hangt van jezelf af.

Aërobe training bereidt je beter dan wat dan ook voor

Bewegen is een van de meest effectieve manieren om tijdens de menopauze voor jezelf te zorgen en om symptomen van de menopauze te voorkomen. Maak er een gewoonte van om fysieke activiteiten te doen die je cardiovasculaire gezondheid helpen en spieren en botten versterken. Deze zijn voor vrouwen in deze levensfase fundamenteel.

Lichaamsbeweging helpt hart- en vaatziekten te voorkomen en de elasticiteit van het weefsel te behouden. In de praktijk versterken aërobe training en training met hoge intensiteit je lichaam en helpen ze je op de menopauze voor te bereiden. Het verbetert je humeur ook aanzienlijk.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips voor de veranderingen tijdens de menopauze

Regelmatige controles bij je arts

Een vrouw die een arts bezoekt

Door gezonde gewoonten aan te nemen en het advies van je arts op te volgen, ben je na de menopauze verzekerd van een goede kwaliteit van leven. Je kunt de problemen van je lichaam niet behandelen als je niet weet wat er aan de hand is.

Je moet daarom regelmatig een bezoek aan je gynaecoloog en internist brengen. Ze kunnen je bijvoorbeeld vertellen welke vitaminesupplementen je moet nemen of hoe je je specifieke dieet kunt aanvullen.

Sommige symptomen, zoals constant moeten plassen of slapeloosheid, kunnen met medicijnen worden behandeld. Je moet tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar met strategieën beginnen om verschillende soorten kanker te helpen voorkomen.

Zorg tijdens de menopauze meer dan ooit voor jezelf

Tijdens de menopauze zorgen hormonale veranderingen voor interne veranderingen in je vetverdeling. Je moet daarom je gewicht onder controle houden met een gezond dieet en een toename van fysieke activiteit.

Volgens sommige onderzoeken ervaart 80% van de vrouwen enkele symptomen van de menopauze. Gezien de grote kans op deze effecten, raden we je aan om voor jezelf te zorgen (Spaanse link), zelfs voordat je dit stadium in het leven van de vrouw bereikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.