Hoe kinderen hun angst voor het donker overwinnen

Als een kind bang is in het donker moeten de ouders hem helpen dit te overwinnen. In geen geval mogen de ouders hun kind plagen omdat hierdoor de angst langer kan aanhouden.
Hoe kinderen hun angst voor het donker overwinnen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als kinderen zijn we waarschijnlijk bang geweest. Angst voor het donker is een normale angst voor iedereen. Het hoort bij het opgroeien van kinderen. 

In het geval dat hun kind bang is in het donker hebben ouders de taak om ze te helpen deze angst te kanaliseren en te overwinnen. In ons artikel van vandaag zullen we enkele van onze aanbevelingen met je delen. Zo weet je hoe je kinderen die bang zijn in het donker kunt helpen.

Deze tips helpen kinderen hun angst voor het donker te overwinnen naarmate ze ouder worden. Als je vanaf de geboorte deze fobie begint aan te pakken zullen kinderen het al overwonnen hebben tegen de tijd dat ze opgroeien.

Soms weten kinderen echter niet hoe ze hun angst het hoofd moeten bieden en dragen ze hem mee tot de adolescentie of volwassenheid.

Lees hieronder onze gids over het helpen van kinderen die bang zijn in het donker.

1. Maak plezier

Angst voor het donker overwinnen met plezier maken

Een geweldig idee dat je zeker uit moet proberen zijn educatieve activiteiten. Denk aan spelletjes waarmee kinderen hun angst voor het donker kunnen overwinnen.

Een hele leuke activiteit waar kinderen dol op zullen zijn is het spelen met schaduwen. Degene die het beste figuur met de schaduw van zijn hand maakt wint.

Het is een leuk idee dat kinderen kan helpen hun angst te overwinnen.

We raden je ook aan om te lezen: Hoe je kinderen aan te moedigen om te lezen

2. Een nachtlampje

Het gebruiken van een klein, zwak lichtje of het aanpassen van het licht in de kinderkamer is een geweldige manier om rust te creëren.

Door dit te doen kunnen kinderen geleidelijk aan de paniek overwinnen die hen overspoelt als ze helemaal zonder licht moeten slapen.

3. Geef niet toe aan hun angst

Angst voor het donker overwinnen door het te confronteren

Als een kind om hulp roept zou het aandoen van de lichten niet de oplossing moeten zijn. Wat zal dit doen voor het overwinnen van hun angst?

Als kinderen huilen, probeer dan een manier te vinden om ze te kalmeren door gewoon bij ze te zijn en aan hun zijde te blijven. Wanneer ze het donker niet confronteren die hen kwelt, zullen ze de fobie voor een donkere kamer niet overwinnen.

Als ze niet de mogelijkheid hebben om het te overwinnen zullen ze nog jarenlang bang zijn om alleen in een donkere kamer te slapen.

4. Praat met ze

Communicatie is fundamenteel. Je moet met je kinderen praten en ervoor zorgen dat ze begrijpen dat ze op een veilige plek leven.

Door met ze te praten weten ze dat ze niet bang hoeven te zijn in het donker. Het belangrijkste is dat je echt moet praten over de plaatsen die de angst genereren:

  • onder het bed
  • de kast
  • de gang

Als kinderen deze plaatsen benoemen zal hun angst kleiner worden.

5. Vertel verhalen om hun angst voor het donker te overwinnen

Angst voor het donker overwinnen met verhaaltjes

Kinderen blootstellen aan situaties die wat eng kunnen zijn om dat te ervaren is een handige manier om ze te helpen hun angst voor het duister te overwinnen.

Als ze onderdeel van deze situaties gaan uitmaken zullen ze er makkelijker overheen kunnen komen, door de verhalen van hun verbeelding.

6. Plagen is niet toegestaan

Ook al lijkt het misschien voor de hand te liggen, maar er zijn ouders die hun kinderen zonder het verkeerd te bedoelen plagen. In deze gevallen gebeurt dat bijvoorbeeld om iets wat hun kinderen zeggen of omdat de situatie zelf in hun ogen grappig is.

Het gevoel dat ze geplaagd worden belemmert kinderen om hun angst makkelijk los te laten waardoor het dus langer duurt.

7. Laat ze niet schrikken

Angst voor het donker overwinnen door niet te laten schrikken

Hoewel deze tip ook logisch klinkt, moet je ervoor zorgen dat kinderen niet schrikken, totdat ze hun angst hebben overwonnen.

Als het gezin bijvoorbeeld ongewone gebeurtenissen doormaakt zoals een inbraak, moet je er niet in het bijzijn van de minderjarige over praten. Ze kunnen schrikken van deze gebeurtenis en daardoor ’s nachts een paniekaanval krijgen.

8. Muziek

Als kinderen opgroeien is muziek een geweldige manier om hun angst voor het donker te overwinnen. Als ze een kleine radio of gadget hebben kan dit handig zijn.

Het opzetten van wat rustige muziek kan kinderen helpen te ontspannen en in slaap te vallen. Ouders kunnen daarna het apparaat uitzetten.

Als je dit consequent doet, zullen kinderen na een paar weken hun angsten vergeten en overwinnen.

Dit waren de belangrijkste tips om kinderen te helpen hun angst voor het donker te overwinnen. Voor een moeder of ieder ander familielid is het belangrijkste om ze te helpen en te zorgen dat alles goed met ze is.

Deze angst is geen spel of onzin. Het is echt en soms ervaren zelfs volwassenen het ook.

Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je de angst kunt begrijpen om deze in goede banen te leiden en kinderen te helpen deze te confronteren.

Er is geen fobie die niet overwonnen kan worden door middel van confrontatie. De verschillende methoden waarover we hier in ons artikel gesproken hebben zullen nuttig zijn om deze veel voorkomende angst voor het donker de kop in te drukken.

Met behulp van deze methoden zullen de kleintjes zich te allen tijde veilig voelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.