Mythes over knoflookconsumptie en de feiten

Knoflook is een van de bekendste voedingsmiddelen vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn echter mythes rond de consumptie ervan die het beste kunnen worden ontkracht.
Mythes over knoflookconsumptie en de feiten
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 13 februari, 2023

Er bestaan verschillende mythen over knoflookconsumptie die verwarring hebben gezaaid over de eigenschappen ervan. Hoewel het waar is dat het een voedzaam en gezond voedingsmiddel is, zijn sommige van de “bijna wonderbaarlijke” effecten die eraan worden toegeschreven niet waar.

Net als andere voedingsmiddelen kan deze bol bijdragen aan de gezondheidszorg als hij wordt opgenomen in een gezond en evenwichtig dieet. En hoewel het farmacologisch potentieel ervan uitgebreid is bestudeerd (Engelse link), zijn bepaalde effecten niet meer dan valse overtuigingen. Wil je er meer over weten? Wij vertellen je er alles over.

De 4 mythen over knoflookconsumptie en hun waarheden

Knoflook (Allium sativum) is een specerij die veel gebruikt wordt in de mediterrane keuken en in andere delen van de wereld. Het wordt vaak gebruikt om vlees, vis, soepen en rijstgerechten te kruiden, naast vele andere recepten. Het is ook een ingrediënt dat gewaardeerd wordt om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Volgens een overzichtsstudie (Engelse link) in het Avicenna Journal of Phytomedicine heeft de belangrijkste werkzame stof, allicine, een antibiotische, ontstekingsremmende, bloeddrukverlagende, hypoglycemische, antiproliferatieve en antivirale werking.

Dus, alleen of als aanvullende therapie, helpt de inname ervan bij de preventie en behandeling van verschillende gezondheidsaandoeningen. Het probleem? Veel van zijn effecten zijn niet zo magisch als sommigen denken. In feite zijn verschillende van haar toepassingen bestempeld als mythes. Laten we eens gaan kijken.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Knoflookcapsules: voordelen en aanbevelingen

1. Knoflookconsumptie op een lege maag om af te vallen

Buikomvang meten
Geen enkel voedingsmiddel leidt vanzelf tot gewichtsverlies. Gezond afvallen vraagt ​​om een ​​multidisciplinaire aanpak.

Een van de meest verbreide mythen over knoflookconsumptie is dat de consumptie ervan op een lege maag je kan helpen gewicht te verliezen. Er wordt beweerd dat het kauwen van een teentje knoflook als eerste in de ochtend -alleen of gecombineerd met een lepel olijfolie of honing- de stofwisseling activeert en de vetverbranding bevordert.

Deze beweringen zijn echter weerlegd door artsen, voedingsdeskundigen en wetenschappers. Allereerst is er geen bewijs dat het eten van knoflook op een lege maag een beter effect heeft dan op andere momenten van de dag.

Anderzijds is er geen enkel voedingsmiddel of bestanddeel dat op zichzelf significant gewichtsverlies kan veroorzaken. Het proces van afvallen vereist een multidisciplinaire aanpak (Engelse link), waarbij voedingsdeskundigen, artsen, fysieke trainers en zelfs psychologen betrokken moeten worden.

Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op overgewicht en obesitas. Het is dus noodzakelijk om ze op een uitgebreide manier aan te pakken om op lange termijn een gezond en stabiel gewicht te bereiken. Daarnaast is het nodig om de individuele kenmerken van elke persoon in aanmerking te nemen om een persoonlijk plan te krijgen.

Wat de wetenschap zegt over knoflook en afvallen?

Het is duidelijk dat knoflook alleen niet helpt om af te vallen. De opname ervan als onderdeel van een evenwichtig, calorie-gecontroleerd dieet kan echter gunstig zijn.

Een meta-analyse (Engelse link), gerapporteerd in de Internationaal tijdschrift voor vitamine- en voedingsonderzoek vond dat knoflooksupplementen geen significant effect hebben op het lichaamsgewicht of de body mass index (BMI). Desondanks lijken ze bij zwaarlijvige patiënten de middelomtrek te helpen verminderen.

Een studie (Engelse link) gedeeld in Advanced Biomedical Research meldde dat knoflooksupplementen de vermindering van lichaamsgewicht en vetmassa bevorderen bij mensen met niet-alcoholische vette leverziekte.

Andere dierstudies (Engelse link) hebben soortgelijke resultaten opgeleverd. In deze zijn echter producten als knoflookolie en knoflookextract (Engelse link) gebruikt in plaats van rauwe knoflook.

Dit alles gezegd hebbende, de waarheid is dat knoflook het dieet kan aanvullen als het gaat om gewichtsverlies, maar het zorgt er niet voor dat je alleen of in mengsels kilo’s verliest.

2. Knoflook om het bloed te ontgiften

Er zijn mensen die rauwe knoflook consumeren met het idee het bloed te “zuiveren” of “ontgiften.” Het argument is dat de zwavelverbindingen in dit voedsel de afvoer van gifstoffen uit het bloed kunnen bevorderen door de leverfunctie te stimuleren.

