Hoe leer je je kinderen wie een echte vriend is

Je kinderen leren om onderscheid te maken wie een echte vriend is, helpt hen om giftige relaties te identificeren. Door zichzelf te begrijpen en zich als een goede vriend te gedragen stelt hen ook in staat om te genieten van de zegen van een goede vriendschap.
Hoe leer je je kinderen wie een echte vriend is

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ouders zijn de referenties van kinderen en ze zijn vaak hun eerste vrienden. Ze delen tenslotte hun ervaringen en doen bijvoorbeeld spelletjes samen. Hoe help je hen vervolgens te begrijpen wie een echte vriend is tijdens deze emotionele fase van opgroeien?

Deze taak begint rond de leeftijd van 4 of 5 jaar oud, wanneer onze kinderen een van de belangrijkste sociale vaardigheden beginnen te ontwikkelen, namelijk het leren om echte vrienden te maken en deze te behouden.

Het is vanzelfsprekend dat kinderen opgroeien en nieuwe relaties beginnen te vormen. Ze ontmoeten vrienden op school, in de buurt waar ze wonen of de kinderen binnen de familie.  Ze zullen dan ook moeten leren herkennen wanneer een vriendschap een bron van angst of zorgen wordt.

Je kinderen al vanaf jonge leeftijd de waarde van vriendschap te leren is een van de belangrijkste taken die we als ouders hebben. Dit geldt vooral als we willen dat de vriendschappen van onze kinderen het potentieel hebben om vreugde te brengen.

Help je kind te begrijpen wie een echte vriend is

Als je kinderen hebt dan lijkt het je misschien overduidelijk dat een vriendschap positief hoort te zijn. Dit is echter niet het geval bij alle kleintjes. Ze moeten dit daarom leren begrijpen.

Als hun vriendschappen niet positief zijn, dan moeten ze weten dat er iets niet klopt. Kinderen moeten daarom al vroeg leren wie een echte vriend is en dat een vriendschap een bron is om liefde te uiten.

Hoe kun je een echte vriend identificeren?

Een echte vriend is belangrijk

We kunnen de vriendschappen die onze kinderen hebben niet voor ze kiezen. Dit geldt vooral tijdens de adolescentie, wanneer vrienden vaak de plaats innemen van andere interesses en het belangrijkste in hun leven worden.

Wat we wel kunnen doen is hen begeleiden, zodat ze weten hoe ze waardevolle relaties op kunnen bouwen waarin respect en oprechtheid worden gewaardeerd.

Je kunt dit doen door je kind te vragen om te controleren welke van zijn of haar vrienden de volgende kenmerken hebben. Op deze manier kan hij of zij bepalen wie een echte vriend is. Een echte vriend:

  • viert je successen met je en ondersteunt je in slechte tijden.
  • helpt je met wat je maar nodig hebt.
  • behandelt je goed. Hij is aardig voor je en drijft nooit de spot met jou of je meningen.
  • is eerlijk. Een echte vriend vertelt je de waarheid over wat hij denkt en verandert zijn persoonlijkheid niet ineens tegenover jou wanneer je het het minst verwacht.
  • vermijdt conflicten en zet anderen niet voor schut.
  • is loyaal en consequent. Zelfs als jullie ruzie maken, hoef je je geen zorgen te maken over het kwijtraken van jullie vriendschap.
  • lacht en heeft plezier samen met jou.
  • maakt het niet uit als je ook andere vrienden hebt. Vriendschappen waar geen anderen bij betrokken zijn, zijn vaak giftig.
  • respecteert je mening en laat je uitpraten. Zelfs als hij het niet met je eens is, waardeert hij je overtuigingen.
  • dwingt je niet om iets te doen wat je niet wilt doen. Als je niet naar een feestje wilt gaan, geen alcohol wilt drinken of geen drugs wilt gebruiken, respecteert hij je beslissing zonder je onder druk te zetten.

Als onze kinderen tenminste één vriend hebben die aan de helft van deze kenmerken voldoet, dan hebben ze ongetwijfeld een goede, zinvolle relatie.

Hoe help je je kind om giftige vriendschappen de baas te zijn?

Triest meisje alleen met haar beer

Elke middag nadat ze thuiskomt van school, sluit Marina zichzelf op in haar kamer. Haar moeder weet dat het haar manier is om zich af te zonderen van hoe ze behandelt wordt door een van haar beste vrienden.

Deze vriendin is erg inconsequent. De ene dag laat ze haar niet alleen, de andere dag negeert ze haar volledig en houdt ze haar buiten de groep. Marina weet niet hoe ze moet reageren op een vriendin die van haar houdt en haar tegelijkertijd lijkt te haten.

Dit is volkomen normaal. Zoals in elke relatie tussen mensen, is communicatie van essentieel belang. Om je kind door een giftige relatie te leiden, is communicatie ook de gouden sleutel.

Allereerst, luister naar je kind en wees een geduldige aandachtige luisteraar. Maak dezelfde emotionele reis zodat je het conflict voelt dat je kind ervaart. Het feit dat ze hun emoties kunnen uiten is al een vorm van bevrijding voor ze.

Laat je kind zijn eigenwaarde ontdekken

Je kunt je kind helpen om zijn zelfbeeld te voeden. Een manier is om meer aandacht te besteden aan andere activiteiten waarin ze uitblinken en waarmee ze toegang hebben tot andere groepen vrienden. Daarnaast kun je ze aanmoedigen om zich te concentreren op vriendschappen met andere kinderen in de klas, onder wie ze echte vrienden kunnen vinden.

Maar bovenal moeten we onze kinderen helpen de uitdaging waarmee ze te maken hebben vanwege een negatieve vriendschap te overwinnen. Begeleid ze om te leren van de relaties die ze vormen en ze te begrijpen. Dit zal hen helpen om een stabiele basis te hebben om het drama van de adolescentie het hoofd te bieden.

Wees een echte vriend voor anderen

De Amerikaanse dichter en filosoof Ralph W. Emerson schreef: “de enige manier om een vriend te hebben, is door een vriend te zijn.” Dit is een heel goed concept voor onze kinderen om te begrijpen wie een echte vriend is.

Als iemand de kwaliteiten van een echte vriend toont en het juiste doet, dan zullen goede mensen zich tot hem of haar aangetrokken voelen. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat als je zelf goed handelt, je een goede vriend zal aantrekken.

Kinderen die de aandacht en begeleiding van hun ouders krijgen om goede vriendschappen op te bouwen, hebben niet alleen meer mogelijkheden om te identificeren wie een echte vriend is, maar ook om hechte, bestendige relaties vol voldoening gevende ervaringen tot stand te brengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.