Tintelende gewrichten: oorzaken en natuurlijke remedies

We hebben allemaal wel eens tijdelijk last van tintelende gewrichten. Ook bestaan er veel verschillende oorzaken voor. De tinteling kan echter chronisch worden. In dit artikel vertellen we je over de oorzaken en geven we je een paar suggesties om gewrichtsproblemen te voorkomen.
Tintelende gewrichten: oorzaken en natuurlijke remedies

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tintelende gewrichten kunnen een verontrustend gevoel veroorzaken. Sommige mensen hebber er vaak last van wanneer ze net wakker worden. Maar anderen hebben er juist voortdurend last van. Soms heeft dat tintelen niets te maken met een lichaamsdeel dat ‘slaapt’ maar wordt het veroorzaakt door een slechte houding. Er bestaan namelijk ook andere oorzaken.

Gewrichten, wat zijn dat precies?

Een gewricht is een gebied waar de uiteinden van twee of meer botten of bot en kraakbeen samenkomen. Dankzij gewrichten kan je lichaam bewegen. Zo laten ze bijvoorbeeld je armen, benen en rug buigen en draaien.

Tussen de botten bevindt er zich een flexibel, elastisch weefsel: het kraakbeen. Kraakbeen voorkomt wrijving tussen de botten en werkt dus als een soort buffer of kussen.

Het gewricht is omgeven door een ‘gewrichtskapsel’ dat het hele systeem ondersteunt. Dat kapsel wordt op zijn beurt ondersteund door ligamenten, die ervoor zorgen dat je gewrichten niet te gemakkelijk beschadigd raken.

Waarom heb ik tintelende gewrichten?

Tintelende gewrichten

Er bestaan heel wat aandoeningen en problemen die invloed op je gewrichten kunnen hebben. Tintelende gewrichten zijn vaak een van de eerste symptomen. Het tintelend gevoel kan voorkomen in de gewrichten van je handen, voeten, armen en benen.

Soms komt en gaat het symptoom zonder duidelijke reden. Dan heeft je lichaam waarschijnlijk het probleem zelf opgelost. Maar als je lange tijd last van chronisch tintelende gewrichten heeft, dan moet je medische hulp inroepen.

Ziektes en gezondheidsproblemen die tintelende gewrichten veroorzaken

Enkele van de meest voorkomende voorbeelden zullen we hieronder bespreken.

Reumatoïde artritis

Kniepijn
 • Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Meerdere gewrichten kunnen worden aangedaan.
 • Het ziekteproces begint gewoonlijk tussen 30 en 60 jaar, en komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. Er zijn echter geen verschillen op basis van afkomst of woonplaats.
 • Mensen met reumatoïde artritis hebben minder bewegingsvrijheid. Na het tintelen begint de pijn te verergeren.
 • Dat komt omdat er zich calciumafzettingen ophopen in het gewricht. De gewrichten gaan tintelen en het kraakbeen verzwakt, dat vervolgens geleidelijk afneemt en de pijn verergert.
 • Over het algemeen zit de ziekte in de polsen, vingers en knieën. Deze ziekte wordt ook in verband gebracht met artrose en schildklieraandoeningen.
 • Artritis is pijnlijk, maar vernietigt het gewricht niet.

Osteomyelitis

Osteomyelitis is een infectie van het bot, veroorzaakt door bacteriën of een schimmel. De ziektekiemen bereiken de botten via je bloed. Als ze daarna op die manier je gewricht bereiken, kunnen ze het beschadigen.

Het eerste symptoom is tintelende gewrichten, maar later verergert de pijn. Osteomyelitis kan met antibiotica worden behandeld. Het treft zowel kinderen als volwassenen.

Lupus

 • Lupus is een auto-immuunziekte. In plaats van je lichaam te beschermen valt je immuunsysteem dus gezond weefsel aan. De ziekte kan verschillende delen van je lichaam beschadigen.
 • Gewrichten die kriebelen is één teken dat je botten of kraakbeen worden aangetast door lupus.
 • Voor lupus is er op zich geen remedie, maar de symptomen kunnen wel worden behandeld.

Tips om gewrichtsproblemen te voorkomen

De botten belasten

Een gezond dieet is belangrijk. Bepaalde voedingsmiddelen geven je lichaam de voedingsstoffen geven die het nodig heeft om gewrichtspijn en de ziekten en aandoeningen die de pijn veroorzaken te voorkomen.

 • Omega 3-vetzuren zijn zeer effectief, omdat het ontstekingen vermindert en de afbraak van gewrichtskraakbeen vertraagt. Vette vis en vlaszaad bevatten bijvoorbeeld hoge gehaltes omega 3-vetzuren. Je kunt ook supplementen kopen.
 • Selderij werkt vochtafdrijvend en bevat antioxidanten. Het is ideaal om je lichaam te ontgiften en remineraliseren. Neem selderij sowieso op in je dieet, of het nu in salades, smoothies of theeën is.
 • Ook brandnetels werken ontgiftend en helpen om de symptomen van artritis tegen te gaan. Je kunt brandnetel eten of inwrijven op het gewricht in een mengsel van gemalen kruiden in alcohol.
 • Gember is een krachtige ontstekingsremmer en pijnstiller. Je kunt gember in je thee doen of het over een gerecht raspen.

Een gezond dieet is altijd nuttig om ziektes te voorkomen. Vergeet echter niet dat alleen artsen de oorzaak van tintelingen echt kunnen diagnosticeren. Daarom raden wij je steeds aan een arts te raadplegen als je klachten aanhouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Simopoulos, A. P. (2008). The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Experimental Biology and Medicine. https://doi.org/10.3181/0711-MR-311
 • Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
 • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.