Maar is dit waar? Helaas is het weer een van de vele mythes.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat rauwe knoflook, oude knoflook, of enig supplement van dit voedsel het bloed reinigt. Integendeel, medische en voedingsdeskundigen waarschuwen (Engelse link) dat alles wat beweert te “ontgiften” waarschijnlijk geen goed doet.

De reden is heel eenvoudig: zowel de lever als de nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van het bloed (Engelse link) en het afbreken van afvalstoffen. Zolang deze organen gezond zijn, is het dus niet nodig om externe hulpmiddelen in te nemen om het proces optimaal te voltooien.

Natuurlijk is knoflook een van de vele voedingsmiddelen die essentiële voedingsstoffen leveren voor het goed functioneren van deze organen. Maar net als in het vorige geval is het op zichzelf geen zuiveraar.

De meest efficiënte manier om het lichaam gifvrij te houden, is door middel van een gezond dieet. Dit moet je combineren met een trainingsroutine en een levensstijl die vrij is van gewoonten zoals alcohol en tabak. De eliminatie van de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen en de consumptie van water zijn ook een grote hulp.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Knoflook om hypertensie te bestrijden: 4 manieren

3. Knoflook om COVID-19 te behandelen

Veel knoflook consumeren tegen Covid-19
Veel mensen namen tijdens de pandemie van het coronavirus grote hoeveelheden knoflook in om hun immuunsysteem te versterken. Dit was echter geen efficiënte maatregel.

Een van de meest verspreide mythen tijdens de COVID-19 pandemie was dat knoflookconsumptie de ziekte kon “genezen.” Volgens de voorstanders zou het voldoende zijn om 8 tenen rauwe knoflook fijn te hakken en in 3 liter kokend water te doen. Zodra het aftreksel was verkregen, zou het “op magische wijze” de symptomen kunnen verlichten.

Dit is natuurlijk ver van de werkelijkheid. Ondanks dat het een voedingsmiddel is met zowel  antimicrobiële (Engelse link) als antivirale (Engelse link) mogelijkheden, kan het alleen het coronavirus of de klinische verschijnselen ervan niet elimineren. En hoewel het voor de meeste mensen een ongevaarlijk middel is, is het onwaarschijnlijk dat het werkt.

Studies over knoflook en zijn potentieel tegen COVID-19

Voorlopig zijn gezondheidswerkers het erover eens dat knoflook geen behandeling is tegen COVID-19. Desondanks zijn er enkele wetenschappelijke publicaties die spreken over de mogelijke voordelen ervan tegen deze ziekte.

Via Tijdschrift voor voeding (Engelse link) stellen de wetenschappers dat de organische zwavelverbindingen en flavonoïden in knoflook immunomodulerende effecten hebben die nuttig kunnen zijn als adjuvante therapie tegen de infectie.

In het bijzonder zou het kunnen bijdragen tot vermindering van de bijwerkingen van geneesmiddelen. Dat komt doordat het mogelijk maakt de gebruikte dosis te verminderen. Er zijn echter grotere en meer overtuigende studies nodig.

De mogelijke risico’s moeten echter niet over het hoofd worden gezien. In een case report (Engelse link), gepubliceerd in Special Care in Dentistry , liep een patiënte brandwonden op aan haar mondslijmvlies door de dagelijkse inname van rauwe knoflook als maatregel om het immuunsysteem tijdens de pandemie te versterken.

Dezelfde publicatie waarschuwt dat dit type middel bij onjuist gebruik kan leiden tot buik- en huidverbrandingen.

De voedingsstoffen in knoflook zijn goed voor de gezondheid als ze worden opgenomen in het kader van een complete en evenwichtige voeding. De rauwe consumptie ervan moet voorzichtig zijn.

4. Knoflookconsumptie tegen kanker

Ongetwijfeld is dit een van de mythes over knoflookconsumptie die iedereen niet meer moet geloven. Het eten van knoflook rauw, gekookt of in supplementen kan kanker niet voorkomen, laat staan genezen. Dit idee komt voort uit verschillende voorlopige en observationele studies (Engelse link) die spreken van het anti-tumor potentieel van deze specerij.

In het bijzonder is vastgesteld (Engelse link) dat het werkt tegen vormen van kanker zoals prostaat-, colorectale, borst- en endometriumkanker. Toch is er niet genoeg bewijs om het als een behandeling te beschouwen.

In tegenstelling hiermee stelt een verklaring (Spaanse link) van de Pompeu Fabra Universiteit (UPF) dat het beschikbare bewijs niet van voldoende kwaliteit is om de anticarcinogene eigenschappen van knoflook te bevestigen. Zij wijst erop dat meer rigoureuze studies nodig zijn om de rol van knoflook tegen deze ziekte nauwkeuriger vast te stellen.

