Wat je moet weten over lupus

Heb je ooit van Lupus gehoord? Als je niet bekend bent met de ziekte, leer dan meer! We gaan je vertellen over deze ziekte en hoe deze wordt behandeld.
Wat je moet weten over lupus

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Over de hele wereld is er een eindeloze hoeveelheid ziektes. Sommige zijn zorgwekkender dan anderen. Als gevolg daarvan zijn ze bekender, gevaarlijker, en is een gedetailleerde lijst van symptomen bekend. Echter, deze ziektes beginnen hun kracht te verliezen wanneer we naar andere ziektes krijgen. Een perfect voorbeeld is Lupus.

Misschien heb je er op deze website al eens over gelezen. Of, je hebt deze aandoening zonder dat je het zelf weet.

Wat is Lupus?

Het wordt gezien als een van de meest gevaarlijke en onstabiele ziektes in het menselijke lichaam. Dit komt allemaal door zijn belangrijkste eigenschap. Het is een auto-immuun ziekte.

De symptomen van deze ziekte zijn zelden hetzelfde bij verschillende gevallen, en ze zijn onvoorspelbaar. Onthoud dat dit veroorzaakt wordt doordat je immuunsysteem wordt aangetast.

Lupus valt de belangrijkste cellen van dit systeem aan en tast deze aan.

Lupus verwoest de verdediging van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je niet in staat bent om bacteriën en andere giftige bestandsdelen in je lichaam te bestrijden.

Je immuunsysteem en lupus

Beginnende van wat we net zeiden, zijn deze symptomen aan elkaar verbonden. Laten we het hebben over je immuunsysteem en zijn belang voor je lichaam.

 • Dit omvat speciale organen, cellen, weefsel, en eiwitten, samen met andere dingen.
 • Al dezen samen voeren de hoofdfunctie uit van het beschermen van je hele lichaam tegen  indringers van buitenaf.
 • Onder deze elementen, zijn een paar van de meest noemenswaardige bacteriën, ziektekiemen, en micro-organismen. En deze kunnen op elke plek gevonden worden waar we heengaan.

Om het samen te vatten: je immuunsysteem is een combinatie van essentiële functies die je lichaam beschermen. Maar, wat heeft dit te maken met ziektes zoals Lupus?

Hoewel het geen besmettelijke ziekte is, beïnvloedt het wel alle verdedigingsmechanismen van je lichaam. Dit verklaart de nauwe relatie met je immuunsysteem. Beetje bij beetje valt het je cellen en weefsels aan.

Soorten lupus
Soorten lupus

Deze ziekte is onderverdeeld in drie soorten. We zullen ze hieronder toelichten.

1. Systemische Lupus Erythematosus

Ook bekend als “SLE”, zijn afkorting. Dit is de meest voorkomende vorm van Lupus. Specialisten noemen het simpelweg “Lupus”, zonder de rest van de naam te gebruiken.

 • Dit tast je meest belangrijke systemen aan op reguliere basis. Hier vallen in het bijzonder organen onder zoals je hart, brein, en nieren.
 • Zijn symptomen zijn dus ongelooflijk gevarieerd. Sommige mensen hebben last van extreme symptomen, anderen hebben misschien niet zo’n sterke reactie.

2. Chronische cutane lupus erythematosus

Zoals de naam “cutaan” al aangeeft, tast deze ziekte voornamelijk het weefsel van je huid aan.

Houd in gedachten dat dit 100% van het oppervlakte van je lichaam beslaat. Ieder deel van je huid kan dus worden aangetast. En de symptomen kunnen ook optreden op je gezicht en hoofdhuid.

De voornaamste symptomen zijn het optreden van een rode verkleuring van de huid en veranderingen in je huidskleur.

3. Medicatie-geïnduceerde Lupus Erythematosus

Deze aandoening is vergelijkbaar met systemische lupus. Echter, het wordt veroorzaakt door het afweren van bepaalde medicatie door je lichaam.

Gelukkig kan het stoppen met de behandeling al genoeg zijn om je symptomen te verbeteren. Dit komt omdat ze meteen verdwijnen.

De symptomen van medicatie-geïnduceerde lupus kunnen minder ernstig zijn dan die van systemische lupus.

Is het mogelijk om lupus te herkennen?

Deze ziekte is complex. Dat is niet alleen het geval voor de mensen die er aan lijden, maar ook voor de gezondheidsspecialisten.

Soms is het moeilijk om een goede diagnose te stellen.

Ondanks dit, heeft Lupus wat symptomen die kunnen helpen om het te identificeren.

Hieronder noemen we een paar van de meest voorkomende:

 • Gewrichtspijn
 • Gewrichtsontsteking
 • Zwelling van de schildklieren
 • Extreme vermoeidheid zonder aanleiding
 • Haaruitval
 • Vermoeidheid of extreme verstrooidheid
 • Problemen met de gezichtshuid
 • Pijn op de borst

Dingen om te onthouden

Het optreden van deze symptomen wordt een uitbraak genoemd. Ze kunnen optreden en ook weer verdwijnen. Het wordt aanbevolen dat je met een dokter praat die je vertrouwt.

Deze ziekte kan bij iedereen optreden. We weten niet waar het vandaan komt, maar het wordt geassocieerd met erfelijke factoren.

Ondanks het feit dat er geen geneesmiddel is, zijn er veel manieren om Lupus te behandelen. Voor deze behandelingen moet je met je specialist praten.

Praten met andere patiënten die het ook hebben kan je helpen om beter  met de ziekte om te gaan.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.