Mijn kind is bang voor dieren, wat moet ik doen?

Voor veel kinderen is het hebben van een huisdier uniek, terwijl anderen deze ervaring mislopen omdat ze bang zijn. Ontdek in dit artikel wat je moet doen als je kind bang is voor dieren, zodat hij of zij ook kan genieten van de diversiteit van de natuur.
Mijn kind is bang voor dieren, wat moet ik doen?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Niet alle kinderen reageren op dezelfde manier als ze een hond of een ander huisdier zien. Sommigen willen ze aaien en voelen zich enorm tot deze dieren aangetrokken. Anderen blijven liever bij dieren vandaan en laten daarmee zien dat ze bang zijn voor dieren. Er is geen specifieke reden waarom dit gebeurt.

Soms kan het te wijten zijn aan een eerdere slechte ervaring of is hen geleerd dat een dier dat ze niet kennen gevaarlijk kan zijn. Er zijn ook kinderen die zich gewoon geïntimideerd voelen door de vreemde vorm van het dier.

“Je hebt de actievere en meer avontuurlijke kinderen, terwijl anderen rustiger zijn en minder openstaan voor nieuwe ervaringen. Deze laatsten voelen meer stress wanneer ze worden geconfronteerd met het nieuwe en onbekende,” zegt Dr. Tracy Dennis van de afdeling Psychologie van Hunter College.

Hoewel angst een afweermechanisme is dat kinderen veilig houdt, is het het beste om ze te leren respect en voorzichtigheid te tonen in plaats van angst voor dieren die hen ervan weerhoudt de verrijkende ervaring te ervaren om deze dieren te ontdekken.

Hoe kinderen die bang voor dieren zijn te helpen

Hier volgen enkele tips die ouders kunnen helpen hun kinderen de stap te laten nemen tussen angst en respect.

Probeer de angst te begrijpen

Gezin praat over huisdieren

Angst is irrationeel. Daarom helpt het niet om kinderen te dwingen niet bang te zijn voor dieren. Het is beter om te proberen te begrijpen wat de angst veroorzaakt en een strategie te zoeken om hen te helpen ermee om te gaan.

Als je kind bijvoorbeeld bang is voor een hond vanwege zijn grootte, raad hem dan niet aan om een grote hond te benaderen. Als je met een kleine en kalme hond bent, benader hem dan eerst en moedig dan je kind aan je met jouw bescherming te volgen.

Leer je kind hoe het dier te benaderen als hij bang voor dieren is

Kinderen kunnen het dier ongemakkelijk of met overmatige emotie benaderen en het zo bang maken. Dit veroorzaakt meestal een hevige reactie die het kind nog meer bang maakt.

Het beste is om ze bij elke stap te begeleiden en zorgvuldig de woorden te kiezen die je gebruikt. Het is het beste om woorden te vermijden die ze als het ware waarschuwen, zoals “wees voorzichtig zodat hij je niet bijt” of “kom niet te dichtbij want dat kan gevaarlijk zijn.” Gebruik in plaats daarvan positieve bekrachtiging zoals “benader het dier rustig” of “wees lief voor het dier.”

Leer je kind allereerst dat hij of zij altijd toestemming moet vragen aan de eigenaar om een dier te benaderen. Vervolgens is het beter om het dier eerst de handen van je kind kan laten ruiken voordat hij of zij het probeert te aaien. Zowel honden als katten voelen zich prettiger na het inspecteren van de geur van iemand die ze nog niet kennen.

Probeer het dier af te leiden door over zijn kop te aaien. Nodig vervolgens je kind uit om hem vanaf één kant aan te raken, bij voorkeur niet bij de staart, om te voorkomen dat het dier schrikt. De kop van het dier kan echter wat intimiderend zijn voor het kind.

Vermijd puppy’s

Mijn kind is bang voor dieren

Jonge dieren zijn meer onvoorspelbaar dan volwassen dieren. Bijten, krabben of over mensen springen kan voor hen spelen zijn. Wat voor een dier een gebaar van vertrouwen, vreugde en liefde kan betekenen, kan voor een kind een vijandig gebaar lijken.

Leer de taal van dieren

Huisdieren hebben een unieke manier om met mensen te communiceren. Hun taal leren en het vervolgens aan je kinderen te leren kan erg nuttig zijn om een confrontatie te vergemakkelijken.

Linda Case, auteur van het boek Canine and Feline Behavior and Training: A Complete Guide to Understanding Our Two Best Friends, stelt bijvoorbeeld dat “een open mond met de lippen naar achteren, de tong naar buiten en een ontspannen gezicht uitnodigt tot interactie.”

Leer je kind om te gaan met dieren

Deze baby is niet bang voor dieren

Net als puppy’s zijn kinderen onvoorspelbaar. De angst kan in opwinding veranderen zodra de eerste ontmoeting met het dier succesvol is. Met die emotie kunnen hun acties het dier bang maken of lastig vallen. Leg je kind uit dat ze het dier niet mogen duwen, de vacht niet mogen vastpakken of bij de staart mogen vasthouden.

Neem geen huisdier mee naar huis als je kind bang voor dieren is

Veel ouders vinden het een goed idee om een huisdier mee naar huis te nemen. Misschien zullen je kind en het huisdier na verloop van tijd aan elkaar wennen, maar het zal vele dagen onnodige stress vergen.

Wacht tot je kind er klaar voor is. Sommige mensen houden het huisdier in een kamer totdat het kind het begint te vertrouwen, maar dit is ook niet aan te raden. Huisdieren kunnen namelijk agressief worden als je dit doet, omdat ze dan kunnen denken dat het hun rol niet is om te socialiseren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.