Ontbijt dat je immuniteit een boost geeft

Een gezond ontbijt zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten om elke nieuwe dag te starten vol energie.
Ontbijt dat je immuniteit een boost geeft
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 28 januari, 2021

Af en toe heeft iedereen te maken met een periode waarin de natuurlijke afweersystemen van het lichaam op een lager pitje functioneren. Tijdens periodes van stress, gedurende de winter, bij ziekte of herstel na een operatie zien we vaak dat de immuniteit van het lichaam verzwakt en kwetsbaarder wordt. Dus waarom niet meteen de dag starten met een gezond ontbijt dat het afweersysteem een stevige boost geeft?

Ontbijt 1: een gezond ontbijt als oppepper

Omelet
  • Vers citroensap met een eetlepel natuurlijke, rauwe honing
  • Een kom havermout met walnoten en druiven
  • Een roerei klaargemaakt met knoflook

Wat maakt dit ontbijt zo goed voor je immuniteit?

Geloof ons, je zal dit ontbijt super vinden en het geeft zonder twijfel een flinke oppepper aan je afweersysteem. Hoe dan wel? Heel eenvoudig.

Het verse citroensap met honing voorziet het lichaam reeds van de broodnodige vitamines en mineralen. De hele maaltijd zit trouwens boordevol vitamines en antioxidanten. Deze verwijderen gifstoffen en beschermen je tegen tal van ziektes.

Honing

Deze vitamine-injectie wordt aangevuld met honing, al eeuwen erkend als dé natuurlijke helende component bij uitstek, die dus niet mag ontbreken in het hedendaags voedingspatroon. Neem er even de tijd voor en ga op zoek naar een goede, natuurlijke honing die geen toegevoegde suikers bevat.

Havermout

En waarom is een warme kom lekkere havermout een goede manier om de dag te beginnen? Niet voor niks wordt havermout gerekend tot de superfoods door het hoge gehalte aan vitamine B. Vitamine B is verantwoordelijk voor het stimuleren van de celfuncties die je beschermen door virussen en bacteriën aan te vallen.

Vergeet dus zeker niet regelmatig havermout op het ontbijtmenu te zetten.

Knoflook

Combineer dit met een heerlijk roereitje klaargemaakt met knoflook. Neem hiervoor één ei en twee knoflooktenen. Ei bevat magere eiwitten die je voldoende energie en kracht geven om gezond en fit aan de dag te beginnen.

Energie in combinatie met versterking voor het immuniteitssysteem, omdat knoflook erkend wordt als een natuurlijk antibioticum dat infectie en bacteriën op efficiënte manier bestrijdt. Bovendien neemt het klaarmaken van dit ontbijt vrijwel geen tijd in beslag, dus aarzel niet en geniet van deze natuurlijke oppepper!

Ontbijt 2: ontbijt jezelf sterk!

Yoghurt met Fruit
  • Eucalyptusthee met honing
  • Een kom Griekse yoghurt met haver, bessen en noten
  • Grapefruitsap

Wat maakt dit ontbijt gezond en versterkend?

Eucalyptus lijkt misschien een vreemde manier om de dag te starten, maar deze veelzijdige geneeskrachtige plant bevat heel wat eigenschappen die de natuurlijke immuniteit van het lichaam verhogen en vooral beschermen tegen verkoudheden en griep. Het is een perfecte ontbijtkeuze tijdens de overgang naar de winter, wanneer het lichaam wat vermoeider en zwakker aanvoelt. Drink deze infusie met een royale eetlepel honing en verwen jezelf op die donkere ochtenden alvorens naar het werk te vertrekken.

Yoghurt

Neem hierbij een kom Griekse yoghurt, dat er om bekend staat de hoogste concentratie calcium te bevatten, maar tegelijkertijd minder lactose aanlevert dan alle andere soorten yoghurt. Het voornaamste gezondheidsvoordeel van gefermenteerde melkproducten is echter dat ze rijk zijn aan probiotica, “goede bacteriën” die helpen de maaltijd te verteren en de groei van schadelijke ziektekiemen verhinderen.

