Ontdek de verschillende soorten en variëteiten pruimen

De pruim is een vrucht die velen van ons wel eens hebben geproefd. Hoewel de meeste soorten rood of paars zijn, zijn er ook andere soorten en variëteiten pruimen. Lees er hier meer over!
Ontdek de verschillende soorten en variëteiten pruimen
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 05 november, 2022

Kun jij alle verschillende soorten en variëteiten pruimen identificeren? De meeste mensen hebben deze vrucht weleens gegeten. Niet iedereen weet echter wat de specifieke verschillen tussen de verschillende soorten en variëteiten pruimen zijn. Met dat in gedachten, zal dit artikel je meer over dit onderwerp vertellen.

De pruim is een vrucht met een bijzondere smaak. Het vruchtvlees kan zoet zijn of een hoge zuurgraad hebben. Om deze reden zijn er dus veel mensen die een fan van pruimen zijn. Ze bieden daarnaast nuttige voedingsstoffen voor het lichaam zoals:

  • voedingsvezels.
  • vitamine A en C.
  • mineralen zoals magnesium, zink en selenium.

De pruimenboom

Deze vrucht is afkomstig van de pruimenboom, die een onderdeel van de Rosaceae-familie is en die net als de amandel, kers en perzik tot de onderklasse Prunus behoort.

Over het algemeen is deze boom ongeveer 5 of 6 meter hoog, met een gladde of gebarsten stam. Bij een aantal soorten hebben de takken doornen. De bladeren zijn bovendien elliptisch met gekartelde randen en de boom heeft witte bloemen met knoppen die ruw aanvoelen. Een punt om te benadrukken is dat pruimenbomen tegen lage temperaturen en vorst bestand zijn.

De vruchten die deze boom produceert, kunnen geel, violet, rood, wit of groen zijn. Over het algemeen vallen gele pruimen op door hun zuurgraad, rode of violette pruimen zijn zoet en de groene zijn bitter.

Aan de buitenkant hebben ze een gladde en zachte schil. Binnenin bevatten ze sappig vruchtvlees met een stevige consistentie en een niet-eetbaar centrum in de vorm van een grote pit, ook wel steen genoemd. Hier komt ook de naam steenvrucht vandaan.

Soorten pruimen

Mandje met pruimen

Volgens het Argentijnse Surveillance and Pest Monitoring System (Spaanse link) zijn de bekendste soorten de Europese en Japanse pruimen. Deze variëteiten bieden op hun beurt verschillende soorten pruimen. Een andere vorm van classificatie kan echter op kleur zijn. Hieronder geven we meer details.

Europese pruimen (Prunus domestica)

De Europese pruimenboom is de meest voorkomende variëteit. De vruchten zijn meestal lichtgroen (zoals de Claudia-variëteit) of paars. Ze bevatten niet veel water, dus ze zijn zeer geschikt om te drogen.

Je kunt ze natuurlijk direct consumeren in de natuurlijke vorm of ze gebruiken om snoep, compotes, jam en conserven van te maken. Ze worden met name in Frankrijk, Engeland, België en Spanje gekweekt. De variëteiten die tot deze groep behoren zijn onder andere:

  • Claudias
  • Stanley
  • President
  • Giant
  • Ana Apath

Japanse pruimen (Prunus salicina)

Over het algemeen consumeren we deze pruimen vers. Ze hebben een roodachtige of zwarte schil, hoewel er ook lichtgele variëteiten zijn. Deze soorten komen met name in gebieden met een warm klimaat voor zoals:

  • Red Beauty
  • Golden Japan
  • Menthey
  • Formosa
  • Santa Rosa

Gele pruim

Deze pruim, die inheems is op het Amerikaanse continent en West-Indië, kent in het Engels veel verschillende namen. Bijvoorbeeld de jobo, de hog plum, de gully plum, de collie plum of gewoon als de mope. In Nederland kennen we hem vooral als de gele mombinpruim.

Deze pruim is in vergelijking met andere soorten klein, heeft stevig vruchtvlees en zowel het vruchtvlees als de schil zijn geel van kleur. Het wordt gebruikt voor het maken van onder andere:

  • desserts
  • taarten
  • jam
  • sappen
  • vruchtenconserven
  • pruimenbrandewijn

De verschillende soorten en variëteiten pruimen

Zoals eerder vermeld, zijn er binnen deze soorten pruimen ook nog eens verschillende variëteiten te onderscheiden. Hieronder geven we je over enkele van hen meer details.

Gele Sungold pruim

Dit is een variëteit van de Japanse pruim die uit Zuid-Afrika komt, maar in verschillende landen groeit. De vruchten zijn groot en aromatisch, hebben een gele schil en kunnen, wanneer de vrucht rijp is, intens rood worden.

  • Het vruchtvlees is geel of oranje en heeft een opmerkelijke zoetheid.
  • Je kunt deze pruim vers eten, maar ze zijn ook zeer geschikt voor het maken van jam.

Red beauty

Dit is een andere variëteit van de Japanse pruimen met een ronde vorm. De schil heeft een rode kleur en kan donker worden, afhankelijk van hoe rijp de vrucht is. Het vruchtvlees is geel en heeft een harde textuur. Om deze reden is het ook geschikt om op te slaan en  te transporteren.

