Atletische pubalgie: oorzaken, symptomen en behandeling

Atletische pubalgie wordt gekenmerkt door ernstige pijn in de liesstreek die meestal atleten treft. Ontdek in dit artikel hoe je dit probleem op kunt lossen.
Atletische pubalgie: oorzaken, symptomen en behandeling

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 07 november, 2022

Atletische pubalgie is een probleem dat de liesstreek beïnvloedt en is bekend onder verschillende namen, zoals liesletsel, hockey hernia, hockey lies, Gilmore’s lies, liesbreuk of sporthernia.

De laatste naam is te wijten aan het feit dat vooral atleten er last van hebben omdat ze zich fysiek inspannen. Het is met name gebruikelijk bij atleten die oefeningen uitvoeren die verschillende herhalingen of veranderingen van richting of tempo vereisen.

Ontdek in dit artikel de oorzaken van deze aandoening, de tekenen en symptomen en de beste manier om er mee om te gaan.

Oorzaken van atletische pubalgie

Atletische pubalgie treedt op als gevolg van spieroverbelasting na herhaalde en continue bewegingen. Om deze reden komt het vaak voor bij mensen die sporten.

Er zijn enkele dingen die het risico erop verhogen. Je moet daar dus rekening mee houden om deze aandoening waar mogelijk te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Slechte fysieke voorbereiding. Als je niet in goede conditie bent door bijvoorbeeld een zittende levensstijl, kun je last krijgen van atletische pubalgie wanneer je besluit om een sport te beginnen of aan lichaamsbeweging te gaan doen.
  • Niet genoeg opwarmtijd. Een manier om het risico op deze aandoening te verminderen, is door je spieren goed op te warmen voordat je aan lichaamsbeweging gaat doen. Als je dit te snel doet, kan dit leiden tot atletische pubalgie. Daarom moet je altijd de tijd nemen om eerst goed op te warmen.
  • Anatomische kenmerken. Trauma in de schaamstreek of lichamelijke aandoening kan het risico op deze aandoening vergroten.

Als je op het punt staat om een sport te kiezen, dan is het belangrijk om deze aspecten (met name anatomische kenmerken) te bekijken, zodat je geen sport kiest die die ervoor zal zorgen dat je last zult krijgen van de symptomen van atletische pubalgie.

Lees ook dit artikel:
De voordelen van lichaamsbeweging

De symptomen

Oorzaken van atletische pubalgie

Atletische pubalgie wordt gekenmerkt door intense pijn in het liesgebied die bewegingsproblemen kan veroorzaken. Het is vrij onaangenaam als je aan deze aandoening lijdt. Het meest kenmerkende symptoom is immers pijn in de lies en de schaamstreek. Het kan zich verspreiden naar de adductoren van het bovenbeen en in de onderbuik.

Laten we nu eens kijken naar hoe de symptomen van atletische pubalgie zich ontwikkelen:

  • Pijn voor of na lichaamsbeweging. Dit is het eerste waarschuwingssignaal dat niet moet worden verward met vertraagde spierpijn of een slechte houding. De pijn kan mild zijn en verdwijnt meestal.
  • Intens ongemak tijdens het sporten. Na de eerste fase manifesteert de pijn zich tijdens het sporten. De pijn kan zo intens zijn dat je moet stoppen.
  • Beperkte bewegingen. Tijdens deze fase zul je pijn voelen, zelfs wanneer je niet aan het sporten bent of aan lichaamsbeweging doet. Het probleem is dat je op dit punt zult merken dat je bewegingen tot op zekere hoogte beperkt zijn.

Zoals je ziet wordt de pijn erger en waarschuwt het dat er sprake is van een spierzwakte. De manier om dit op te lossen is door een juiste behandeling te beginnen.

Behandeling van atletische pubalgie

Er zijn verschillende behandelingsopties voor deze aandoening, afhankelijk van het stadium waarin deze zich bevindt. Hier volgen enkele van deze behandelingen:

  • Versterkende en rekoefeningen. Deze oefeningen helpen de spieren die getroffen zijn te versterken. Ze zullen deel uitmaken van je revalidatieprogramma, die meestal zowel fysiotherapie, osteopathie als elektrostimulatie zal omvatten.
  • Ontstekingsremmende medicijnen. Als de pijn ernstig is en onderbrekingen in je sportroutine veroorzaakt, kunnen deze medicijnen worden gebruikt om pijn te verlichten.
  • Specifieke oefeningen tijdens de warming-up. Mensen die last hebben van atletische pubalgie moeten specifieke warming-up oefeningen doen om te voorkomen dat dit probleem chronisch wordt.
  • Chirurgie. Als je geval ernstig is, kan je arts een operatie aanbevelen om de druk in het gebied te verminderen en de pijn te verlichten.

Zoals je hebt kunnen lezen is atletische pubalgie een veel voorkomend probleem bij sporters. Daarom raden we je aan om naar je arts te gaan als je pijn voelt in de liesstreek. Met een vroege diagnose kun je deze aandoening behandelen om zo ernstige en een slopende pijn te helpen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ahumada, L. A., Ashruf, S., Espinosa-de-los-Monteros, A., Long, J. N., Jorge, I., Garth, W. P., & Vasconez, L. O. (2005). Athletic pubalgia: definition and surgical treatment. Annals of plastic surgery55(4), 393-396.
  • Taylor, D. C., Meyers, W. C., Moylan, J. A., Lohnes, J., Bassett, F. H., & Garrett JR, W. E. (1991). Abdominal musculature abnormalities as a cause of groin pain in athletes: inguinal hernias and pubalgia. The American journal of sports medicine19(3), 239-242.
  • Zoga, A. C., Kavanagh, E. C., Omar, I. M., Morrison, W. B., Koulouris, G., Lopez, H., … & Meyers, W. C. (2008). Athletic pubalgia and the “sports hernia”: MR imaging findings. Radiology247(3), 797-807.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.