Knoflook opnemen in het gewone dieet is gezond en voorziet het lichaam van antioxidanten, vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen om de gezondheid te verzorgen. De inname ervan kan het dieet en andere gezonde gewoonten aanvullen die verband houden met de preventie van dit soort ziekten.

Knoflook: een gezond voedingsmiddel, maar geen wondermiddel

Kortom, het opnemen van knoflook in het gewone dieet kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het op zichzelf geen wondermiddel. Het is ook geen behandelingsoptie voor ziekten of overgewicht.

In feite is het raadzaam om voorzichtig te zijn met de dagelijkse inname ervan. Dat geldt vooral voor rauwe knoflook. Het kan misselijkheid, branderigheid in de mond en irritatie in de maag veroorzaken. Het is het beste om het met mate in te nemen, en toegevoegd aan maaltijden.

Als je kiest voor de presentatie ervan in supplementen, moet je de aanbevelingen  voor de knoflookconsumptie van de fabrikant volgen. Bovenal is het essentieel om in gedachten te houden dat het geen enkele medische behandeling vervangt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619. doi: 10.3390/antiox9070619. PMID: 32679751; PMCID: PMC7402177.
  • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014 Jan;4(1):1-14. PMID: 25050296; PMCID: PMC4103721.
  • Montesi L, El Ghoch M, Brodosi L, Calugi S, Marchesini G, Dalle Grave R. Long-term weight loss maintenance for obesity: a multidisciplinary approach. Diabetes Metab Syndr Obes. 2016 Feb 26;9:37-46. doi: 10.2147/DMSO.S89836. PMID: 27013897; PMCID: PMC4777230.
  • Mofrad MD, Rahmani J, Varkaneh HK, Teymouri A, Mousavi SM. The effects of garlic supplementation on weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Vitam Nutr Res. 2021 Jun;91(3-4):370-382. doi: 10.1024/0300-9831/a000607. Epub 2019 Jul 30. PMID: 31357923.
  • Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016 Jan 27;5:2. doi: 10.4103/2277-9175.174962. PMID: 26955623; PMCID: PMC4763563.
  • Kagawa Y, Ozaki-Masuzawa Y, Hosono T, Seki T. Garlic oil suppresses high-fat diet induced obesity in rats through the upregulation of UCP-1 and the enhancement of energy expenditure. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1536-1540. doi: 10.3892/etm.2019.8386. Epub 2019 Dec 27. PMID: 32010335; PMCID: PMC6966189.
  • Lee MS, Kim IH, Kim CT, Kim Y. Reduction of body weight by dietary garlic is associated with an increase in uncoupling protein mRNA expression and activation of AMP-activated protein kinase in diet-induced obese mice. J Nutr. 2011 Nov;141(11):1947-53. doi: 10.3945/jn.111.146050. Epub 2011 Sep 14. PMID: 21918057.
  • Kim MJ, Kim HK. Effect of garlic on high fat induced obesity. Acta Biol Hung. 2011 Sep;62(3):244-54. doi: 10.1556/ABiol.62.2011.3.4. PMID: 21840827.
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What does blood do? [Updated 2019 Aug 29]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279392/
  • Li G, Ma X, Deng L, Zhao X, Wei Y, Gao Z, Jia J, Xu J, Sun C. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May 31;8(5):e14814. doi: 10.5812/jjm.14814. PMID: 26060559; PMCID: PMC4458355.
  • Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, Islam MT, Ali ES, Shilpi JA, Nahar L, Tiralongo E, Sarker SD. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends Food Sci Technol. 2020 Oct;104:219-234. doi: 10.1016/j.tifs.2020.08.006. Epub 2020 Aug 19. PMID: 32836826; PMCID: PMC7434784.
  • Khubber, S., Hashemifesharaki, R., Mohammadi, M. et al. Garlic (Allium sativum L.): a potential unique therapeutic food rich in organosulfur and flavonoid compounds to fight with COVID-19. Nutr J 19, 124 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00643-8
  • Petrovic V, Nepal A, Olaisen C, Bachke S, Hira J, Søgaard CK, Røst LM, Misund K, Andreassen T, Melø TM, Bartsova Z, Bruheim P, Otterlei M. Anti-Cancer Potential of Homemade Fresh Garlic Extract Is Related to Increased Endoplasmic Reticulum Stress. Nutrients. 2018 Apr 5;10(4):450. doi: 10.3390/nu10040450. PMID: 29621132; PMCID: PMC5946235.
  • Lee J, Zhao N, Fu Z, Choi J, Lee HJ, Chung M. Effects of garlic intake on cancer: a systematic review of randomized clinical trials and cohort studies. Nutr Res Pract. 2021 Dec;15(6):773-788. doi: 10.4162/nrp.2021.15.6.773. Epub 2021 Jul 26. PMID: 34858554; PMCID: PMC8601942.
  • La ciencia no respalda el consumo de ajo para reducir el riesgo de cáncer. (2018). Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. https://www.upf.edu/es/web/comunicacio/noticies/-/asset_publisher/Z43gkEdp7zFm/content/id/220466701/maximized#.Y36ZBXbMI2x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.