Een goede conditie van het spijsverteringsstelsel zorgt dan op zijn beurt opnieuw voor het verhogen van het immuniteitssysteem van het lichaam.

Regelmatig melkproducten op het menu voorkomt eveneens constipatie en bevordert de algemene spijsvertering.

Noten, bessen en havermout

Door bijvoorbeeld noten, bessen en havermout toe te voegen, wordt deze lekkere kom yoghurt nog aangevuld met extra vitamines en antioxidanten.  Walnoten en amandelen zorgen voor zink en magnesium die je natuurlijke immuniteit verder zullen versterken.

Grapefruitsap

Het glas grapefruitsap maakt het plaatje af door zijn natuurlijke eigenschap om infectie te voorkomen en weerstand te verhogen. Wist je trouwens dat extract uit grapefruit gebruikt wordt om vaginale infecties te behandelen?

We geven je bovendien nog een verrassende tip mee: kies steeds een grapefruit met een diep oranje kleur.

Deze bevatten hogere doses antioxidanten dan de gelige variant. Zo ga je op natuurlijke wijze de strijd aan met het ontstaan van kankercellen en geef je je immuniteitssysteem een stevige opkikker.

Ontbijt 3: Krachtontbijt als boost voor je afweersysteem

Rodebietensap
  • Groene appel en rode bietensap
  • Roerei met spinazie

Waarom is dit een echt krachtontbijt?

Zoals je wellicht al geraden hebt, is de voornaamste plus van dit ontbijt dat het extra veel energie levert. Deze gezonde en heerlijke maaltijd verhoogt de inname van vitamine B, vitamine C, ijzer en eiwitten, waardoor je ook met deze start van de dag je weerstand in goede conditie brengt.

Gebruik een blender

Bijkomend voordeel is dat deze gezonde optie makkelijk en snel te bereiden is en dus een ideale keuze is op drukke dagen. Je hebt enkel een blender nodig.

  • De appels hoeven niet geschild te worden, omdat de schil pectine bevat, dat ook tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft.
  • Voeg vervolgens een glas water toe tot het sapje makkelijk te drinken is en start je dag met dit super lekkere en gezonde drankje.
  • Daarna snel een eitje opkloppen en klaarmaken in de pan samen met wat spinazie.

Begin energiek aan de dag

Je zal zeker merken dat dit recept je de nodige energie zal geven om drukke en donkere winterdagen gezond de baas te kunnen. Een goede dosis ijzer voorkomt bloedarmoede en bestrijdt eveneens die vervelende ochtendhoofdpijn die kan ontstaan tijdens koude winterochtenden.

Wacht dus niet langer en neem de beslissing een kwartiertje vroeger op te staan om met een van deze bovenstaande ontbijten de dag te beginnen. Gun je lichaam hiermee de nodige energie en immuniteit om fris en monter je drukke activiteiten de baas te kunnen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chambial, S., Dwivedi, S., Shukla, K. K., John, P. J., & Sharma, P. (2013). Vitamin C in disease prevention and cure: An overview. In Indian Journal of Clinical Biochemistry. https://doi.org/10.1007/s12291-013-0375-3
  • Cohen, H. A., Rozen, J., Kristal, H., Laks, Y., Berkovitch, M., Uziel, Y., Kozer, E., Pomeranz, A., & Efrat, H. (2012). Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.2011-3075
  • Miranda, J. M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J. A., Lamas, A., Franco, C. M., & Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: Effects on human health and use as functional foods. In Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7010706
  • Seol, G. H., & Kim, K. Y. (2016). Eucalyptol and its role in chronic diseases. In Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-41342-6_18
  • Eales, J., Lenoir-Wijnkoop, I., King, S., Wood, H., Kok, F. J., Shamir, R., Prentice, A., Edwards, M., Glanville, J., & Atkinson, R. L. (2016). Is consuming yoghurt associated with weight management outcomes? Results from a systematic review. In International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2015.202
  • Dow, C. A., Going, S. B., Chow, H. H. S., Patil, B. S., & Thomson, C. A. (2012). The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism: Clinical and Experimental. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2011.12.004
  • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. In Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. In Food and Function. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.