Oorzaken en behandeling van degeneratieve gewrichtsziekte

Een degeneratieve gewrichtsaandoening veroorzaakt pijn, ontsteking en maakt het moeilijk om normale bewegingen uit te voeren.
Oorzaken en behandeling van degeneratieve gewrichtsziekte
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de oorzaken en de behandeling van degeneratieve gewrichtsziekte. Een bekende vorm van een degeneratieve gewrichtsziekte is artrose maar het omvat alle aandoeningen die invloed hebben op hyalien kraakbeen en subchondrale botten.

Het veroorzaakt ook pijn, ontsteking en voorhindert normale bewegingen. Kraakbeen is het weefsel dat verantwoordelijk is voor het bedekken van de uiteinden van deze botten en is essentieel voor het goed functioneren van het gewricht.

Een degeneratieve gewrichtsziekte leidt tot verslechtering van het gewrichtskraakbeen. Dan beginnen de botten te slijten en pijn te doen. Naarmate het kraakbeen verdwijnt, reageert het bot en vormt zich botweefsel rond de zijkanten waardoor het gewricht vervormd.

De oorzaken van degeneratieve gewrichtsziekte

Een röntgenfoto van een knie

Degeneratieve gewrichtsaandoeningen komen in de VS veel voor. Ongeveer 27 miljoen mensen hebben beschadigde knieën, handen of ruggen. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De toename van de levensverwachting en de veroudering van de bevolking zullen van degeneratieve gewrichtsziektes tegen het jaar 2020 de vierde oorzaak van invaliditeit maken. Niemand weet de exacte oorzaak nog, maar er zijn enkele risicofactoren die direct verband houden met het verschijnen van een degeneratieve gewrichtsziekte:

  • Leeftijd. Artrose neemt vanaf de leeftijd van 50 exponentieel toe.
  • Geslacht. Het treft vooral vrouwen ouder dan 50-55 jaar.
  • Genetica. De genetische kans op het ontwikkelen van een degeneratieve gewrichtsziekte kan oplopen tot 65% wanneer je ouders het ook hadden.
  • Werkactiviteit. Herhaalde taken waarbij de gewrichten betrokken zijn, leiden op de lange termijn tot overbelasting van de gewrichten.
  • Extreme lichamelijke activiteit. Atleten lopen een groter risico om artrose te ontwikkelen.
  • Menopauze. De afname van de oestrogeenwaarden die typerend zijn voor de menopauze zijn risicofactoren voor de ontwikkeling ervan.
  • Obesitas. Dit lijkt bij de ontwikkeling van artrose geen belangrijke factor te zijn. Het extra gewicht kan echter zeker het probleem in bepaalde gewrichten verergeren, vooral in de knieën.
  • Blessures. Breuken en blessures zijn een trigger voor degeneratieve gewrichtsziekten.

Symptomen

Een degeneratieve gewrichtsziekte begint geleidelijk. Het beïnvloedt een of meerdere gewrichten en evolueert vervolgens in ochtendstijfheid die meestal kort duurt en verbetert door te bewegen.

Naarmate de ziekte vordert, neemt de mobiliteit van aangetaste gewrichten af. Het presenteert zich als flexiecontracturen, gevoeligheid of pijn voor druk en een ‘krakende’ sensatie. Soms treden ook mechanische blokkades op als gevolg van de aanwezigheid van vrije structuren in een beschadigd gewricht.

De symptomen van artrose zijn gevarieerd en progressief. De meest voorkomende zijn echter:

  • gewrichtspijn
  • bewegingsbeperking
  • wrijving
  • in sommige gevallen gewrichtseffusie (vloeistoflekkage)

Gewrichtspijn en ontsteking kunnen ook optreden na lange perioden van fysieke inactiviteit gedurende de dag. De overmatige weefselgroei van de botpunten die ooit het gewricht vormde, leidt tot vervorming.

Pijn is het symptoom dat de meeste mensen met artrose zorgen baart. Meestal vermindert het echter door te rusten. Desalniettemin kan het, naarmate de toestand vordert, zowel tijdens het bewegen als tijdens rusten pijnlijk worden.

De behandeling voor degeneratieve gewrichtsziekte

Apotheker geeft uitleg medicijnen

Het hoofddoel van de behandeling van een degeneratieve gewrichtsziekte is de pijn en functionele invaliditeit te verlichten. Dit alles zonder bijwerkingen te veroorzaken.

De eerste stap voor de behandeling van deze aandoening is om alles te vermijden dat bijdraagt aan het overbelasten van de gewrichten. Ook moet iedere patiënt een gepersonaliseerde trainingsschema hebben die aan zijn behoeften is aangepast.

In de meest acute fase van deze aandoening neemt pijn toe als gevolg van ontsteking van het getroffen gebied. Wanneer dat gebeurt, is er behoefte aan ontstekingsremmers en/of pijnstillers om zwelling in het gebied te verminderen en de pijn te verlichten. Artsen kunnen hiervoor ook medicijnen voorschrijven.

Chondroprotectieve medicijnen

Dit soort medicijnen zijn de enige die specifiek zijn ontworpen voor de behandeling van een degeneratieve gewrichtsziekte. Dit komt omdat ze rechtstreeks op de aangetaste gewrichten werken.

Ze verlichten niet alleen pijn en verbeteren de mobiliteit, maar ze kunnen ook de oorzaak van de ziekte aanpakken. Ze bevatten componenten zoals chondroïtinesulfaat, glucosaminesulfaat en hyaluronzuur.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Schinca, N., & Alvarez, J. (2012). artropatía neuropática o Pie de Charcot. TraumaTología Revista Biomedicina |Traumatología.

  • Paz Jiménez, J.; González-Busto Mújica, I.; Paz Aparicio, J. (2002). Artrosis : patogenia y desarrollo. Rev Ortop Traumatol.

  • Wainstein, E. (2014). Patogénesis de la artrosis. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70098-7


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.