Japanse pruim

Dit is een lichtgele vrucht met een heldere en resistente schil. Het heeft sappig vruchtvlees en is, net als de vorige, ook een Japanse variëteit. Deze soort wordt over het algemeen verbouwd in onder andere:

  • Frankrijk
  • Italië
  • Zuid-Afrika
  • de Verenigde Staten 

Black Amber pruim

Deze vrucht heeft een zwarte schil en een ronde, enigszins afgeplatte vorm. Het vruchtvlees is amberkleurig en stevig. Vanwege deze hardheid is deze variëteit  goed bestand tegen opslag en transport.

De Santa Rosa-pruim

Deze pruim valt op door zijn ronde, hartvormige uiterlijk. Het heeft een intens rode schil en het vruchtvlees is amber of licht karmijngeel. Het vruchtvlees is bovendien sappig en het heeft een smaak die op die van aardbeien lijkt.

Groene Queen Claudia pruim

De Queen Claudia pruim is een variëteit van het Europese type pruim. Het heeft een middelgroot formaat en is rond. De schil is groen en het vruchtvlees is fijn en sappig. Het is ook ideaal om vers te eten of om compotes, conserven en jam van te maken.

Voordelen van het consumeren van verschillende soorten pruimen

Bakje gedroogde pruimen

Volgens verschillende onderzoeken (Engelse link) heeft de consumptie van pruimen gunstige effecten op de gezondheid. Dit komt met name, omdat ze antioxidanten, fytochemicaliën (een diverse groep verbindingen die in planten voorkomen) vitamines en mineralen  bevatten.

Voor alle duidelijkheid, al deze soorten pruimen kunnen aan het lichamelijk welzijn bijdragen. De regelmatige inname van deze vrucht kan onder andere bijdragen aan:

  • een verbetering van de conditie van huid en het gezichtsvermogen, dankzij de vitamine A die pruimen bevatten.
  • het voorkomen van constipatie. Pruimen verbeteren de spijsvertering dankzij de bijdrage van voedingsvezels en sorbitol (Spaanse link), de natuurlijke zoetstof waar pruimen hun smaak mede aan te danken hebben.
  • het verlichten van vochtretentie. Het hoge kaliumgehalte bevordert de afvoer van vloeistoffen, zodat ze zich niet in de zachte weefsels ophopen. Dit kan gunstig zijn voor mensen met hoge bloeddruk (Spaanse link).
  • het op peil houden van de cholesterol- en bloedsuikerniveau’s. Dit effect is deels te danken aan de vezels, die een hoge vetopname voorkomen (Spaanse link).
  • de versterking van het immuunsysteem. Dit komt omdat pruimen vitamines en mineralen bevatten die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Er zijn verschillende soorten en variëteiten pruimen voor elke smaak

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende soorten en variëteiten van deze vrucht, naast de typische violetkleurige of rode soorten. De smaak, de hoeveelheid water en de hoeveelheid voedingsstoffen die ze leveren kunnen dus variëren.

Toch beschouwen gezondheidsdeskundigen de consumptie van elke variëteit als gunstig voor je gezondheid. De vezels reguleren je darmen, de mineralen helpen het immuunsysteem en het kalium draagt bij aan de juiste bloeddruk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parra-Coronado, A., Hernández-Hernández, J. E., & Camacho-Tamayo, J. H. (2007). Estudio de algunas propiedades fisicas y fisiológicas precosecha de la ciruela variedad horvin. Revista Brasileira de Fruticultura29(3), 431-437.
  • Vargas-Simón, G., Hernández-Cupil, R., & Moguel-Ordoñez, E. (2011). Caracterización morfológica de ciruela (Spondias purpurea L.) en tres municipios del estado de Tabasco, México. Bioagro23(2), 141-149.
  • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
  • Prunus domestica y P. salicina. Sistema de Vigilancia Argentino y monitoreo de plagas. Disponible en: https://www.sinavimo.gov.ar/cultivo/prunus-domestica-y-p-salicina.
  • González-Flores, D., Velardo, B., Garrido, M., González-Gómez, D., Lozano, M., Ayuso, M. C., … & Rodríguez, A. B. (2011). Ingestion of Japanese plums (Prunus salicina Lindl. cv. Crimson Globe) increases the urinary 6-sulfatoxymelatonin and total antioxidant capacity levels in young, middle-aged and elderly humans: Nutritional and functional characterization of their content. Journal of Food & Nutrition Research50(4).
  • Vilcanqui-Pérez, Fulgencio, and Carlos Vílchez-Perales. “Fibra dietaria: nuevas definiciones, propiedades funcionales y beneficios para la salud. Revisión.” Archivos Latinoamericanos de Nutrición 67.2 (2017): 146-156.
  • Villanueva-Flores, Rafael Mauricio. “Fibra dietaria: una alternativa para la alimentación.” Ingeniería Industrial 037 (2019): 229-242.
  • Ortega Anta, Rosa M., et al. “Pautas nutricionales en prevención y control de la hipertensión arterial.” Nutrición Hospitalaria 33 (2016): 53-58.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.